Kaşıkçı dosyasına iade, Haiti Devlet Başkanı failine ret: Aynı suç farklı muamele

Kaşıkçı dosyasına iade, Haiti Devlet Başkanı failine ret: Aynı suç farklı muamele

İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin dosyayı somut deliller olmasına rağmen Riyad'a devreden, Türkiye, aynı kararı Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'un öldürülmesine devir kararı ilişkin vermedi. Moise'un öldürülmesiyle ilgili kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da gözaltına alınan ve tutuklanan suikastın faili Filistinli Samir Handal'ın Haiti’ye iadesi, yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Handal'ın tahliyesine karar verdi.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise’un 7 Temmuz 2021 tarihinde öldürülmesiyle ilgili İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken İstanbul'da gözaltına alınan ve tutuklanan Filistinli Samir Handal'ın Haiti’ye iade talepli davasına İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi.

Tutuklu sanık Samir Handal, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Handal’ın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

“İNTERPOL’ÜN ARAMA KARARI CELSE ARASINDA KALDIRILDI”

Sanık avukatı Mahmut Barlas, duruşmada “İnterpol'ün müvekkilimiz hakkındaki arama kararı celse arası kaldırılmıştı ve tutuklama kararının tek dayanağı bu aramaydı. Bu kararın dikkate alınarak Dışişleri Bakanlığı’ndan bu durumun, yani İnterpol kararının teyidi için yazı yazılmasını talep ediyoruz” dedi.

HAİTİ'YE İADE DAVASI REDDEDİLDİ

Mahkeme, dosya içerisinde iadeye yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Mahkeme, Handal’ı, hakkında herhangi bir adli kontrl tedbiri uygulamadan tahliye etti.

KAŞIKÇI'DA DOSYA İADE EDİLDİ, İTİRAZ REDDEDİLDİ VE DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

Öte yandan Türkiye, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin davada benzer durumlar olmasına rağmen farklı karar vermişti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin 17 Haziran 2022’de 26 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine yönelik ek karar verdi.

Oy birliğiyle alınan kararda, 7 Nisan 2022’de davanın durmasına ve devredilmesine hükmedildiği hatırlatıldı. Ardından Adalet Bakanlığı'nın da 'olur'uyla dosya Suudi Arabistan'a gönderildi.

Bu arada karara ilişkin tepkiler devam ederken, Suudi Veliaht Prens Selman'ın Türkiye’ye gelişinden 5 gün önce ise İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce davanın düşürüldüğü ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN