Katliamın 31. günü: Dünyayla iletişimi kesilen Gazze bomba altında

Katliamın 31. günü: Dünyayla iletişimi kesilen Gazze bomba altında

İsrail-Filistin savaşı 31. gününe girerken, İsrail katliamın detaylarını gizleyebilmek için Gazze'deki internet ve telefon hizmetlerini kesip bölgeye saldırılarını artırdı. Ürdün ise Gazze'deki bir hastaneye yardım ulaştırabilmek için gece boyunca havadan tıbbi malzeme attığını açıkladı.

İsrail-Filistin savaşı, Gazze halkına yönelik şiddetin giderek katlandığı bir durumla 31. gününe girdi. İsrail ordusu, dün gece saatlerinde Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü açıklarken, ordunun 48 saat içinde Gazze'ye girmesinin beklendiği belirtildi.

Sağlık yetkilileri, Pazar günü İsrail savaş uçaklarının iki mülteci kampını bombaladığını, İsrail ordusunun Filistinli sivilleri sığınmaya çağırdığı Gazze'nin merkezinde en az 53 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ürdün, İsrail'in Pazar günü bölgedeki iletişimi kesmesi ve saldırılarını daha da artırması üzerine Gazze'deki bir hastaneye gece boyunca havadan tıbbi malzeme attığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'ye yardım ulaştırılması amacıyla çıktığı Orta Doğu diplomasi turuna dün gece geldiği Türkiye'de devam ediyor.

1-008.jpg

Savaşın 31. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

17.29: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı.

17.06: Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını çekme kararı aldı.

16.44: İsrail savaş uçakları, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ait bir binanın çatısındaki güneş enerjisi panellerini bombaladı.

16.25: İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti

15.01: Gazze Şeridi'ndeki Filistin hükümeti ise tedavi için Mısır'a yaralı taşıyan ambulansların, İsrail saldırılarına maruz kalmaması için Birleşmiş Milletlere ait araçların eşlik etmesini istedi.

13.54: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail-Filistin çatışmasının bir İsrail-Arap çatışmasından çıkarak medeniyetlerin savaşına dönüşmekte olduğunu, bunu önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

13.31: İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını görüşmek üzere 12 Kasım'da olağanüstü toplanacak.

13:10: ABD'nin eski Demokrat Partili Başkanı Barack Obama, Gazze'de yaşanan soykırım için ülkesini de suçladı. Obama “Kimsenin eli temiz değil" diyerek, "Gazze savaşında Hepimizin suç ortağıyız" yorumunda bulundu. Obama, "Eğer sorunu çözmek istiyorsanız, o zaman tüm gerçeği kabul etmelisiniz. Sonra kimsenin elinin temiz olmadığını, hepimizin bir dereceye kadar suç ortağı olduğunu kabul etmelisiniz” ifadesini kullandı.

13.09: Kassam Tugayları: Gazze'de 5 İsrail askeri aracını imha ettik

12.48: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Gazze'de insani felaketin yaşandığını belirterek, "Uluslararası toplum, böylesi bir trajedinin sürmesine izin vermemeli." dedi.

12.19: İran Savunma Bakanı Muhammed Reza Ashtiani Gazze’de ateşkes olmaması halinde "Amerika’nın büyük darbe alacağını" söyledi.

12.09: İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Gazze'de insani krizin yaşanmadığını öne sürdü.

11.44: İsrail ile çatışma halindeki Lübnan Hizbullahı, 1 mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

11.39: İsrail’in Gazze’de bulunan Al-Quds hatsanesi civarına düzenlediği bombardımanlarda hastanenin hasar gördüğü, hastane içinde bulunan sivillerden 12’sinin yaralandığı, 4’ünün durumunun ağır olduğu ifade edildi.

11.13: Savaşından ilk gününden beri İsrail'e olan desteğini vurgulayan ABD, Filistin'deki sivil ölümlerinin giderek artması üzerine İsrail'e bazı "tavsiyelerde" bulundu. ABD'li yetkililer, sivil kayıplarını azaltmak için İsrail'in "daha küçük bombalar kullanması" gibi adımlar atması gerektiğini ifade etti.

11.03: İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da bir Filistinliyi gerçek mermiyle vurarak öldürdü, 3'ü ağır 5 kişiyi de yaraladı

10.51: Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İsrail-Filistin çatışmalarının ardından 7 Ekim’den bu yana 1040 Yahudi karşıtı eylem bildirildiğini ve 486 kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

10.26: Avustralya'da bir grup senatör, hükümetin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamaması üzerine Senato oturumunu terk etti.

10.19: İşgal altındaki Doğu Kudüs’te düzenlenen bıçaklı saldırıda 2 İsrail polisinin yaralandığı, saldırganın öldürüldüğü bildirildi.

09.39: İsrail Hava Kuvvetleri: Son bir gün içinde Gazze'de 450 hedefi vuruldu ve Hamas güvenlik komutanı öldürüldü.

08.00: İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahid et-Temimi'yi (23) gözaltına aldı.

07.04: İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun, "Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri" açıklamasını kınadı.

03.49: Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarının hava yoluyla ulaştırıldığını açıkladı.

03.01: Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü Gazze'de, sahra hastanelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

02.49: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Filistin halkına yönelik eylemlerinin kınanması, uluslararası hukukun ağır ihlallerinin tekrarlanmasının önlenmesi ve acil tedbirlerin alınması için uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi.

02.36: Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin “saklanma yeri” olarak kullanıldığı ve buraların altına “tüneller kazıldığı” iddialarını yalanlayarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i, bu iddiaları soruşturmak üzere uluslararası komite kurmaya çağırdı.

01.38: İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Gazze'de sivillerin insani koridorlardan geçmesine olanak sağlamak için aralar verilmesinden yana olduklarını söyledi.

01.14: Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'i uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya ve sivilleri gözetmeye çağırdı.

00.55: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Afganistan'daki Taliban geçici hükümetinin Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader, ikili ilişkiler ve Filistin'deki son gelişmeleri görüştü.

00.47: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yeniden iletişim hatlarında yaşanan kesinti ve ağır bombardımanlarla ilgili haberlerden derin endişe duyduklarını belirtti.

00.47: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'de binlerce Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, bunun insanlık dışı olduğunu söyledi.

00.24: İsrail'in Haaretz gazetesi, yaklaşık bir aydır İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin hala Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın kontrolünde olduğunu bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN