Katliamın ortağı yalan fabrikası

Katliamın ortağı yalan fabrikası

Hamas’ın İsrail’e saldırısında sivillerin de hedef alınması tepki çekerken, Tel Aviv dezenformasyon kampanyasına hız verdi. Gazze’de dökülen kana gerekçe oluşturmak amacıyla üretilen sahte haberlere hükümetler ve yayın kuruluşları da alet oldu. ‘40 çocuğun kafası kesildi’den ‘kadınlara tecavüz edildi’ye kadar asılsız iddialar İsrail’in vahşetini haklı göstermek için kullanıldı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki ‘Aksa Tufanı’ saldırısı sonrası İsrail bombardımanıyla büyüyen çatışmalarda manipülatif paylaşımların fazlalığı dikkat çekiyor. Füzelerin atılmasıyla birlikte trol fabrikalarında hazırlanan sahte bilgiler, medya kuruluşları eliyle de dolaşıma sokuldu. Amerikan Los Angeles Times bülteninde yer verdiği ‘İsrailli kadınlara tecavüz edildi’ yalanını geri çekti. Hamas saldırısında öldüğü iddia edilen Alman Shani Louk’un yaşadığı ortaya çıktı.

BİDEN 'KAFASI KESİLENLERİ GÖRDÜM' DEDİ BEYAZ SARAY YALANLADI

Organize manipülasyon kapsamında ortaya atılan ‘40 İsrailli bebeğin başının kesildiği’, ‘Hamas’ın kaçırdığı çocukları kafeste tuttuğu’ iddiaları da yalanlandı. Buna rağmen dezenformasyonlar sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı. Son olarak ABD Başkanı Biden “Teröristlerin çocukların kafasını kestiğine dair fotoğraflar göreceğimi ve bunları doğrulayacağımı hiç düşünmemiştim” dedi. Ancak Beyaz Saray iddiayı doğrulayacak bir kanıt olmadığını bildirdi.

İSRAİL SAĞLIK BAKANI’NDAN KORKUNÇ AÇIKLAMA: YARALI FİLİSTİNLİYİ TEDAVİ ETMEYİZ

İki milyon insanın yaşadığı Gazze’ye havadan, denizden bomba yağarken İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel “İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı ele geçirilen Filistinlilerin tedavisi yapılmayacak” dedi. Arbel, sağlık sisteminin sadece İsrail askerlerinin tedavisine odaklanacağını belirtti. İnsanlığa da hekimliğin ilkelerine de uymayan yaklaşıma ‘Yaralı bir insanı ölüme terk etmek nasıl bir vicdansızlık’ tepkileri yöneltildi.

KAHİRE ÜÇ GÜN ÖNCE UYARMIŞTI

Hamas baskını sonrası İsrail istihbaratına dönük eleştiriler öne çıkarken çarpıcı iddia dile getirildi. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Michael McCaul “Böyle bir olayın yaşanabileceğine yönelik olarak Mısır’ın İsraillileri saldırıdan üç gün önce uyardığını biliyoruz” dedi. İki yıl hazırlık yaptıklarını anlatan Hamas yetkilisi Ali Baraka ise “İran’la temasa geçtik. Mesaj gönderip durumu soran Rusya’yı bilgilendirdik” ifadesini kullandı.

1310krt01a-tum.jpg

İsrail-Filistin çatışmasında altı gün geride kalırken, dünyanın gözü önünde Gazze’de girişilen katliama tepkiler zayıf kınamalardan öte gitmezken bunda sosyal medya ve hatta ana akım medyada yer bulan sahte haberler etkili oluyor. Örneğin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 40 İsrailli bebeğin başını kestiği ileri sürüldü. İddia İsrail medyasında bir haber içeriği olarak çıktı ve sosyal medyada hızla yayıldı.

Hamas’ın bebeklerin başlarını kestiği, İsrail askerlerinin Kfar Aza’da kafaları kesilmiş bebekler bulduğu, bu bebekler de dahil 100 kişinin cesedine ulaşıldığı iddia edildi. AA muhabiri, iddiayla ilgili İsrail Ordusu Sözcülüğüyle temasa geçti. Sözcülük, iddiaya kaynak haberleri gördüklerini ancak ellerinde iddiayı teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Hatta iddia ABD Başkanı Joe Biden’ın bile Beyaz Saray tarafından yalanlanmasına neden oldu. Biden, Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında, “Amerikalıların orada neler olduğunu görmesi önemli. Bu işi uzun süredir yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafasını kestiği teyit edilmiş görüntüleri göreceğimi hiç düşünmemiştim.” ifadelerini kullanmıştı.

CNN’e konuşan Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Biden ve diğer ABD’li yetkililerin kişisel olarak Hamas’ın çocukları öldürdüğünü görmediğini ve bunu teyit etmediğini belirterek, Biden’ın “teröristlerin çocukların kafasını kestiğine” dair resimler ve doğrulanmış haberler görmediğini bildirdi. NBC’nin haberine göre de Beyaz Saraydan iki yetkili, Biden’ın “(İsrail’de) teröristlerin çocukların kafasını kestiğine dair teyitli resimler gördüğüne” ilişkin ifadelerinin medyadaki haberlere ve İsrail yetkililerinin iddialarına dayandığını açıkladı. Diğer yandan Los Angeles Times de Filistinli grup Hamas’a yönelik tecavüz iddialarını geri çekti. Gazete, kapsamlı bir araştırmanın ardından söz konusu haberlerin doğrulanması için gerekli kriterleri karşılamadığı sonucuna vardı.

Diğer dezenformatif haberler de özetle şöyle:

Sosyal medyada gündem olan bir videonun Hamas’ın, İsrailli bir kadını esir aldığı anları gösterdiği iddia edildi. Videodan elde edilen kesitler tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında, videodaki kişinin Filistin asıllı bir sosyal medya fenomeni olduğu belirlendi.
Sosyal medyada dolaşıma sokulan başka bir görüntüde ise Hamas güçlerinden kaçan İsraillileri gösterdiği iddiası öne sürüldü. Videonun, “@benytoker1” isimli TikTok kullanıcısı tarafından 3 Ekim’de #sukot, #Rabbi, #religious etiketleriyle, Sukot Bayramı’nı kutlayanları paylaştığı tespit edildi.

Bir videoda Gazze’deki en tarihi yapılardan biri olan Saint Porphyrius isimliOrtodoks Kilisesinin İsrail tarafından bombalandığı öne sürüldü. Kilise yaptığı açıklamayla bunu yalanladı.

Britain First isimli aşırı milliyetçi siyasi parti üyesinin paylaştığı videoda, Hamas’ın kaçırdığı çocukları kafeslerde tuttuğu öne sürüldü. Bu video, 2 milyondan fazla kez görüntülendi. İçeriğin Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar başlamadan önce sosyal medyaya yüklendiği anlaşıldı. France24 televizyonu ise görüntünün 2015’te Suriye’de çekildiğini belirtti.

Hint Gazeteci Aditya Raj Kaul, X üzerinden yaptığı paylaşımında, “İsrail’in güneyinde hamile bir kadın Hamas teröristleri tarafından bulundu. Teröristler kadının vücudunu parçalara ayırdı. Karnın kesti ve fetüsü göbek kordonunu keserek çıkardı. Doğmamış çocuğu annesinin karnından çıkararak ölmesine izin verdiler. Hamas’ın insanlara yaptığı insanlık dışı vahşet bu.” ifadelerini kullandı. Ancak kullanıcılar bu ifadelerin, AFP haber ajansının 2022’de Lübnan’daki Sabra ve Şatilla katliamına ilişkin yaptığı bir haberden olduğunu tespit etti. Ayrıca Hamas saldırısında öldüğü iddia edilen Almanya vatandaşı Shani Louk’un yaralı olarak tedavi altında olduğu annesi tarafından sosyal medyada açıklandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN: BİR YAHUDİ OLARAK DA BURADAYIM

İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bir Yahudi olarak da buradayım.” ifadesini kullanarak, ABD’nin İsrail’e güçlü desteğini dile getirdi. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv’de görüştü. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. “Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım.” diyen Blinken, “İsrail’e net bir mesaj getirdim. Kendinizi savunabilecek kadar güçlü olabilirsiniz. Ancak ABD var oldukça hiçbir zaman bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız çünkü biz her zaman yanınızda olacağız.” ifadesini kullandı. Netanyahu da Blinken’ın ziyaretinin “ABD’nin İsrail’e eşsiz desteğinin” bir diğer somut örneği olduğunu vurgulayarak, “ABD bizden yana.” diye konuştu.

YARALANAN FİLİSTİNLİLERİ TEDAVİ ETMEYECEĞİZ

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi. Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, önceki gün Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı. Mektubunda, “Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır” diyen Arbel, kendi rehberliği altındaki kamu sağlığı sisteminin, Hamaslıları tedavi etmeyeceğini duyurdu. Arbel, konuyla İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) veya İsrail Cezaevi Hizmetlerinin ilgilenmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı olarak bu kurumlara gereken yardımı yapacaklarını belirterek, bu durumun yerine getirilmesi için Netanyahu’dan acil talimat talebinde bulundu. ​​​​​​

‘MISIR İSRAİL’İ SALDIRIDAN ÜÇ GÜN ÖNCE UYARDI’

ABD’li bir kongre üyesi, Hamas baskınından üç gün önce Mısır tarafından İsrail’e bir uyarı yapıldığına ilişkin iddiayı dile getirdi. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Michael McCaul, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Böyle bir olayın yaşanabileceğine yönelik olarak Mısır’ın İsraillileri (saldırıdan) üç gün önce uyardığını biliyoruz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu iddiayı” tamamıyla yanlış” diyerek reddediyor. Tel Aviv’in yalanladığı iddiaya ilişkin açıklama yapan ABD Kongre üyesi McCaul, “Gizlilik bulunan konulara çok girmek istemediğini ama bir uyarının yapıldığını” savundu. McCaul, “Bu uyarının ne seviyede yapıldığını asıl soru olduğunu” da kaydetti. İsrail’e uyarı iddiası Associated Press’e konuşan bir Mısırlı istihbarat yetkilisi tarafından dile getirilmişti. Bu yetkili İsrail’e Gazze’de “büyük bir şey planlanıyor” uyarısı yapıldığını öne sürdü.

HAMAS YÖNETİCİSİ KONUŞTU: İKİ YILDA HAZIRLANDIK RUSYA’YI BİLGİLENDİRDİK

İsrail’e yönelik Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili konuşan Hamas’ın üst düzey yetkilisi Ali Baraka; operasyona iki yıl boyunca gizlice hazırlandıklarını açıkladı. Memri Report Tv’ye konuşan Ali Baraka, Aksa Tufanı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yakın müttefik ve fraksiyonların da haberi yoktu, lider kadroda da kısıtlı sayıda kişi planlardan haberdardı. Aksa Tufanı başladıktan yarım saat sonra Hizbullah ve İran’daki müttefiklerimiz gibi tüm Filistin direniş fraksiyonlarıyla temasa geçildi. Türklere de haber verildi, onlarla üç saat sonra sabah 9’da bir görüşme yapıldı. Yani bizimle iletişime geçen herkesi bilgilendirdik. Ruslar bile mesaj gönderdiler, durumu sordular ve savaşın hedefleri hakkında bilgilendirildiler. Rusya bize sempati duyuyor, ABD’nin bu savaşa karışmasından yararlanıyor. Çünkü mevcut durum Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak üzerindeki Amerikan baskısını hafifletiyor. Hamas Rusya’dan Kalaşnikoflar için yerel düzeyde mermi üretme lisansına sahip” dedi.

ŞAM VE HALEP’TEKİ HAVALİMANLARI DA VURULDU

Suriye devlet televizyonu İsrail’in, Şam ve Halep’teki havalimanlarını hedef aldığını duyurdu. İsrail’in saldırısının ardından Suriye hava savunma sisteminin aktif hale getirildiği belirtildi. Halep Havalimanı’nda hasar olduğu ancak can kaybının yaşanmadığı belirtilen açıklamada, saldırının Şam Havalimanı’na etkisi konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Saldırılar, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın Suriye’ye planlanan ziyaretinden bir gün önce düzenlendi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı Filistin’e destek konusunda ‘tek görüşte birleşmeye’ çağırdı.

Nournews’un aktardığına göre Esad ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Reisi, “İslam ve Arap ülkeleri ve dünyanın tüm özgür halkları, Siyonist rejimin, ezilen Filistin halkına karşı işlediği suçlara son vermek için ortak bir görüşte birleşmeli” ifadelerini kullandı. Tahran ve Riyad ilişkilerinin 7 yıl aradan sonra yeniden kurulmasının ardından Reisi ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, önceki gün ilk kez telefonda görüşmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN