Kim Jong-un ‘şaşırtmıyor’: Yeni yıla füzeyle girdi

Kim Jong-un ‘şaşırtmıyor’: Yeni yıla füzeyle girdi

Geçtiğimiz yıl füze denemeleriyle rekor kıran Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un, yeni yıla balistik füze fırlatarak girdi. Devlet medyasının bildirdiğine göre, Kim Jong-un nükleer savaş başlığı üretimini hızlandırma ve daha güçlü bir kıtalararası balistik füze inşa etme sözü verirken, Güney Kore'yi ülkesinin "şüphesiz düşmanı" olarak tanımladı.

ABD, Güney Kore ve Japonya'ya karşı derinleşen husumetin bir işareti olarak Kim Jong-un, partisinin genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada ülkesinin nükleer cephaneliğindeki artışa işaret etti.

‘ASKERİ GÜCÜMÜZÜ İKİ KATINA ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR’

Ayrıca, 1950-53 Kore savaşının bir barış anlaşmasıyla değil de ateşkesle sonuçlanmasından bu yana yarımadayı ikiye bölen ağır silahlı sınıra beş insansız hava aracı gönderdikten günler sonra, cumartesi günü üç balistik füze fırlattı.

KCNA haber ajansına göre Kim, "Şu anda mevcut durum, ülkemizin ABD ve bizi hedef alan diğer düşman güçlerin tehlikeli askeri hamleleriyle başa çıkmak, egemenliğimizi, güvenliğimizi ve temel ulusal çıkarlarımızı korumak için askeri gücümüzü güçlendirme çabalarımızı iki katına çıkarmasını gerektiriyor" dedi.

‘BİZE KOMPLO KURUYORLAR’

Parti toplantısında Kim, Washington ve Seul yönetimlerini "insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tecrit etmek ve boğmak için bir komplo" yürütmekle suçladı. Güney Kore'yi ülkesinin “şüphesiz düşmanı" olarak değerlendiren Kuzey Kore lideri, komşusunu "tehlikeli bir silah yığınağı yapmaya kararlı" olarak tanımladı.

ABD’Yİ VURABİLECEK FÜZEYE SAHİP

Kuzey Kore, 2019'da Kim Jong-un ile dönemin ABD Başkanı Donald Trump arasındaki üç görüşme ve dönemin Güney Kore lideri Moon Jae-in ile yapılan zirvelerde nükleer diplomasinin çöküşünün ardından 2022'de 70'ten fazla balistik füze denedi. Kasım ayında, ABD'nin herhangi bir yerini vurma potansiyeline sahip yeni, daha büyük bir füze olan Hwasong-17'yi başarıyla fırlattı.

Kuzey Kore'nin hızlı silah geliştirmesi ülke kapasitesini artırırken, bazı uzmanlara göre, ülkeyi gelecekte yapılacak herhangi bir müzakerede ABD'den yaptırımların hafifletilmesi gibi tavizler almak için daha güçlü bir konuma getiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN