Kuzey Kore’de kritik görev değişimi: Kim Jong-un iki numaralı askeri yetkiliyi kovdu

Kuzey Kore’de kritik görev değişimi: Kim Jong-un iki numaralı askeri yetkiliyi kovdu

Uzak Doğu’da gerilim artarken Kuzey Kore’den kritik bir hamle geldi. Devlet medyasının bildirdiğine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kendisinden sonra en güçlü ikinci askeri yetkili olan Pak Jong Chon'u görevden aldı.

Bölgede Kuzey Kore’nin nükleer füze çalışmaları ve Güney Kore’ye karşı tehditkar politikaları devam ederken, resmi KCNA haber ajansı, iktidardaki İşçi Partisi Merkez Askeri Komisyonu’nun başkan yardımcısı ve partinin Merkez Komitesi sekreteri olan Pak'ın yerine Ri Yong Gil getirildiğini bildirdi.

TOPLANTIYI ‘TERK ETTİ’

Değişiklik için herhangi bir sebep belirtilmezken, devlet televizyonu, toplantı sırasında Pak Jong Chon'un ön sırada başını öne eğik oturduğunu ve sonrasında koltuğundan kalktığını gösterdi. Kim Jong Un başkanlığındaki yönetimin Merkez Askeri Komisyonu, savunma bakanlığının üzerinde ülkenin en güçlü askeri karar alma organı olarak kabul ediliyor.

Pak'ın görevden alınması, Kim'in izole edilmiş ülkenin 2023 savunma stratejisinin anahtarı olarak ABD ve Güney Kore'ye karşı koymak için yeni kıtalararası balistik füze ve daha büyük nükleer cephanelik geliştirme çağrısı yapmasıyla geldi.

HIZLA YÜKSELEN KARİYER

Pak, askeri alandaki yolculuğu 2015'te tek yıldızlı bir topçu komutanından 2020'de dört yıldızlı bir generale kadar hızla yükseldi ve ülkenin kısa menzilli füze teknolojisindeki ilerlemeye katkıda bulunduğu için övgü aldı. 2020'nin sonlarında Pak, politbüroya terfi etti ve Kim yönetimindeki en yüksek askeri rütbe olan mareşal unvanını kazandı. Geçtiğimiz kasım ayındaysa, Güney Kore ve ABD’nin ortak hamlelerine karşı önde gelen bir ses oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN