Kırım'da İşgal şovu

Kırım'da İşgal şovu

2014’te dünyanın seyretmekle yetindiği harekatla Kırım’ı işgal eden Rusya ‘zaferinin’ 5’inci yılında şov yaptı. Moskova ve Yalta’da gösterişli törenler düzenlendi. Kırım’a giden Rusya lideri Putin, yarım adayı Rusya’ya bağımlı kılan yeni yatırımların açılışlarını yaparak dünyaya meydan okudu.

Rusya 2014’te, dünyanın tepkisiz kaldığı harekatla Ukrayna toprağı olan Kırım’ı işgal eden Moskova ‘ilhakın’ 5’inci yılında şov yaptı. Mosokva ve Yafta’da görkemli törenler düzenlendi. Rusya lideri Putin, Kırım’a giderek yarım adayı Rusya’ya bağımlı kılan yeni yatırımların açılışlarını yaparak dünyaya meydan okudu. Şu ana kadar Kırım’a 15 savaş gemisi gönderen Moskova önümüzdeki 5 yıl içinde 20 gemi ve denizaltı daha göndereceğini duyurdu. Moskova zafer şovu ile dünyaya meydan okurken NATO ve Avrupa Birliği ise Rusya’ya çağrısını yineledi: Rusya Kırım’ı Ukrayna’ya iade etmeden ilişkiler normalleşmez.

Kerç Boğazı’nda Ukrayna’ya ait savaş gemilerini hedef alıp Kiev’in askerlerini tutuklayan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 5. yıldönümü nedeniyle ziyaret ettiği yarım adada Moskova’nın kalıcılğını pekiştirmek için Sivastopol kentinde Rus devlet şirketi Rostec tarafından geliştirilen Balaklavskaya termik santralinin açılışını yaptı. Rus lider yarımadanın başkenti Simferopol’deki Tavriçeskaya santralinin açılışınaysa video konferans ile katıldı. Rusya Yarımadayı kara’dan da kendine bağlamak için devasa köprünün inşaatına ise dünyanın tepkisine rağmen devam ediyor. Öte yandan Putin’in Kırım’a gidişi nedeniyle Moskova düzenlediği karşılama törenleriyle Batı’ya gözadağı verdi. Bu arada Putin geçen yıl yayınlanan bir belgeselde, ‘Rusya’nın herhangi bir şekilde Kırım’dan vazgeçmesi ihtimalinin olup olmadığı’ sorusu karşısında “Ne? Aklınızı mı kaçırdınız?” deyip şöyle devam etmişti: “Böyle bir şeyin ihtimali yok, hiçbir zaman da olmayacak.”

Bu arada Rusya’nın, 5 yıl önce Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilhak etmesi, uluslararası kamuoyundan büyük tepkiler aldı ancak bugüne dek Rusya, bu konuda geri adım atmadı. 18 Mart 2014 tarihinde Putin, Kırım’da düzenlenen ve uluslararası kamuoyu tarafından geçerli kabul edilmeyen referandumun ardından Kırım’ın, yeniden Rusya topraklarına katılmasını öngören anlaşmayı imzalamıştı. Kırım’ın ilhakı Rusya’ya yönelik yaptırımların devreye sokulmasına neden olmuştu ancak söz konusu adım o dönemde Putin’in ülkesi içerisindeki popülaritesini zirveye ulaştırmıştı.

TÜRKİYE: FİİLİ DURUMU TANIMIYORUZ

İşgalin yıldönümünde Ankara’dan da sert bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Kırım’ın Rusya tarafından uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edildiği hatırlattı. Bakanlık açıklamasında, “Meydana gelen fiili durumu tanımadığımızı yineliyor ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz” denildi. Ayrıca, Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatar Türklerinin durumunun Türkiye için öncelikli yerini korumaya devam edeceğinin altı çizildi.

NATO: İŞGAL BİTMEDEN NORMALLEŞME OLMAZ

NATO’nun 29 üyesi Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını tanımadığını belirterek, Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmesi çağrısında bulundu. Yapılan ortak açıklamada, “Rusya uluslararası hukuka ve yükümlülüklerine uymadığı müddetçe ilişkilerde normalleşme gerçekleşemez” uyarısı yapıldı.

AB: UKRAYNA'YA DESTEĞİMİZ SÜRÜYOR

Rusya’nın Kırım’ı ilhakının beşinci yıl dönümünde Avrupa Birliği ve NATO, Kırım’ın Rusya ile birleşmesini tanımadığını yineledi ve Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmesi çağrısında bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Birliğin Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğinin sürdüğüne vurgu yaptı. Mogherini ayrıca Azak Denizi’nin Kerç Boğazı bölgesindeki tehlikeli gerginlik artışından çok ciddi endişe duyduklarını belirtti. Mogherini, Rusya’nın koşulsuz bir şekilde ve acilen alıkoyduğu Ukraynalı gemi ve mürettebatları serbest bırakması gerektiğini belirtti. Mogherini, güç kullanımının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

19-03/19/igal.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN