Kuzey Kore kıtalararasını hedefliyor! Balistik füzeleri daha hızlı fırlatması mümkün

Kuzey Kore kıtalararasını hedefliyor! Balistik füzeleri daha hızlı fırlatması mümkün

Kuzey Kore, balistik füzeleri daha hızlı ve daha hareketli fırlatmayı mümkün kılan yüksek itiş gücüne sahip katı yakıtlı bir motoru test etti. Katı yakıtlı füzelerin sıvı yakıtlılara göre daha hareketli ve hızlı olduğunu belirten uzmanlar, testin Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze geliştirmeye yönelik yapıldığını söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un gözetiminde yapılan test, çeşitli füze teknolojilerinin denendiği Kuzey Kore'nin Sohae Uydu Fırlatma Alanında gerçekleştirildi.

KCNA haber ajansının bildirdiğine göre, Kuzey Kore'nin, ülkedeki "türünün ilk örneği" olarak lanse ettiği motorla ilgili konuşan uzmanlar, motorun itiş gücü göz önüne alındığında, testin yeni bir katı yakıtlı kıtalararası balistik füze (KABF) geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Reuters'te yer alan habere göre Kuzey Kore, daha istikrarlı ve neredeyse hiç uyarı veya hazırlık süresi olmadan fırlatılabilen daha fazla katı yakıtlı füzeler yapmak için çalışıyor. Kuzey Kore, uluslararası yasaklara ve yaptırımlara rağmen ABD anakarasına ulaşabilen KABF denemesi ve bu yıl benzeri görülmemiş sayıda füze testi gerçekleştirdi.

Katı yakıtlı KABF geliştirmek, Kuzey Kore'nin geçen yılki toplantılarında ortaya koyduğu beş askeri görevin bir parçasıydı. Kuzey Kore haber ajansı KCNA'ya göre, testi denetledikten sonra lider Kim'in, "öncelikli beş görevin yerine getirilmesinde önemli bir aşamanın üstesinden gelindiğini" belirterek "en kısa sürede başka yeni tip stratejik silahın yapılacağı beklentisini" dile getirdi.

Güney Kore'nin Kuzey'le ilişkilerinden sorumlu Birleşme Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Kuzey Kore'den gelen bu haberden endişe duyuyoruz ve faaliyetlerini izliyoruz" dedi.

ABD merkezli Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi yeni bir raporunda, ticari uyduların, Sohae istasyonunda "türünün ilk örneği" olarak nitelendirilen yatay bir motor test standı gibi görünen bir yapıyı görüntülediğini belirtti.

'KUZEY'İN SAVAŞTA UZUN SÜRE KALABİLMESİNİ SAĞLAYACAK'

Seul Ewha Üniversitesi'nde uluslararası çalışmalar profesörü olan Leif-Eric Easley, "Sıvı yakıtlı silahlarla karşılaştırıldığında, katı yakıtlı füzeler daha hareketli ve daha hızlı fırlatılıyor ve bir çatışma sırasında saklanması ve kullanılması daha kolay" dedi.

Prof. Easley, Kuzey Kore'nin katı yakıtlı KABF geliştirmeyi başarması durumunda ülkenin "…nükleer kuvvetlerini daha çok yönlü, (gizlenme yeteneği sayesinde savaşta) uzun süre aktif kalabilir ve tehlikeli hale getireceğini" belirtti.

Güney Kore Kyungnam Üniversitesi'nde Kuzey Kore çalışmaları profesörü olan Lim Eul-chul, son testin Kuzey Kore'nin daha güçlü KABF'ler ve denizaltından fırlatılan balistik füzeler inşa etme yönündeki çabalarını ortaya çıkardığını söyledi.

Lim, "Kuzey Kore'nin gelecek yıl yeni bir katı yakıtlı roketle KABF denemesi yapma olasılığını göz ardı edemeyiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN