Kurumsal Devrimci Parti (PRI) Başkanı Alejandro Moreno, Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum yönetimine ve iktidardaki Ulusal Yenilenme Hareketi partisine yönelik sert eleştirilerde bulunarak ABD Dışişleri Bakanlığından devreye girmesini istedi.
Moreno, iktidar partisinin Yabancı Terör Örgütü statüsüne alınması için ABD makamlarına sunduğu resmi dilekçeyi sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuyla paylaştı.
ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE BAĞLANTI İDDİASI
Meksika'nın en büyük üçüncü siyasi partisine liderlik eden Moreno, iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmamasına rağmen iktidar partisini ve bazı yetkililerini suç örgütleriyle gizli iş birliği yapmakla suçladı. Dilekçede iktidar partisi ile organize suç grupları arasındaki açık ve belirgin bağlantılara dayandığını belirten Moreno, "Açık emsaller var" ifadelerini kullandı.
ETA'NIN SİYASİ KANADINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Moreno dilekçede, silahlı ayrılıkçı örgüt ETA'nın siyasi kanadı olarak bilinen ve 2003 yılında yasa dışı ilan edilen Batasuna partisinden örnekler verdi. Bugün Meksika'da organize suçların iktidar partisi ile ittifak kurarak seçim süreçlerine müdahale ettiğine işaret eden Moreno, "Siyasi destekle faaliyet gösterdiler ve bunun karşılığında koruma aldılar" dedi.
Siyasi gücün organize suçla bağlantılı olmasının normalleştirilemeyeceğine dikkat çeken Moreno, "Ulusumuz, ülkeyi şiddete boğan suçlularla hiçbir bağı olmayan temiz bir hükümeti hak ediyor" ifadelerini kullandı.
