NASA tatbikatında New York’u göktaşı yuttu

NASA tatbikatında New York’u göktaşı yuttu

Dünyaya yönelebilecek gerçek bir göktaşına karşı bilim insanlarının nasıl tepki vereceğini ve müdahale edeceğini görmek amacıyla bir tatbikat yapıldı. Bilim insanları masa başında gerçekleştirilen tatbikta New York’u sanal göktaşından korumakta başarısız oldu.

NASA ve diğer resmi kuruluşlardan uzmanlar, geçen hafta, dünyaya doğru hızla ilerleyen, uygarlığın büyük bölümünü yok edebilecek bir göktaşı senaryosunu canlandırmakla meşguldü. Tatbikatın başında, bilim insanlarına göktaşının dünyaya isabet etme olasılığının az olduğu söylendi. Ancak gök taşı isabet etti ve tatbikata katılanlar ona müdahale etmekte zorlandı. Bilim insanları sanal göktaşının doğrultusunu saptırmayı denedi. Ancak bu girişim, nesnenin sadece ufak bir parçasının kopmasını sağlayabildi. Bu yüzden yöneticilerin şehri tahliye etmek ve oluşan yıkımı temizlemek dışında seçeneği kalmadı.  

2019 Gezegen Savunma Konferansı’nın bir parçası olan tatbikatta, katılımcılardan dünyaya yönelen göktaşını durdurmak için 8 yıllarının olduğu söylendi. Göktaşının tespitinden itibaren her gün, katılımcılara çarpışma ihtimalini hesaplamaları ve ardından dünyayı korumaya girişmeleri için yeni veriler sunuldu. Dünyayı korumanın başlıca yolu, NASA ve diğer uzay ajanslarının göktaşını vurarak, rotasından çıkaracak mekanizmayı kullanmaktı. Bu yola başvuran bilim insanları taşı başarılı bir şekilde vurdu. Ancak sadece bir parçasını kopan göktaşı, dünyaya ilerlemeye devam etti. Bilim insanları göktaşının atmosfere bir ateş topuna dönüşerek, saatte 70 bin kilometre hızla gireceği kanısına vardı. Araştırmacılar çarpışmayla birlikte 20 megatona kadar enerji açığa çıkarması gerektiğini söyledi. 

Böylece bilim insanları, New York gibi yoğun nüfuslu bir alanda yaşanacak çarpışmanın finansal, ekonomik ve insani sonuçlarını tartışmaya başladı. Tamamen kurgusal olan çarpışmanın amacı, dünyaya yönelebilecek gerçek bir göktaşına karşı bilim insanlarının nasıl tepki vereceğini ve müdahale edeceğini görmekti. Öte yandan, uzmanlar olası bir çarpışmada, göktaşının yüksek ihtimalle okyanusa düşeceği, tatbikatta baz alınan yolu izlemeyeceğini belirtti. Ancak tatbikatı hazırlayan araştırmacılar, mümkün olan tüm ihtimalleri test etmek istediklerini söyledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN