Nijerya ordusunun gizli kürtaj projesi ortaya çıktı

Nijerya ordusunun gizli kürtaj projesi ortaya çıktı

Bir çalışmada, Nijerya ordusunun en az 2013'ten bu yana ülkenin kuzeydoğusunda gizli, sistematik ve yasa dışı bir kürtaj programı yürüterek kadınlar ve kız çocukları arasında en az 10 bin kişinin hamileliğini sonlandırdığı bildirildi.

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da ordunun gizli bir kürtaj projesi ortaya çıktı. Ordunun 2013 yılından bu yana sistematik bir şekilde en az 10 bin kişinin hamileliğini sonlandırdığı kaydedildi.

Kürtaj yapılanların birçoğu, Boko Haram tarafından kaçırılmış ve tecavüze uğramıştı. Tanıklar, kürtaja direnenlerin dövüldüğünü, silah zoruyla tutulduğunu veya uyuşturulduğunu söylüyor.

Tanık ifadelerine göre, kürtajlar çoğunlukla kişinin rızası ve önceden bilgisi olmadan gerçekleştirildi. Görüşmeler ve kayıtlar, kadın ve kızların birkaç haftadan sekiz aya kadar hamile olduklarını ve bazılarının 12 yaşında çocuk olduğunu gösterdi.

SADECE BİRİ ONAY VERDİ

Reuters’ın gerçekleştirdiği bu soruşturma, Nijerya ordusu tarafından gözaltındayken zorla kürtaj olduklarını söyleyen 33 kadın ve kız çocuğu ile yapılan görüşmelere dayanıyor. Kadınlardan yalnızca biri onay verdiğini söyledi. Muhabirler ayrıca, aralarında askerler ve hamile kadınlara kürtaj alanlarına kadar eşlik eden silahlı muhafızlar gibi diğer hükümet çalışanlarının da bulunduğu, programa dahil olan beş sivil sağlık çalışanı ve dokuz güvenlik personeli ile röportaj yaptı. Ayrıca, binlerce kürtaj prosedürünü açıklayan veya çetelesini tutan askeri belgelerin kopyaları ve sivil hastane kayıtları incelendi.

Ordu tarafından yürütülen kürtaj programının varlığı daha önce bildirilmezken, kampanya, günlerce veya haftalarca gözaltında tutulan kadınlara yönelik fiziksel güce dayanıyordu. Üç asker ve bir gardiyan, Boko Haram esaretinden zayıf düşen kadınlara, kendilerine verilen hapların ve iğnelerin sağlıklarını geri kazanmaları ve sıtma gibi hastalıklarla savaşmaları için yardım ettiğini söyledi. Bazı durumlarda, direnen kadınlar dövüldü, silah zoruyla tutuldu ya da uyuşturuldu.

ÖLÜMCÜL KÜRTAJLAR

Askeri tesislerde ve sahada gerçekleştirilen bazı kürtajlar ölümcül oldu. Reuters, programın yaklaşık 10 yılındaki ölümlerin tam kapsamını belirleyemese de, dört asker ve iki güvenlik görevlisi, kadınların kürtaj nedeniyle öldüklerine tanık olduklarını veya daha sonra cesetlerini gördüklerini söylediler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN