Nijerya sandık başında

Nijerya sandık başında

Afrika'nın en yoğun nüfuslu ülkesi Nijerya'da, geçen ayki tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan gerilimin ortasında valilik seçimleri düzenlenirken, milyonlarca Nijeryalı bugün sandık başına gidiyor.

Bola Tinubu'nun devlet başkanı seçildiği Nijerya'da, 36 eyaletin 28'i için vali seçimi başladı. Muhalefet, geçen ayki seçimlerde sandıktan lider çıkan Tinubu'nun başkanlığına itirazlar getirmeye devam ediyor. Valilik seçimlerinden bir gün önce güvenlik güçlerinin sandıkların kurulacağı eyaletlerin sokaklarında devriye gezdiği görüldü.

Ülkedeki sivil toplum gruplarının ittifakıyla kurulan Durum Odası'nın yaptığı açıklamada, "Seçimler öncesinde gelen şiddet, adam kaçırma ve suikast raporları ülke genelinde güvenlik durumunun gergin olduğunu gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Gözlemciler, başkanlık seçimlerinin büyük ölçüde barışçıl geçtiğini belirtti, ancak Nijerya'da, kuzeybatı ve güneydoğudaki silahlı grupların sık sık cinayet işlediği birçok yerinde hâlâ saldırı korkusu var.

"ÖNEMLİ BİR GÜVENLİK TEHDİDİ ÖNGÖRMÜYORUZ"

Nijerya'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Babagana Monguno, bu hafta başkentte düzenlenen bir güvenlik toplantısında, güvenlik güçlerinin tüm şiddet noktalarına konuşlandırıldığını ve yetkililerin önemli bir güvenlik tehdidi öngörmediğini söyledi.

Monguno, "Bu ülkenin vatandaşları olarak herkesin temel haklarını kullanmasına izin vermeliyiz. Bu süreci baltalamak için can atan herkes lütfen tekrar düşünsün" dedi.

Afrika'nın en büyük ekonomisi ve en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen, Nijerya'nın gelişimi, birçok durumda valilerin dahil olduğu yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle sekteye uğradı. Associated Press'te yer alan habere göre, Nijerya anayasası valilere muazzam yetkiler veriyor. Valiler, iki dönemle sınırlı olmak üzere dört yıllık görev süreleri boyunca her türlü kovuşturmadan muaf.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN