Odesa ve Kiev bölgelerinde durum 'zor': Ukrayna’ya beş saat füze yağdı

Odesa ve Kiev bölgelerinde durum 'zor': Ukrayna’ya beş saat füze yağdı

Ukrayna’daki şehirler, savaşın başlamasından bu yana en büyük bombardımanlardan birine uğradı. Yetkililer fırlatılan 69 füzeden 54’ünün yok edildiğini ancak en az üç kişinin yaralandığını bildirdi. Rusya’nın beş saat süren yoğun hava saldırısı, Moskova’nın Kiev’in barış planını kabul etmeyeceği açıklamasının ardından geldi.

Rusya dün Ukrayna şehirlerine 24 Şubat’tan beri en büyük füze saldırılarını gerçekleştirdi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych, Rusya’nın perşembe sabahı ülkesine yönelik büyük bir hava saldırısı başlattığını ve belirli aralıklarla 100‘den fazla füze attığını duyurdu. Ancak daha sonra bu rakam 69 olarak düzeltildi.

Füzelerden 54’ünün engellediği belirtilirken, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun da aralarında olduğu üç kişinin yaralandığı açıklandı. Harkov, Odessa, Lviv ve Zhytomyr şehirlerinde de patlama sesleri duyuldu. Hava saldırısı beş saate yakın sürerken, güneydeki Odesa eyaletinin bölge lideri Maksym Marchenko, “Ukrayna’ya büyük bir füze saldırısı” olduğunu duyurdu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın ülkeye “hava ve deniz tabanlı seyir füzeleri ile çeşitli yönlerden” saldırdığını söyledi. Bir dizi Kamikaze insansız hava aracının da kullanıldığını da ekledi.

Tuğgeneral Oleksiy Hromov, saldırıların tüm ülke genelindeki enerji altyapısını hedef aldığını söyledi. Podolyak, saldırıların “şeytani” olduğunu söyleyerek, Moskova’yı “kritik altyapıyı yok etmeye ve toplu halde sivilleri öldürmeye” çalışmakla suçladı. Son haftalarda çok sayıda Rus saldırısı ülke genelinde büyük elektrik kesintilerine neden oldu. Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko, son saldırıların elektrik üretim tesislerine zarar verdiğini söyledi ve Odesa ve Kiev bölgelerinde durumun “zor” olduğunu söyledi.

Rusya’nın yoğun hava saldırısı, Moskova’nın dün Kiev’in barış planını kabul etmeyeceği açıklamasının ardından geldi. Rusya, barış planını Ukrayna’nın, Moskova’nın 4 bölgeyi ilhakını kabul etmemesi halinde tartışmayacağı tehdidinde bulunmuştu. Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, önceki gün parlamentoya hitaben yaptığı konuşmasında, Rus güçlerince ele geçirilen 1800’den fazla yerleşim yerinde tekrar kontrolü sağladıklarını duyurdu. Rusya’nın, Ukrayna’da savaş başlatmakla sadece ülkesini değil, Batı ülkelerini de tehdit ettiği yorumunda bulunan Zelenskiy, “Artık Batı’da hiç kimse Rusya’dan korkmuyor ve korkmayacak.” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Yunanistan’ın, Rusya’nın izni olmadan S-300’leri başka bir ülkeye devretme hakkına sahip olmadığını bildirdi. Rus devlet televizyonu Pervıy Kanalı’nda kkonuşan Lavrov, “Tetikte olmak zorundayız. Çünkü birçok yasadışı şey, ‘Ukrayna’yı kurtaracağız, çünkü Ukrayna, Avrupa’dır’ sloganıyla yapılıyor.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere değinen Lavrov, Ukrayna ile müzakerelere hazır olduklarını, “ancak ABD’nin buna izin vermediğini” ifade etti. Lavrov, anlaşmanın, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya ait olduğunun kabul edilmesi durumunda mümkün olacağını vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN