Oscar'a Jonathan Glazer'ın Gazze mesajı damga vurdu: İnsanlık dışı muameleye nasıl direneceğiz?

96. Oscar Ödülleri'nde Jonathan Glazer'in, "En İyi Uluslararası Film Oscar"ını alırken Gazze'de yaşanan katliama tepki gösterdiği konuşması geceye damgaya vurdu. Glazer, "İster İsrail'deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze'de devam eden saldırılar olsun, tüm bu insanlık dışı muamelenin kurbanları, nasıl direneceğiz?" sözleriyle alkış topladı.

ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenen 96. Akademi (Oscar) Ödülleri'nde, sanat ve sinemanın yanı sıra sosyal ve politik mesajlar da gündeme geldi. Geceye damgasını vuran anlardan biri, "İlgi Alanı/The Zone of Interest" filmiyle En İyi Uluslararası Film Oscar'ını kazanan yönetmen Jonathan Glazer'ın 31 binden fazla sivilin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiği Gazze'ye yönelik duyarlılık çağrısında bulunduğu konuşması oldu.

Tören sırasında sahneye çıkan Glazer, Gazze'deki duruma dikkat çekerek, tüm kurbanlar için insanlık dışı muameleye karşı direnişin önemini vurguladı. Yönetmenin, "İster İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze’de devam eden saldırılar olsun, tüm bu insanlık dışı muamelenin kurbanları, nasıl direneceğiz?" sözleri, gecede yankı uyandırdı.

1-012.jpgTören öncesi Dolby Tiyatrosu önünde düzenlenen Filistin yanlısı gösteriden

'TÜM İNSANLIĞIN MESELESİ'

Yönetmen, hem İsrail'deki kurbanlara hem de Gazze'deki saldırılara maruz kalanlara atıfta bulunarak, yaşananların sadece bir bölgenin değil, tüm insanlığın meselesi olduğunu altını çizdi.

Glazer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İster İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze’de devam eden saldırılar olsun, tüm kurbanlar insanlıktan çıkarılmayla karşı karşıya.

Tüm seçimlerimiz, şu anki durumu yansıtmak ve yüzleşmek içindi, o zaman ne yaptıklarını değil, şimdi ne yaptıklarımızı göstermek için yapıldı… Filmimiz, insanlığın en kötü haliyle nelere yol açtığını gösteriyor. Bu tüm geçmişimizi ve şimdiki zamanımızı şekillendirdi.

Şu anda, Yahudiliğimizi ve Holokost’un, birçok masum insan için çatışmalara yol açan bir işgal tarafından kaçırılmasını reddedenler olarak burada duruyoruz. İsrail’de 7 Ekim’deki kurbanlar ya da devam eden Gazze saldırısı, tüm bu insanlık dışı muamelenin kurbanları, nasıl direneceğiz?”

Glazzer'in Gazze'ye dair güçlü mesajı, törende ve dünya genelinde geniş yankı buldu.

1-011.jpgDolby Tiyatrosu önünde düzenlenen gösteriden (Özgür Filistin)

YILDIZLARDAN GAZZE MESAJI

Tören boyunca ve kırmızı halıda Gazze'ye yönelik mesajlar veren sanatçılar arasında Jonathan Glazer'ın yanı sıra, Billie Eilish, Mark Ronson, Ava DuVernay, Mark Ruffalo, Riz Ahmed, Mahershala Ali ve Ramy Youssef gibi isimler de yer aldı. Tüm bu isimler, Gazze'de yaşananlara karşı seslerini yükselterek, ateşkes çağrıları yinelediler.

Ödül töreninin gerçekleştiği Dolby Tiyatrosu önünde ise Gazze için ateşkes çağrısında bulunan protestocular, Hollywood'un sessizliğini eleştirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN