Otomobil satışlarında yeni rekor: Çin Japonya’yı solladı

Otomobil satışlarında yeni rekor: Çin Japonya’yı solladı

Japon medyasının bildirdiğine göre, Japonya’nın dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak tahtı yıkıldı. 2023 yılının ilk üç ayında araç satışlarında bir milyonu aşan Çin merkezli şirketler, Japonya’yı solladı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği verilerine göre, Çin 2023'ün ilk çeyreğinde dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu. Verileri haberleştiren Nikkei gazetesi, Ocak-Mart döneminde Çin ihracatının, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 58 artışla 1,07 milyon adede yükseldiğini kaydetti.

Yılın aynı döneminde, önceki en büyük otomobil ihracatçısı olan Japonya 950 bin araç sattı.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE RUSYA ETKİSİ

Veriler, Çin'in otomobil ihracatındaki büyümenin, elektrikli araçlara yönelik artan talep ve Batılı şirketlerin Rusya’dan çekilmesinin ardından boşluğu dolduran Çinli şirketlerden kaynaklandığını gösteriyor. Elektrikli araçları içeren yeni enerji araçlarının ihracatı, ilk çeyrekte yıllık yüzde 93 artışla 380 bin adede ulaşarak toplam otomobil ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu.

Tesla'nın Çin kolu, raporlama döneminde 90 bin adet satarak yeni enerjili araç ihracatında en büyük katkıyı yapan oldu. Tesla'nın Çin'den ilk çeyrek ihracatı bir yıl öncesine göre yüzde 20 arttı. Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra Çin'in Rusya'ya ihracatı, önceki yıla göre üç kattan fazla artarak 140 bine ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN