Pakistan'ın Taliban'ı desteklediği iddiaları sokakları karıştırdı

Pakistan'ın Taliban'ı desteklediği iddiaları sokakları karıştırdı

Taliban'a direnen Pençşir'de süren çatışmalara Pakistan'ın müdahale ettiği yönündeki iddialar Kabil'deki yüzlerce kişiyi sokağa döktü. Pakistan'ın Taliban'a destek verdiğini iddia eden göstericiler Taliban'ın havaya ateş açmasıyla dağıldı.

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de yüzlerce kişi Pakistan'ı protesto etti. Taliban'a direnen Pençşir'deki iç çatışmaya İslamabad yönetiminin müdahale ettiği iddialarının ardından yüzlerce gösterici, Kabil'in Hayırhane bölgesinde toplandı ve Cumhurbaşkanlığı binasının önüne kadar yürüdü.

Pakistan aleyhine sloganlar atarak "Özgürlük" ve "Pakistan, Afganistan'dan çık" pankartları taşıyan göstericileri dağıtmak için Taliban havaya ateş açtı. Protestocuların ara sokaklara dağılmasının ardından gösteri sona erdi.

1.jpg

PENÇŞİR VE PAKİSTAN

Eski Savunma Bakanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un liderliğini yaptığı Afganistan Ulusal Direniş Cephesi, Taliban'ın Kabil'i ele geçirdiği 15 Ağustos sonrasında ülkede yeni kurulacak sistem yönetimine dair Taliban'dan bazı taleplerde bulunmuştu. Yapılan görüşmelerde sonuç alınmamış ve Taliban silahlı güçlerini bu bölgeye intikal ettirmişti. Yaklaşık bir hafta süren çatışmalarda her iki tarafın ağır kayıplar verdiği belirtilirken, dün Taliban, Pencşir'de kontrolü ele aldığını duyurmuştu.

3.jpg

PENÇŞİR'DE PAKİSTAN ORDUSUNA AİT SAVAŞ UÇAĞI İDDİASI

Pencşir'de çatışmaların sürdüğü günlerde Pakistan İstihbarat Servisi Başkanı Faiz Hamid'in Kabil'de Taliban yetkilileriyle görüştüğü belirtilmişti. Hamid'in bu ziyareti Taliban karşıtı çevrelerce Pakistan'ın Afganistan'a müdahalesi olarak değerlendirilmişti. Ayrıca Afganistan Ulusal Direniş Cephesi yanlıları tarafından, Pencşir'deki çatışmalarda Pakistan ordusuna ait savaş uçağı ve helikopterin Taliban'a destek verdiğine yönelik iddialar ortaya atılmıştı.

2.jpg

MESUD TALİBAN'A DIŞ DESTEK VERİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Mesud, dün yayınlanan ses kaydında, Pencşir'deki çatışmalarda Taliban'a dış desteğin olduğunu ileri sürmüş ve Afganistan halkını Taliban'a karşı direnişe davet etmişti.

4.jpg

TALİBAN ÜYELERİNİN ÇOĞU PAKİSTAN'DAKİ MEDRESELERDE EĞİTİM GÖRDÜ

Taliban üyelerinin birçoğunun Pakistan'daki medreselerde tahsil görmüş öğrencilerden oluşması, Taliban hareketinin arkasında Pakistan yönetiminin olduğu eleştirilerini beraberinde getiriyor.

5-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN