Portekiz ve İspanya'da orman yangınlarına karşı alarm durumu sürüyor. Portekiz’in orta ve kuzey bölgelerinde 4 noktada büyük yangınlarla mücadele devam ederken, İspanya’da iki noktada aktif yangının olduğu ve muhtemel yangınlara karşı önlem alındığı kaydedildi.
Portekiz resmi haber ajansı Lusa'ya açıklama yapan Ulusal Acil Durum ve Sivil Savunma Kurumunun (ANEPC) Ulusal Komuta Operasyon Yetkilisi Pedro Araujo, Vila Real, Celorico de Basto, Fafe ve Arcos de Valdevez'de devam eden yangınların bugün kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Portekiz’de sıcak hava felaketi: 1 haftada 264 can kaybı
BAKAN: BU HAFTA ZOR GEÇECEK
Kuzeydeki Vila Real ve Celorico de Basto bölgelerindeki iki büyük yangınla mücadele çalışmalarına 600'den fazla itfaiyecinin ve 216 kara aracının katıldığını aktaran Araujo, sabah saatlerinden itibaren uçakların da destek vereceğini belirtti.
Portekiz İçişleri Bakanı Maria Lucia Amaral, aşırı sıcaklar nedeniyle "zor geçecek" dediği hafta boyunca, ormanlık alanlara girişlerin, buralarda ateş yakılmasının, ormanlık ve diğer kırsal alanlarda makine kullanılarak çalışma yapılmasının yasaklandığını, havai fişek veya diğer piroteknik cihazların kullanılmasına izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

SICAKLIK 43 DERECEYİ AŞTI
Benzer bir durum İber Yarımadasında Portekiz'in komşusu İspanya'da da yaşanıyor. İspanya'da altı özerk bölgede aşırı sıcaklar yüzünden orman yangınlarına karşı önlemler artırıldı.
Sivil Koruma ve yerel yönetimlerce, mevcut durumda İspanya'nın kuzeyindeki Galiçya ve güneyindeki Extremadura bölgelerinde iki noktada aktif yangın olduğu bilgisi verildi.
Küresel ısınmada yeni eşik: 2050 sıcaklıkları bugün gerçek oldu
Galiçya'da geçen hafta bin 350 hektarlık ormanlık alan yanmıştı.
İspanya Meteoroloji Enstitüsü (AEMET), ülkenin güneyindeki Badajoz ve Ciudad Real kentlerinde 3 Ağustos'ta termometrelerin 43 derecenin üzerine çıktığını belirterek, "Dün başlayan sıcak hava dalgasının en az önümüzdeki pazar gününe kadar sürmesi bekleniyor" açıklamasında bulundu.
