Putin'in yeni taarruzları öncesi ABD'den büyük hamle

Putin'in yeni taarruzları öncesi ABD'den büyük hamle

ABD, savaşın yıl dönümünde Ukrayna'ya yeni taarruz planlayan Rusya lideri Putin'e karşı büyük bir hamlede bulundu. Savaşın seyrini değiştirecek hamle ile ABD, Ukrayna'ya ilk kez daha uzun menzilli roketlerin yanı sıra diğer mühimmat ve silahlar yollayacak. Pakette Patriot hava savunma sistemleri, hassas güdümlü mühimmat ve Javelin tanksavar silahları için destek ekipmanının yer alması öngörülüyor.

ABD, Ukrayna’ya daha uzun menzilli silahları da içeren 2 milyar dolarlık ek yardım paketi açıklamaya hazırlanıyor. Reuters haber ajansının iki Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD’nin Ukrayna'ya ilk kez daha uzun menzilli roketlerin yanı sıra diğer mühimmat ve silahları da içermesi beklenen 2 milyar dolarlık askeri yardıma hazırlandığı bildirildi.

Yetkililer, yardımın bu hafta içinde açıklanmasının beklendiğini söylerken, yardım paketinde Patriot hava savunma sistemleri, hassas güdümlü mühimmat ve Javelin tanksavar silahları için destek ekipmanının yer alması öngörülüyor.

UZUN MENZİLLİ FÜZE İÇİN PARA DA AKTARILACAK

Yetkililerden biri, paketin 1.75 milyar dolarlık bir kısmının Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi (USAI) olarak bilinen ve Başkan Joe Biden yönetiminin ABD silah stokları yerine sanayiden silah almasına olanak tanıyan bir fondan geleceğini söyledi.

USAI fonları, Boeing Co tarafından üretilen ve 150 kilometre menzile sahip olan Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) adlı yeni bir silahın satın alınması için kullanılacak. Amerika daha önce Ukrayna'nın 297 kilometre menzilli ATACMS füzesi taleplerini reddetmişti.

HAWK SAVUNMA SİSTEMLERİ, PATRIOT PARÇALARI...

Yetkililerden biri USAI fonlarının ayrıca HAWK hava savunma sistemlerinin daha fazla bileşeni, karşı drone sistemleri, karşı topçu ve hava gözetleme radarları, iletişim ekipmanları, PUMA drone'ları ve Patriot ve Bradley gibi büyük sistemlerin yedek parçaları için kullanılacağını söyledi.

ÜÇ SAHRA HASTANESİ İÇİN EKİPMAN

Yetkili ayrıca başka bir müttefik tarafından bağışlanan üç sahra hastanesini donatmaya yetecek kadar önemli miktarda tıbbi ekipman olduğunu da sözlerine ekledi. Beyaz Saray konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, Reuters haber ajansı yardım paketlerinin içeriği ve büyüklüğünün Başkan tarafından imzalanana kadar değişebildiğine dikkat çekti.

ABD, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 27,2 milyar dolar değerinde güvenlik yardımı gönderdi.

GLSDB'Yİ İLK KULLANAN MI OLACAK?

Kasım ayında Boeing'in GLSDB'yi Ukrayna için sahaya çıkarmayı önerdiği haberi patlak verdiğinde, bahara kadar Ukrayna'ya tedarikten söz edilmişti. Beklentiler gerçekleşirse, Ukrayna GLSDB'yi kullanan ilk ülke olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN