Rus güçleri aylar süren çatışmalardan sonra ele geçirdi: Bahmut stratejik olarak neden önemli?

Rus güçleri aylar süren çatışmalardan sonra ele geçirdi: Bahmut stratejik olarak neden önemli?

Rus güçlerinin Ukrayna’yla dokuz ay devam eden çatışmaların ardından ele geçirdiğini açıkladığı Bahmut şehrinin konumu itibarıyla stratejik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Bahmut şehrini ele geçirdiğini duyururken, kent, Ukrayna’dan Rusya’nın kontrolüne geçmesinden sonra stratejik önemiyle yeniden gündeme geldi.

Aylardır şiddetli çatışmalar nedeniyle fiilen neredeyse yok olan önemli ticaret merkezi Bahmut, 1783’te Rus İmparatorluğu tarafından şehir statüsüne kavuşturuldu. Sovyetler Birliği döneminde 1924’te Artyömovsk olarak değiştirilen şehrin ismi, Ukrayna’da komünist isimlerin değiştirilmesi programı çerçevesinde 2015’te tekrar eski ismi Bahmut ile anılmaya başladı.

ULAŞIM MERKEZİ BAHMUT

2020 yılında 73 bin kişinin yaşadığı şehir konumu itibarıyla stratejik öneme sahip. Donetsk kentinin 70 kilometre kuzeyinde yer alan Bahmut, önemli bir ulaşım merkezi. Bahmut’tan Gorlovka'ya, Kiev yönetiminin kontrolündeki Kramatorsk, Slovyansk şehirlerine kara yolu ve demir yolu hatları ulaşıyor.

Bahmut ile Kiev’in kontrolündeki Seversk şehri arasında ikmal yolu bulunuyor. Rusya’nın Bahmut’u almasıyla Kiev'in büyük bir lojistik desteği kaybettiği ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin savunma hattının büyük zarar göreceği ifade ediliyor. Ayrıca Bahmut’un alınmasıyla Rus ordusunun Donetsk bölgesinin idari sınırlarına ulaşmasının önünün de açıldığı kaydediliyor.

MAYISTAN BU YANA ‘SICAK CEPHE’

Rusya’nın Ukrayna işgalinin geçen yıl 24 Şubat’ta başlamasından sonra mayıs ayı itibarıyla Bahmut, ön cephe haline geldi. Rus güçleri ağustos ayında şehrin alınmasına yönelik operasyonlar başlatırken, şehirdeki siviller tahliye edildi.

Rus güvenlik şirketi Wagner’in paralı savaşçıları ağırlıklı olarak şehirde Ukrayna ordusuna karşı çatışmaları yürüttü. Bu yılın başından itibaren yoğunlaşan çatışmalarda Rus ordusu dışardan topçu ve hava indirme birlikleriyle Wagner’e destek verdi.

RUS GÜÇLERİ MORAL KAZANDI

Zorlu çatışmaların ardından geçen yıl Harkov bölgesi ve Herson şehrinden geri çekilen Rus güçleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut’u dün alarak psikolojik olarak da moral kazandı. Aylar sonra Ruslar ilk defa Ukrayna ordusuna karşı verdikleri zorlu mücadele karşısında zafer elde etmiş oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, şubat ayında Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi’nde Bahmut’u kendilerine ait "kale" olarak gördüklerini ve teslim etmeyeceklerini duyurdu. Bahmut’ta Ukrayna ordusunun ağır kayıpları karşısında Zelenskiy ile ordu yöneticileri arasında mart ayında görüş ayrılığı yaşandığı iddiaları gündeme geldi. Ordunun çekilme tavsiyesine rağmen Zelenskiy çatışmalara devam etme kararı verdi.

Daha sonra Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Zelenskiy ve askeri kanadın görüşmelerinden sonra Bahmut’ta operasyonların sürdürülmesi ve pozisyonların güçlendirilmesi yönünde karar alındığı açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN