Rusya'dan 'yardım' tehdidi: NATO ülkelerini vururuz

Rusya'dan 'yardım' tehdidi: NATO ülkelerini vururuz

Rusya’nın Ukrayna'ya olan işgali devam ederken Moskova ile NATO arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna'ya silah sevkiyatı yaparak yardım eden ABD ve NATO ülkelerini vurmakla tehdit etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya olan işgali 63. günde de devam ediyor. NATO üyesi İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey'in Ukrayna'nın Rusya'yı bombalamasını destekledikleri yönündeki açıklamasına Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, tepki gösterdi.

Zaharova, “Askeri sevkiyat lojistiğini kesmek için Rusya da Kiev rejimine silah sağlayan NATO ülkelerindeki askeri hedefleri vurabilir. Bu durum Ukrayna'da ölüme ve kan dökülmesine yol açıyor." ifadelerini kullandı.

BAZI DİPLOMATLAR HEDEF ALINABİLİR

Heappey, İngiltere'nin Ukrayna ordusunun Rusya'nın altyapısını hedef alan saldırılarını desteklediğini ve İngiliz silahlarının bu saldırılarda kullanılmasının “tümüyle meşru” olduğunu söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, bu açıklamaya tepki göstererek Rusya'nın da Ukrayna'ya silah gönderen İngiltere ve diğer NATO ülkelerindeki askeri hedefleri vurabileceğini belirtti. Zaharova, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e dönen Batılı diplomatların da bombalarla hedef alınabileceğini ifade etti.

Zaharova ayrıca, “Askeri sevkiyat lojistiğini kesmek için Rusya da Kiev rejimine silah sağlayan NATO ülkelerindeki askeri hedefleri vurabilir. Bu durum Ukrayna'da ölüme ve kan dökülmesine yol açıyor. Anladığım kadarıyla bundan sorumlu ülkelerden biri de İngiltere” ifadelerini kullandı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da dünkü açıklamasında “İngiltere'nin Kiev'i bu tür eylemler için provoke etmesi halinde buna orantılı şekilde yanıt vereceğimizi vurgulamak isterim” dedi. Peskov, “Batılı ülkelerden danışmanların varlığı Kiev'deki karar merkezlerini uzun menzilli silahlarla vurmamız konusunda bir sorun oluşturmaz” diye konuştu.

Rusya'nın askerlerini Ukrayna'nın doğusuna yığarak başkent Kiev ve çevresinden çekmesinin ardından İngiltere dahil birçok ülke diplomatlarını Kiev'e geri göndereceğini açıklamıştı.

BATI GİDEREK SAVAŞA DAHİL OLUYOR

Öte yandan Heappey'in açıklaması İngiltere'de de tartışmalara neden oldu.

Parlamentoya bağlı Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood, yaptığı açıklamada, bakanın açıklamasının Rusya'nın Ukrayna dışında Batılı ülkelere ait askeri hedefleri ve özellikle Polonya'yı vurmasına yol açabileceğini söyledi.

Ellwood, Batı'nın giderek Ukrayna'daki savaşa daha fazla dahil olduğunu belirtti.

Rusya bugüne kadar birçok defa Batılı ülkelerden Ukrayna'ya yönelik silah sevkiyatını meşru hedef olarak gördüğünü bildirmişti.

BATININ GÖNDERDİĞİ SİLAHLARI FÜZEYLE VURDUK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov salı gününden bu yana Rusya'nın Ukrayna ordusuna ait 59 hedefi hava operasyonuyla, 573 askeri hedefi de top ve füzeyle vurduğunu söyledi. Ukrayna birliklerinin bulunduğu mevzilerin, top, hava savunma ve füze bataryası mevkilerinin hedef alındığını söyleyen Konaşenkov iki Bayraktar SİHA'sının yanı sıra cephane depolarının da vurulduğunu belirtti.

KALİBR FÜZELERİYLE HANGARLARI TAHRİP ETTİ

Sözcü Konaşenkov "Zaporijiya alüminyum tesislerinin bulunduğu sahada, yüksek hassasiyete sahip, uzun menzilli, deniz tabanlı Kalibr füzeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna birliklerine sevk edilen büyük bir balya yabancı silah ve cephaneyle dolu hangarları tahrip etti" dedi. Açıklamada tahrip edilen silahların tipine dair ayrıntı verilmedi.

Rusya'nın iddiası henüz doğrulanmadı. Moskova'dan şimdiye kadar yapılan açıklamalarda Batı'dan Ukrayna'ya yapılan silah sevkiyatlarının Rus ordusu açısından meşru hedef olduğu tekrarlanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov en son dün yaptığı açıklamada NATO silahlarının Rus silahlı kuvvetleri için meşru hedefler olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN