Rusya'nın işgalinde 15. gün: İki milyon insan Kiev'i terk etti.

Rusya'nın işgalinde 15. gün: İki milyon insan Kiev'i terk etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunun 15. gününe girilirken gözler, ilk kez Türkiye'de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba görüşmesine çevrildi. Masadan ateşkes çıkmazken işte operasyonun 15. gününde yaşananlar...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu 15. gününde devam ediyor. Bugün, tüm dünyanın gözü iki tarafın dışişleri bakanlarının masaya oturacağı Türkiye'de. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ilk kez Türkiye'de Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) bir araya geldi.

Saat 11'de başlayan toplantı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla üçlü formatta gerçekleşti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya'da yaptığı kritik görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Lavrov ise, "AB dahil olmak üzere diğer ülkeler, Ukrayna'ya ölümcül silahlar göndererek tehlikeli bir şekilde hareket ediyor" şeklinde konuştu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

10 Mart 2022 Perşembe

19.51- ABD'li yatırım bankalarından Goldman Sachs, Rusya'daki operasyonlarını sonlandıracağını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada, düzenleyici ve lisans gerekliliklerine uygun olarak bankanın Rusya'daki işini sonlandırdığı aktarıldı. Açıklamada, piyasada önceden var olan yükümlülükleri yönetme veya kapatma konusunda bankanın dünya genelindeki müşterilerini desteklemeye odaklandığı kaydedildi.

16.09- Polonya parlamentosu, Polonya’ya sığınan Ukraynalılar için bir kanun çıkardı. Kanun kapsamında savaştan hemen önce Ukrayna’dan gelmiş olan ailelerin dünyaya gelen çocuklarına ülkede kalma izni, savaş nedeniyle gelenlere ise çalışma izni verilecek ve sığınmacılar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek, Ukraynalı öğrenciler de eğitimlerine Polonya’da devam edebilecek.

Polonya parlamentosu bu kanunla birlikte, Ukraynalı sığınmacıların konaklama, yiyecek ve içecek ihtiyaçları için 2 ay boyunca günlük 40 zloti, aylık bin 200 zloti (4 bin 71 TL) nakit yardımı verileceğini açıkladı. Bu kararın yanı sıra hükümet, ülkeye gelen Ukraynalı sığınmacılara kişi başı 300 zloti (bin 18 TL) ödeme yapılacağını da duyurdu.

16.00- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko: İki milyon insan Kiev'i terk etti. Yani şehir merkezindeki nüfusun yarısı artık burada değil. Şehir tam anlamıyla bir kaleye dönüştü.

13.35- Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Ukrayna hükümetinin, gıda rezervi oluşturmayı hedeflediğini belirterek, bunun için ülkenin yıllık tüketimine eşit tahılı geri alacağını bildirdi.

12:30- İngiltere, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi açıkladı. Rus iş insanlarının yaptırım listesine eklendiği yeni pakette Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Roman Abramovich de yer aldı.

10:17- Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Rusya artık Avrupa Konseyi'nde yer almayacak" açıklamasında bulundu. Rusya, 1996'dan beri Avrupa Konseyi üyesiydi.

08:53- Japonya, Ukrayna'ya açtığı savaş karşısında Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı planladığı bildirildi.

08:45- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bir kez daha ABD'nin Ukrayna'ya olan desteğini dile getirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki bakanın Rusya'nın saldırılarını, bu saldırılarda hayatını kaybeden sivillerle ilgili son durumu ve muhtemel diplomasi çabalarını kapsamlı şekilde ele aldığı bildirildi.

04.14- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinde savaş döneminde sivillerin silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı. Yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısları da kapsayan yasaya göre siviller, Ukrayna'ya yönelik saldırgan eylemlerde bulunanlara karşı silah kullanımından sorumlu tutulmayacak.

02.55- İsrail Parlamentosu, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Genel Kurul'da video konferans yoluyla konuşma yapması talebini reddetti. Aralarında resmi yayın kuruluşu KAN ve diğer yerel medyada yer alan haberlere göre, Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk tarafından yapılan talebe, Parlamento Başkanı Mickey Levy, "konuşma zamanın kurumun iki aylık kış tatiline girmesinden önceki son güne denk gelmesi, parlamenterlerin tatile çıkması ve salonun tadilata alınacağını belirterek" olumsuz cevap verdi.

02.13- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy; Kiev, Sumy, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN