Rusya'ya karşı Pekin'den yardım isteyen Biden'a büyük şok: Çin ABD'yi arkadan vurdu

Rusya'ya karşı Pekin'den yardım isteyen Biden'a büyük şok: Çin ABD'yi arkadan vurdu

ABD yönetiminin, Çin'in Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanması için üç ay boyunca, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağına ilişkin istihbaratı Çin ile paylaştığı, Pekin'in ise bu istihbarat paylaşımını Moskova'ya bildirdiği öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen gazetesi The New York Times (NYT), Rusya-Ukrayna krizindeki rolü tartışılan ABD hükümeti ile ilgili çok çarpıcı bir iddia ortaya attı. Gazetenin aktardığına göre, ABD yönetimi, Çin'in Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanması için üç ay boyunca, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağına ilişkin istihbaratı Çin ile paylaştı ancak Pekin'in bu istihbarat paylaşımını Ruslara bildirdi. Kaynak olarak bizzat ABD’li yetkililerin gösterildiği haberde, yetkililerin Rusya’nın Ukrayna sınırında yaptığı yığınağa dair istihbaratı Çin yetkilileriyle paylaştığı ve 6 kere acil toplantı yaptığı öne sürüldü.

'ÇİN, ABD'NİN İSTEĞİNİ RUSYA'YA BİLDİRDİ'

NYT’nin haberine göre; Dışişleri ve ABD büyükelçisinin de aralarında bulunduğu Çin yetkilileri, bir işgal olduğunu düşünmediklerini söyleyerek ABD’li yetkilileri her seferinde geri çevirdi. ABD ve Çin yetkilileri arasında Aralık ayında gerçekleşen diplomatik görüşme sonrası Washington, Pekin’le yaptığı görüşmelerin ve ellerindeki istihbaratın Çin yetkilileri tarafından Moskova’yla paylaşıldığını öğrendi. Buna göre Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna meselesinde Çin’le görüştüğünü de öğrendi.

NYT, durumu şu şekilde değerlendirdi:

"ABD ile Çinli yetkililer arasında daha önce bildirilmeyen bu görüşmeler; Biden yönetiminin Ukrayna'nın işgalini durdurmak için büyüyen bir düşman olarak gördüğü bir süper gücü ikna etmek için istihbarat bulgularını ve diplomasiyi nasıl kullanmaya çalıştığını, ayrıca Başkan Şi Cinping liderliğindeki bu ulusun bıkmadan usanmadan nasıl çalıştığını gösteriyor. Çin, Moskova'nın askeri saldırı planlarının kanıtları kış boyunca ortaya çıkarken bile Rusya'nın yanında yer almaya devam etti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN