Putin'den intikam saldırısı! Rusya Ukrayna'ya 75 roket fırlattı

Ukrayna'nın, Kerç Köprüsü'ne düzenlediği bombalı saldırı sonrası Ukrayna'da başkent Kiev, Harkiv, Lviv, Dnipro, Jitomir, Hmelnitski, Slavyanski, Zaporijya kentleri ile Mikolayiv ve Odessa saldırıların hedefi oldu. Saldırılarda 9 kişi hayatını kaybetti, halk metro ve sığınaklar gibi güvenli noktalara indi. Zelenskiy, "Kiev'de işe gidenleri öldürdüler" dedi. Putin, Ukrayna'nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar kullandığını duyurdu.

Kırım ve Rusya'yı birbirine bağlayan ve Rusya'nın Kırım ilhakının sembolü olarak görülen Kerç Köprüsü'ne Ukrayna'nın bombalı saldırısı sonrası iki ülke arasındaki savaş farklı bir noktaya geldi.

Ukrayna'da sabah saatlerinde Kiev'in yanı sıra Harkiv, Lviv, Dnipro, Jitomir, Hmelnitski, Slavyanski, Zaporijya kentleri ile Mikolayiv ve Odessa bölgelerinde patlama sesleri duyuldu.

Kentte art arda meydana gelen patlamalarda çok sayıda binadan dumanlar yükseldi, sivillerin araçlarının alev topuna döndü.

p3.png

'ZELENSKİY'NİN OFİSİ VURULDU'

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, patlamada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ofisinin vurulduğu öne sürüldü.

KİEV BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, saldırının hemen ardından resmi Telegram hesabı aracılığıyla bir açıklama yaparak, Rus güçlerinin Kiev'in merkezini füzelerle hedef aldığını bildirdi.

p1.png

ALARM SIRASINDA SIĞINAKLARDA KALIN

Kliçko "Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında. Füzeler şehir merkezinde Şevçenkivsk ile Solomyan semtindeki yerlere isabet etti. Hava alarmı var ve dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinlerine hitap ediyorum; alarm sırasında sığınaklarda kalın. Acil bir ihtiyaç yoksa bugün şehre inmemek daha iyi." ifadelerine yer verdi.

Olay yerlerinde arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kliçko, "Kiev'in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor." bilgisini verdi.

p2-001.png

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ise bir Rus roketinin Kiev'de Hrushevsky anıtının yakınındaki bir caddeye düştüğünü bildirildi.

Ukraynalı Milletvekili Oleksiy Goncharenko ise bir roketin ‘şehrin tam merkezine’ düştüğünü de belirterek ‘Arabalar yanıyor, evlerin camları kırılıyor. Ölüler var’ diye tweet attı.

k5.jpg

KİEV'DE HALKA 'SIĞINAKLARDA KALIN' ÇAĞRISI

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, hava alarmı dolayısıyla tehditin devam ettiğini belirterek, "Başkentin tüm sakinleri alarm sırasında sığınaklarda kalmalı" dedi. Kliçko, "Kiev'in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor" ifadelerini de kaydetti.

k1.jpg

KRİTİK ALTYAPILAR VURULDU

Ukrayna Devlet Acil Servisinin Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde devam eden arama ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, Rus bombardımanları sonucunda başta Kiev olmak üzere ülkenin 8 bölgesinde enerji tedarik unsurları olmak üzere kritik altyapıların vurulduğu bilgisi verilerek 30'dan fazla yangının çıktığı belirtildi.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Lviv, Poltava, Sumy ve Harkiv bölgelerinde elektriğin kesildiği aktarılan açıklamada, "Binden fazla kişi ve yaklaşık 120 birim acil servis ekipmanı, yangınla mücadele ve acil kurtarma operasyonlarına katıldı. Terör saldırısında 9 kişi öldü, 36 kişi yaralandı." ifadesi kullanıldı.

ZELENSKİY'DEN İLK AÇIKLAMA

Saldırıların ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den ilk açıklama geldi. Zaporijya'da düzenlenen saldırıyı hatırlatan Zelenskiy, "Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya'da evlerinde uyuyanları, Kiev'de işe gidenleri öldürdüler. Maalesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın" ifadelerini kaydetti.

k2.jpg

HALK METRO VE SIĞINAKLARA KAÇTI

Rus güçlerinin, Kiev'in merkezindeki Şevçenkivsk semtine fırlattığı füzeler, buradaki parklara, yollara, binalara ve diğer altyapıya hasar verdi.

Patlamalar sonucu Şevçenkivsk semtinde araçlar yandı. Füzeler, insanların bulunduğu parklarda ve araçların geçtiği yollarda derin çukurlar açtı.

u1.jpg

Kiev'de meydana gelen şiddetli patlamalar sonucu halk, metrolara ve sığınaklara indi.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksiy Kuleba, yaptığı açıklamada, "Bölgenin üç yerine kritik ve sivil altyapıya yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Yaralılar var, insanlar enkaz altında." dedi.

k8.jpg

ODESSA'DA RUS FÜZE VE KAMİKAZE İHA'LARI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna'nın Odessa bölgesi de Rus füze ve kamikaze İHA'ları tarafından hedef alındı.

Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, yaptığı açıklamada, Odessa bölgesinde şu ana kadar 3 füzenin vurulduğunu ve 5 kamikaze İHA'sının düşürüldüğünü aktararak bölge sakinlerinden sığınaklarda kalmaya devam etmelerini istedi.

Marçenko, "Odessa'da patlamalar duyuldu, hava savunma sistemi çalışıyor." dedi.

Nikolayev Bölge Valisi Vitaliy Kim de Rusya’nın Astrahan bölgesinden 47 roketin fırlatıldığını duyurarak Ukrayna’ya üçüncü dalga saldırının başladığını kaydetti.

'RUSYA ANCAK SİVİLLERİ ÖLDÜRME YETENEĞİNE SAHİP'

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere birçok kentine yaptığı hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

r1.jpg

Rusya'nın, Kiev'in merkezi dahil Dnepro ve Zaporijya'yı kasıtlı olarak bombalamasının "terörist Kremlin'in" bir başka kanıtı olduğunu belirten Podolyak, "Rusya, savaş hattında savaşmaya değil ancak sivilleri öldürme yeteneğine sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Podolyak, Ukrayna'nın şu anda konuşmak yerine hava savunma sistemlerine ve uzun menzilli füzelere ihtiyacı olduğunu kaydetti.

r2.jpg

ÜLKE GENELİNDE "ELEKTRİK KESİNTİLERİ" UYARISI

Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo, Rusya'nın enerji tesislerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirdiğini açıklayarak enerji altyapısını hedef alan saldırılar nedeniyle halka ülke genelinde elektrik kesintileri yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Açıklamada, verilen hasarların onarılması için çalışmaların yürütüldüğü kaydedildi.

RUSYA 75 ROKET FIRLATTI

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, "Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi" açıklamasında bulundu.

r3.jpg

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ DE VURULDU

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Alman Büyükelçiliğinin vize bölümünün de bulunduğu binaya Rus füzelerinin isabet ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Almanya’nın Kiev'deki büyükelçiliğinin vize bölümünün bulunduğu binanın bugünkü füze saldırılarında hasar gördüğünü bildirdi.

u2.jpg

Wagner, söz konusu binanın aylardır kullanılmadığını ve Rus füzeleriyle vurulduğu sırada binada hiçbir Alman diplomatın bulunmadığını belirtti.

ÇOCUK PARKI VE MÜZELER DE VURULDU

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da sabahtan beri ülkesinin çeşitli bölgelerinde meydana gelen patlamalarla ilgili yaptığı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Rus teröristler, bugün Ukrayna şehirlerine toplu saldırılar düzenliyor. Sivil ve kritik altyapı saldırı altında. İlk hedeflerden biri, çocuk oyun alanı, müzeler ve eğitim kurumlarıydı. Maalesef insanlar öldü. Saat 11.00 itibarıyla 8 bölge ve Kiev kentinde 11 önemli altyapı tesisi hasar gördü. Şimdi bölgelerde elektrik kesildi."

u11111.jpg

PUTİN: UKRAYNA’NIN ENERJİ, ASKERİ VE İLETİŞİM ALTYAPISINA YÖNELİK SALDIRI GERÇEKLEŞTİRDİK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi ile gerçekleştirdiği toplantıda, Ukrayna’yı Rusya’da çeşitli terör eylemleri yapmakla suçladı. Kırım köprüsündeki patlamanın Rus sivil ve kritik altyapısına yönelik bir saldırı olduğunu belirten Putin, “Saldırıyı Ukrayna istihbaratının organize ettiği açıktır. Kiev rejimi uzun süredir terör yöntemlerini kullanıyor.” dedi.

Ukrayna’nın Rusya’daki Kursk Nükleer Güç Santrali’ne üç saldırı gerçekleştirdiğini ifade eden Putin, santralde meydana gelen hasarların ciddi bir sorun yaşanmadan onarıldığını söyledi.

o.jpg

Putin, Ukrayna’nın Türk Akım doğal gaz boru hattına yönelik de sabotaj girişiminde bulunduğunu savunarak “Rusya’nın, Baltık Denizi altından geçen uluslararası gaz taşıma sistemlerinin patlama nedenlerini araştırması önerisine neden izin verilmediği iyi bilinmektedir. Ama hepimiz kimin bu suçtan nihai faydayı sağladığını biliyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın söz konusu saldırılarını yanıtsız bırakmanın artık mümkün olmadığını belirten Putin, “Savunma Bakanlığının önerisi ve Genelkurmay Başkanlığının planı doğrultusunda, bu sabah Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirildi.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik benzer saldırıları devam ettirebileceği uyarısında bulunan Putin, “Eğer topraklarımıza yönelik terör eylemleri devam ederse, Rusya’nın yanıtı, Rusya’ya yönelik tehditlerle orantılı ve sert olacak. Bundan kimse şüphe duymasın.” dedi.

o2.jpg

RUS FÜZELERİ MOLDOVA HAVA SAHASINDAN GEÇTİ

Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah Ukrayna'ya Karadeniz'deki Rus gemilerinden fırlatılan üç adet füze, Moldova hava sahasını ihlal etti. Rus Büyükelçisinin bir açıklama yapması için çağrılmasını istedim." ifadesini kullandı. Popescu, saldırıları şiddetle kınadığını belirtti.

KERÇ KÖPRÜSÜ'NDEKİ PATLAMA

Öte yandan Kiev'de meydana gelen patlamanın cumartesi günü Kerç Köprüsü'nde yaşanan patlamanın ardından gelmesi dikkati çekti.

Rusya ile 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım arasında yer alan Kerç Köprüsü'nde, dün bir kamyondaki patlama sonucu yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıkmış, köprüde hasar oluşmuştu. Patlamada, 3 kişi hayatını kaybetmişti.

k3.jpg

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Kırım arasındaki köprüde meydana gelen patlamanın "başlangıç" olduğunu açıklamıştı.

Putin'in 2018’de resmi açılışını yaptığı ve "Kırım" ismiyle de anılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması nedeniyle Rusya için stratejik öneme sahip.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamanın Ukrayna istihbaratınca yapıldığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN