Suudi Arabistan ve Suriye için yeni dönem: 6 milyar doları aşan 47 yatırım anlaşması imzaladı

Suudi Arabistan ve Suriye için yeni dönem: 6 milyar doları aşan 47 yatırım anlaşması imzaladı

Şam’da düzenlenen Suudi Arabistan-Suriye Yatırım Forumu’nda iki ülke arasında ekonomi, sanayi, iletişim, enerji ve altyapı gibi çeşitli alanlarda toplam 6.4 milyar dolar değerinde 47 yeni yatırım anlaşmasına imza atıldı. Bu adım, savaş sonrası Suriye’nin yeniden imar sürecine Körfez ülkelerinin artan desteğini gözler önüne seriyor.

Suriye'nin başkenti Şam, Suudi Arabistan-Suriye Yatırım Forumu'na ev sahipliği yaptı. Halk Sarayı'nda gerçekleşen bu önemli etkinlik, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih'in yanı sıra çok sayıda Suriyeli ve Suudi iş insanını bir araya getirdi. Forum sonucunda, ekonomi, sanayi, iletişim, enerji, altyapı ve gayrimenkul sektörlerini kapsayan toplam 47 anlaşmaya imza atılarak 6.4 milyar dolarlık bir yatırım hacmi oluşturuldu. Bu imzalar, iki ülke arasındaki gelişen ekonomik ilişkilerin somut projelere dönüşümünü temsil ediyor.

Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Muhammed Nidal Şaar, Suudi heyetinin ziyaretinin kritik bir dönemde gerçekleştiğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Bugün Suudi Arabistan ile birçok iş birliği anlaşması imzalıyoruz. Bu süreci daha da güçlendirme kararlılığımızı vurguluyoruz." Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih ise gayrimenkul ve altyapı sektörlerine yönelik yatırımların 11 milyar riyali (2.9 milyar dolar) aşacağını belirtti. Bakan Falih, bu yatırımların "inşaat için gerekli temel malzemeleri güvence altına almak ve tedarik zincirlerini güçlendirmek" amacıyla 3 yeni çimento fabrikasının kurulmasını da içerdiğini sözlerine ekledi. Abdulaziz el-Falih ayrıca, Şam yönetiminin yatırım yasasında yaptığı son değişiklikleri takdir ettiklerini ifade etti ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın talimatıyla kurulan Suriye-Suudi İş Konseyi'nin iki ülke arasındaki ekonomik ortaklığı daha da güçlendireceğini dile getirdi. İletişim alanında da önemli bir iş birliğine gidilerek, 4 milyar Riyal (1.6 milyar dolar) değerinde anlaşma imzalandı.

SUUDİ HEYETİNİN ŞAM ZİYARETİNİN PERDE ARKASI

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih'in liderliğindeki 130 kişilik Suudi heyeti, forumdan bir gün önce Şam'a ulaşmıştı. Ziyaretin temel amacının, "Suriye’nin yeniden inşa sürecine katkıda bulunmak" olduğu belirtilmişti.

SURİYE EKONOMİSİNDE TOPARLANMA SÜRECİ

2011 yılında başlayan iç savaşın ardından büyük bir yıkım yaşayan Suriye ekonomisi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) geçen yıl sonu itibarıyla yaptığı tahmine göre, fiziksel hasar ve ekonomik kayıplar dahil olmak üzere toplam 923 milyar dolarlık bir zarara uğradı. Ülkenin yeniden inşasının tahmini maliyetinin ise 250 milyar ila 500 milyar dolar arasında değiştiği belirtiliyor.

Ancak, Batı'nın uyguladığı yaptırımların Esad rejiminin Aralık ayında devrilmesinin ardından bu yılın başlarında kaldırılmasıyla Suriye'deki ekonomik durum iyileşme belirtileri göstermeye başladı. Körfez ülkeleri, Suriye'nin "Esad sonrası" geleceğine yönelik olarak diplomatik, finansal ve altyapı desteği sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda, geçtiğimiz Mayıs ayında Suudi Arabistan ve Katar'ın, Suriye'nin Dünya Bankası'na olan 15.5 milyon dolarlık borcunu ortaklaşa ödediği biliniyor. Suriye hükümeti de bu ay içerisinde ülkeye daha fazla yerli ve yabancı yatırım çekmek amacıyla mevcut yatırım yasasında değişikliklere gitmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN