Taliban yetkilisinden dikkat çeken Türkiye açıklaması: Düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz

Taliban yetkilisinden dikkat çeken Türkiye açıklaması: Düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle kısa süre içinde birçok vilayete giren Taliban, başkent Kabil'i de ele geçirdi. Türk askerlerinin Kabil Havalimanı'nda bulunması günlerdir tartışmalara neden olurken Taliban'dan gelen açıklama dikkat çekti. Taliban yetkilileri, "Türkiye'yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz" dedi.

ABD ve NATO kuvvetlerinin 20 yılın ardından Afganistan'dan çekilmesi ile birlikte Afganistan hükümeti ile Taliban kuvvetleri arasındaki çatışmalar tansiyonu yükseltti. ABD, dün itibarıyla Afganistan'daki Büyükelçiliğini tahliye etmeye başladığını duyurarak Taliban'ın 3 gün ila 1 haftada Kabil'i kuşatma altına alabileceği senaryosunu öne sürmüştü. Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'e de girdi.

Independent Türkçe'den Emir Ekşioğlu ve Abdullah Rahimoğlu'nun haberine göre, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban'ın Kabil'in kapılarına dayandıklarını ifade ederek, "istedikleri an Kabil'i alabileceklerini" belirtti. Mücahid, sivil insanların zarar görmemesi için Kabil'i zor kullanarak almak istemediklerini kaydetti.

Öte yandan BBC’ye konuşan Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, “Tüm Afganların katılacağı kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışındayız. Politikamız kadınların eğitime ve işe erişebilmesidir” ifadelerine yer verdi.

"AFGANİSTAN TOPRAKLARINDA HİÇBİR ÜLKENİN BULUNMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Eski lider Muhammed Ömer'in oğlu olan Molla Muhammed Yakup ise yaptığı açıklamalarda, "Afganistan İslam Emirliği'nin zaferini tüm dünya kabul etmeli. Bizi tanıyan ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya hazırız" dedi.

"Afganistan topraklarında hiçbir ülkenin bulunmasına izin vermeyeceğiz" diyen Yakup, "Kısa süre içerisinde hangi ülke olursa olsun Afganistan İslam Emirliği topraklarında yabancı güçleri işgalci olarak görüp gerekeni yapacağız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ BİR DÜŞMAN OLARAK DEĞİL MÜTTEFİK OLARAK GÖRÜYORUZ"

Türkiye hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Yakup, "Türkiye, yakın ilişkiler kurmak istediğimiz bir ülke" dedi. Molla Muhammed Yakup, şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan'dan bize karşı saygılı olmasını arzuluyoruz. Türkiye, birçok Afgan'ı barındıran ve yakın ilişkiler kurmak istediğimiz bir ülke. Türkiye'yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN