Törende ortaya çıktı: Rusya'nın Ukrayna'ya atacak füzesi kalmadı

Törende ortaya çıktı: Rusya'nın Ukrayna'ya atacak füzesi kalmadı

Rusya'da dün kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü'nde törenin sönük geçmesi dikkat çekti. Ukrayna savaşında yaşanan başarısızlıkları değerlendiren Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yörük Işık, Putin'in yaptığı konuşmadaki zayıflık göstergelerini ve askeri ve ekonomik kötü gidişatın törene yansıttığı eksiklikleri değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yenmesini nedeniyle her yıl 9 Mayıs'ta kutlanan Zafer Günü'ndeki törende konuştu.

Putin konuşmasının geniş bir kesiminde Ukrayna'ya "askeri operasyon" düzenlemenin zorunluluklarından bahsetti.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yörük Işık ise Putin'in yaptığı konuşmanın şifrelerinden törendeki durgunluğa kadar önemli detaylara parmak bastı.

Konuşmada Putin'in Ukrayna konusu üzerinde fazlaca durmasını zayıflığın bir göstergesi olarak yorumlayan Işık, Ukrayna güçleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un törene katılmamasının da olası nedenlerini değerlendirdi.

"EN UFAK YENİ BİR ŞEY YOK"

Medyascope'ta Işın Eliçin'in sunduğu programda, "Neden bu savaşın başladığını açıklama ihtiyacı duyan birisini görüyoruz" diyen Işık, Putin'in Zafer Günü hitabıyla ilgili şunları kaydetti:

"Rus halkının mağdur kaldığı propagandaya ve bütün basın kontrol altına almış durumda. Bütün internet siteleri yasaklanmış durumda ama buna rağmen konuşmasının neredeyse tamamını buna harcadı.

'Ukrayna çılgınca teröristlerin, Nazilerin elinde. NATO buraya nükleer silah yığınağı yaptı' vesaire. Daha önce söylediklerini tekrar söyleyerekten bu savaşın bir zorunluluk olduğu mesajını tekrar tekrar bize verdi. Esasen en ufak yeni bir şey yok."

GERASİMOV KAYIP

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun tören alanına görkemli bir giriş yaptığını hatırlatan Işık, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un böyle bir günde törene katılmamasının çok manidar olduğunu söyledi.

Şoygu'nun Sovyetler Birliği sonrası kurulan Oligarşi Rusya'sının tipik bir siyasetçisi olduğunu söyleyen Işık, Putin'e ait imajı da Şoygu'nun yarattığını belirtti.

PESKOV VAR LAVROV YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un törende kameralara fazla gösterilmemesine dikkat çeken Işık, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un ise sık sık ekrana getirildiğine vurgu yaptı.

Lavrov'un dünyanın en deneyimli dışişleri bakanlarından birisi olduğunu ifade eden Işık, Hitler'in Yahudi kökenlerine ilişkin yaptığı değerlendirmelere atıfta bulundu. Lavrov'un bu ifadeleri kullanmasının ya kendisine bunun söylenmesi telkin edildiği için söylediği ya da gerçekten kovulmak için söylediğine parmak bastı.

TÖRENDE UÇAK YOK

Törende fazla uçak uçurulmadığına dikkat çeken Işık, yetkili makamların bu duruma sebep olarak olumsuz hava koşullarını gösterdiğini ancak basına servis edilen fotoğraflardan görüldüğü üzere havanın gayet güzel olduğunu söyledi.

Işık ayrıca Rusya'nın Ukrayna'nın batı sınırındaki Lviv'i vuracak füzelerinin kalmadığını ve bu füzelerin kısa sürede üretilemeyeceğini ifade etti.

Ancak asıl önemli olan eksikliğin çok sayıda asker kaybetmek olduğuna dikkat çeken Dr. Yörük Işık, Rus ordusunun lojistik eksikliklerinin savaşı kazanmasını zorlaştırdığına dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN