Trump’ın azil kabusu büyüyor

Trump’ın azil kabusu büyüyor

Ukrayna lideri Zelenskiy ile görüşmesine ait kayıtların ortaya çıkmasının ardından hakkında azil incelemesi başlatılan Trump’ı zor günler bekliyor... Dışişleri Bakanı Pompeo’nun ifadeye çağrılmasının ardından ikinci şok Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’den geldi. Azil sürecinin başlatılmasına halkın da destek verdiğini söyleyen Pelosi “Kamuoyunda hava tersine döndü. Baş soruşturmacının raporu sonrası Amerikalılar da farklı düşünmeye başladı” dedi.

HÜSEYİN İSTEMİL

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkan Donald Trump için azil sürecinin başlamasına neden olan ‘Ukrayna skandalını’  ortaya çıkaran muhbir şikayetini açıkladı. Resmi şikayette ABD’li bir istihbarat memuru, Donald Trump’ın gücünü kötüye kullanarak yabancı bir güçten gelecek yılki seçimlere müdahale etmesi için destek almaya çalıştığını ve yardımcılarının bunu örtbas etmeye çalışmasından endişelendiğini belirtti. Şikayette “ABD yönetimindeki birçok yetkiliden, ABD başkanının 2020 ABD seçimlerine müdahalede bulunması için yabancı bir devlete, görevinin verdiği güçleri kullanarak ısrarda bulunduğuna dair bilgi aldım” ifadeleri yer alıyor. 

Şikayette Beyaz Saray yetkililerinin ‘telefon görüşmesinde ortaya çıkanlardan epey rahatsız olduğu’ bilgisi şöyle yer alıyor: “Bana telefon görüşmesine nasıl yaklaşılacağına dair Beyaz Saray avukatlarıyla halihazırda devam eden bir tartışma olduğunu söylediler çünkü yetkililerin ifade ettiği biçimiyle başkanın görevini şahsi kazanç için kullanışına tanıklık ediyor olabilirlerdi.” 

Bu arada Trump ise şikayetin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra tamamı büyük harflerle şu tweeti attı: “Demokratlar, Cumhuriyetçi Parti’yi ve temsil ettiği her şeyi yok etmeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler bir arada kalın, onların oyununu oynayın ve  acımasızca savaşın. Ülkemiz tehlikede!” Mesajlarında ‘beka’ mesajı veren Trump ayrıca paylaştığı 38 saniyelik videoda seçmenlerine “Sizin için savaştığım için beni durdurmak istiyorlar” diyerek şöyle devam etti: “ABD siyasi tarihindeki en büyük dolandırıcılık yaşanıyor. Demokratlar silahlarınızı, sağlık sigortalarınızı, oylarınızı, özgürlüğünüzü, hakimlerinizi her şeyinizi elinizden almak istiyorlar. Buna asla izin veremeyiz. Bataklığı kurutmak için savaşıyoruz. Ülkemiz hiçbir zaman olmadığı kadar tehlikede. Beni durdurmaya çalışıyorlar çünkü sizin için savaşıyorum.” Trump, Twitter üzerinden hakkındaki azil soruşturmasıyla ilgili sürecin başladığından beri, kısa sürede 2020 başkanlık kampanyası için 15 milyon dolarlık yardım toplandığını duyurdu.  

Trump yönetimi ayrıca yeni skandalları önlemek için adım attı. İlk olarak Trump’ın Rusya lideri Putin ve Suudi Arabistan Kralı Muhammed Bin Selman’la yaptığı görüşmelere erişim yasağı getiren Beyaz Saray yabancı liderlerle yapılan görüşmelerin kaydedilme ve saklanma yöntemlerinde değişiklik yaptı. ABC televizyonun eski istihbarat yetkililerine dayandırılan haberde, görüşmelerin herhangi bir sızıntıya olanak tanımayacak güvenli sistemlere kaydedileceği belirtildi. Demokrat Parti cephesi ise azil sürecinin başlatılmasıyla ilgili süreçte ellerindeki delillerden emin görünüyor. 

Öte yandan Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat çoğunluk lideri Nancy Pelosi, Trump için azil sürecinin başlatılmasına halkın destek verdiğini açıkladı. Pelosi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kamuoyunda hava tersine döndü. Kimbilir, yine değişebilir ama şu anda şikayeti ve baş soruşturmacının raporunun ardından Amerikan halkı da farklı düşünmeye başladı” dedi. Demokrat çoğunluk lideri “ABD Başkanı’nın vergi mükelleflerinin finanse ettiği askeri yardımları, bir başka ülkenin liderinden ricasını yerine getirmesini sağlamak adına elinde bir koz olarak tuttuğu çok ama çok net görülüyor” dedi. 

ORDU DEVREYE GİRİYOR

Amerikan Ordusu, seçimleri yabancı müdahalelerden korumak amacıyla federal hükümet, eyalet ve yerel yönetimlerle işbirliği yapmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanı Mark Esper, bundan böyle seçim güvenliğinin Amerikan Ordusu’nun sürekli misyonlarından biri olacağını ve bakanlığının bu mücadeleyi Amerika’nın düşmanlarına kadar götüreceğini söyledi. Siber alandaki tehlikelerin kapsamının katlanarak arttığına dikkat çeken Esper “Savaş ve barış arasındaki çizgi bulanık hale geldi. Savaş paradigmamız değişti” dedi. Seçim güvenliğini ordunun ana misyonlarından biri haline getirme kararı, 2020 başkanlık seçimi kampanyalarının hızla devam ettiği ve ondan fazla aday adayının Başkan Trump’a rakip olma yarışı yürüttüğü bu sürece denk geldi. Karar, ordunun Amerikan seçimlerinin bütünlüğünü koruma görevinin kapsamının büyük ölçüde genişletildiği anlamına geliyor. Savunma Bakanlığı ayrıca gerek durumda İç Güvenlik Bakanlığı’na destek vermek üzere bir grup siber koruma ekibinin hazır bekletildiğini bildirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN