Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya yanıtı: NATO'dan 'uzlaşı' mesajı

Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya yanıtı: NATO'dan 'uzlaşı' mesajı

NATO'ya katılmak isteyen Finlandiya ve İsveç'in olası adaylığına ilişkin Dışişleri Bakanlığı tutumunu belli etmişti. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu ülkelerle ilgili açıklamalarına karşılık olarak "şartları bulacağımıza inanıyorum" açıklaması yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunun ardından bölgedeki ülkelerin kaygısı artmış ve NATO'ya yakınlaşmıştı. Bu kapsamda Finlandiya ve İsveç'in de NATO üyeliği konuşulur olmuş ve Finlandiya, askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararını aldığını duyurmuştu.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu ve İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmaya karar verirse bu iki ülkeyi memnuniyetle karşılamak ve bir uzlaşı sağlamak için gerekli şartlarının bulunacağına inandığını söyledi.

ERDOĞAN OLUMSUZLUK SİNYALİ VERMİŞTİ

NATO içerisinde veto hakkı bulunan Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düzeyinde bir yanıt gelmiş ve Erdoğan, "Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi" demişti.

Erdoğan'ın bu açıklaması İskandinav ülkelerinde Türkiye'nin kendi üyeliklerini istemediği şeklinde yorumlanmıştı. Putin'in de bu ülkeleri üyeliklerinin hata olacağını söylemesi Türkiye'nin denge politikasının bir tezahürü olarak açıklanmıştı.

ÇAVUŞOĞLU DA TERÖRE DESTEĞE TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu ülkelerle ilgili "PKK ve YPG'ye destek veriyorlar. Terör örgütlerine destek vermemeliler" açıklamasında bulunmuştu.

NATO ALMANYA'DA TOPLANDI

Kovid-19'a yakalanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, toplantı girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği hakkında Türkiye ile dün gece yapılan görüşmeler nasıldı?" sorusu üzerine Geoana, açık ve yapıcı bir görüşme yapıldığını belirtti.

"ŞARTLARI BULACAĞIMIZA İNANIYORUM"

Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. (Türk yetkililer) Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan ve konuşulan endişelerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmaya karar verirse bu iki ülkeyi memnuniyetle karşılamak ve bir uzlaşı sağlamak için gerekli şartları bulacağımıza inanıyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde, NATO'da müttefik olacak bir ülkenin terör örgütü YPG/PKK'ya destek vermemesi gerektiğini belirterek, "Bu iki ülke (İsveç ve Finlandiya) PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür" demişti.

Çavuşoğlu, dün gece İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile iki ülkenin NATO'ya üyelik müracaatına ilişkin üçlü toplantı yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN