Ukrayna altı adet Fransız Sezar obüs satın aldı

Ukrayna altı adet Fransız Sezar obüs satın aldı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna, askeri teçhizatlarını artırmayı sürdürüyor. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Ukrayna'nın altı adet Sezar obüs satın aldığını belirterek, Paris'in Rusya'nın işgaline karşı mücadelesine yardımcı olmak için Kiev'e ayda 50 adet hassas güdümlü füze göndereceğini ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna, askeri teçhizatlarını artırmayı sürdürüyor. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, France Inter radyosuna yaptığı konuşmada önemli bir açıklamada bulundu

Reuters'ta yer alan habere göre, Bakan Lecornu, Ukrayna'nın altı adet Sezar obüs satın aldığını belirterek, Paris'in Rusya'nın işgaline karşı mücadelesine yardımcı olmak için Kiev'e ayda 50 adet hassas güdümlü füze göndereceğini ifade etti.

Lecornu, Ukrayna'nın savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Fransız yapımı silah satın aldığını, Kiev'in her biri değeri 3 ila 4 milyon euro değişen arasında altı adet obüs satın aldığını söyledi. Ukrayna'da şu anda Fransa ve Danimarka tarafından hediye edilen 49 adet Sezar kundağı motorlu obüs bulunuyor.

Lecornu gazetecilere verdiği demeçte, Fransa'nın Ukrayna için oluşturduğu fondan 50 milyon euro harcayacağını ve daha sonra Kiev'e göndereceği 12 adet Caeser topunu daha satın alacağını söyledi. Müttefiklerin yaklaşık 285 milyon euro karşılığında 60 adet Sezar satın almasını umduğunu belirtti. Lecornu, "Tasarıyı paylaşmak ve Avrupa ülkelerinin mali yükü paylaşmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

Lecornu, Fransa'nın Ocak ayından itibaren Ukrayna'ya Sovyet tipi uçaklara uyarlanmış yaklaşık 50 adet hassas güdümlü A2SM füzesi de teslim edeceğini söyledi. Safran yapımı (SAF.PA), yeni sekme açarfüzeler 125, 250 ve 500 ile bin kilogram arasında değişen bombaları taşıyabiliyor.

Bakan ayrıca, Fransa'nın bu yıldan itibaren ayda 3 bin 155 milimetrelik mermi üretmeye başlayacağını söyledi.

Ukrayna savunma bakanının Kiev'e topçu tedarikinin iyileştirilmesi konulu bir konferans için bugün Paris'e gitmesi gerekiyordu ancak ziyaret son dakikada iptal edildi. Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov toplantıda video konferansla yaptığı konuşmada, "Mühimmat sıkıntısı, mermi açığı, Silahlı Kuvvetlerimizin şu anda karşı karşıya olduğu acil bir sorundur. Bunu birlikte çözmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor" dedi.

Ukraynalı yetkililer günde 5 bin ila 15 bin arası mermi kullandıklarını söylüyor.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bugün yaptığı açıklamada, Paris'in bu yıl çok sayıda Sezar obüs ve mühimmat üretimini taahhüt etmesi nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir telefon görüşmesinde teşekkür ettiğini söyledi.

MACRON UKRAYNA YOLCUSU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'in uzun menzilli seyir füzeleri de dahil olmak üzere daha gelişmiş silahlar sunacağı ve uzun vadeli siyasi, yardım ve yeniden inşa taahhütleri sağlayacağı bir anlaşmayı sonuçlandırmak üzere Şubat ayında Ukrayna'ya gidecek.

Macron Salı günü yaptığı açıklamada, Avrupalıların önümüzdeki haftalarda Ukrayna'ya desteklerini artıracaklarını, böylece Rusya'nın tam kapsamlı işgalinden yaklaşık iki yıl sonra Ukrayna'nın kendisini savunmaya devam edebileceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN