Ukrayna doğuda Rus güçlerine karşı saldırıya geçti

Ukrayna doğuda Rus güçlerine karşı saldırıya geçti

Son günlerde yenilmekte olduğuna dair oluşan algı güçlenen Rusya'nın, doğu Ukrayna'daki mevzilere saldırdığı, Ukrayna'nın ise büyük bir operasyonla bu saldırıyı püskürtmek adına karşı saldırıya geçtiği bildirildi. Bölge sakinleri Rus güçlerinin sivilleri hedef aldığını söylerken Rusya, bu iddiaları reddetti.

Rusya, Donbas'ta Ukrayna güçlerini kuşatmaya ve İzyum şehri çevresinde bir karşı saldırıyı püskürtmeye çalışırken doğu Ukrayna'daki mevzilere saldırdı.

Bu hamle, son günlerde NATO'da dikkat çeken hareketliliğin ardından geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Donbas'taki saldırısının durduğunu ve Ukrayna'nın savaşı kazanabileceğini söyledi. Stoltenberg, Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı Moskova'nın planladığı gibi gitmiyor" dedi.

Uzun süredir NATO'nun genişlemesine karşı çıkan Rusya'ya stratejik bir darbe vuran Finlandiya, Pazar günü Atlantik askeri ittifakına katılmak için başvuracağını doğruladı. İsveç'in iktidardaki Sosyal Demokratları da Pazar günü de NATO üyeliğini destekleyerek bir başvurunun önünü açtı ve onlarca yıllık askeri bağlantısızlığı terk etti.

Reuters'ın aktardığına göre; NATO ve ABD, her iki ülkenin de ittifaka kabul edileceğinden ve İskandinav ülkelerinin topraklarında bulunan Kürt militan gruplara desteği durdurmasını isteyen Türkiye'nin çekincelerinin aşılabileceğinden emin olduklarını ifade etti.

İZYUM ETRAFINDA MÜCADELE

Ukrayna'nın hafta sonu Eurovision şarkı yarışmasında kazandığı zafer, halkın moralini yükseltirken, bazıları bunun gelecek savaş zaferlerinin bir işareti olduğunu söylüyor. Kiev'in kuzeyinde sığınakta bulunan bir asker olan Vitaliy, "Sadece savaşamayacağımızı, aynı zamanda çok güzel şarkı söyleyebileceğimizi de gösterdik" dedi.

En yoğun çatışma, Rusya'nın Ukrayna mevzilerini füzelerle vurduğunu söylediği doğu Rusya'nın kontrolündeki İzyum kenti çevresinde yaşandı.

Ukrayna'nın Ortak Kuvvetler Görev Gücü, Pazar günü birliklerinin 17 saldırıyı püskürttüğünü ve 11 parça Rus ekipmanını imha ettiğini söyledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin iki helikopter, iki seyir füzesi ve yedi insansız hava aracı düşürdüğünü söyledi.

RUSYA: SİVİLLERİ HEDEF ALMIYORUZ

Görev gücü, Rusya'nın Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki tüm cephe hattı boyunca sivil alanları hedef almaya devam ettiğini ve 23 köy ve kasabaya ateş açtığını da sözlerine ekledi. Rusya ise sivilleri hedef aldığını reddediyor.

Ukrayna, İzyum ve Rus tedarik hatları üzerindeki baskıyı sürdürebilirse, Moskova'nın Ukrayna birliklerini Donbas'ta kuşatması daha zor olacak.

Ukrayna ordusu da Rus güçlerinin Donbas bölgesindeki çeşitli alanlarda "ilerlemeye devam ettiğini" söyleyerek aksilikleri kabul etti. Ukraynalı yetkililer, Polonya yakınlarındaki batı Ukrayna'da Cumartesi günü bir gecede füzelerin askeri altyapıyı tahrip ettiğini ve Karadeniz'den Lviv bölgesine ateş edildiğini söyledi.

Bölge konseyi ayrıntı vermeden, güneydeki Mykolaiv bölgesinde 10 sivilin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna ordusu, Pazar günü, şehrin Rusların eline geçmesinden haftalar sonra birkaç yüz Ukraynalı savaşçının direndiği güney limanı Mariupol'daki çelik fabrikalarına yönelik Rusya'nın bombardımanında da bir azalma olmadığını söyledi.

'ÖLÜLERİN ÜZERİNİ TOPRAKLA KAPATAMADIK'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol ve Azovstal'da Ukraynalıları kurtarmak için "çok zor ve hassas müzakerelerin" sürdüğünü söyledi.

Liman kentinde, bazı sakinler, Nisan ayı başlarında bombalanan ve alev alan yanmış apartmanlarının önünde yemek yiyip konuştular.

Natalya adlı bir sakin, "Duman göründüğünde mutfaktaydım. Eşyalarımı taşımaya başladım, yapabildiklerimi biriktirdim." dedi.

Çatışmada üç komşunun öldüğünü söyledi.

"Ateşten dolayı gömemedik. Her gün mezara bir insan koyuyoruz ama bombardımandan dolayı üzerini toprakla kapatamadık."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN