Lviv'deki füze saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti

Rusya-Ukrayna savaşında 54. güne girildi. Ukrayna Rusya'nın sancak gemisi Moskova'yı füzeyle batırınca büyük bir prestij kaybına uğramış ve intikam için Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarını artıracağını açıklamıştı. Ukrayna'nın Lviv Valisi Kozytskyi, bu sabah bölgenin dört füzeyle vurulduğunu duyurdu. Öte yandan Zelenskiy, Rus ordusunun Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine dünyanın tepki vermesi gerektiğini söyledi. İşte Rus işgalinde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, 54. gününde de devam ediyor. Savaşın 54. gününde Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini açıkladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin hem karada hem de havada önemli kayıplar vermeye devam ettiği belirtilerek, "Son 24 saatte aralarında KA-52 Alligator ve 2 adet Mi-24 helikopteri, 1 uçak ve Orlan-10 insansız hava aracını düşürdük" denildi.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna'da yaşananlara dair değerlendirmelerde bulunurken, "Dünya işgalcilerin Ukrayna'nın güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine tepki göstermeli" dedi.

''Harkov'da son 4 günde 106 kişi yaralandı''

Ukrayna lideri Zelenskiy, sürekli bombardıman altındaki Harkov şehrinde son 4 günde 18 kişinin öldüğünü, 106 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Rus ordusunun saldırılarını "bilinçli terör" olarak niteleyen Zelenskiy, talep ettikleri silahları 53 gündür beklediklerini belirterek "Tabii ki Rusya'dan petrol tedarikine yönelik bir ambargo ihtiyacı her geçen gün artıyor. Artık, Avrupa ve Amerika'daki herkes, Rusya'nın açıkça Batı toplumlarını istikrarsızlaştırmaya çalıştığını görmeye başladı. Açıkça ifade etmek istiyorum. Silahlardaki her gecikme, her siyasi uzatma, Rusya'ya Ukraynalıların canını alma iznidir" dedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

18 Nisan 2022 Pazartesi

11.11: Lviv'deki füze saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti

Rusya'nın sancak gemisi Moskova'yı füzeyle batırınca büyük bir prestij kaybına uğramış ve intikam için Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarını artıracağını açıklamıştı. Ukrayna'nın Lviv Valisi Kozytskyi, bu sabah bölgenin dört füzeyle vurulduğunu açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'da saldırıları devam ederken, savaşın 54. gününde Dnipropetrovsk ve batıdaki Lviv bölgelerinde patlamalar meydana geldi. Lviv Valisi Maksim Kozicki, Rus ordusu tarafından düzenlenen füze saldırısında 6 kişinin öldüğünü, 8 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Kozicki, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Füzelerden 3'ü askeri altyapı tesislerine 1'i lastik atölyesine isabet etti. Saldırılar nedeniyle yangınlar çıktı. Yangın söndürme çalışmaları sürüyor. İsabet alan yerler büyük hasar gördü. Yaralılardan biri çocuk." ifadelerine yer verdi.

l1.jpg

''Aynı anda beş güçlü füze saldırısı''

Lviv Belediye başkanı Andrey Sadoviy ise, sabah saatlerinde şehre 5 füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da Twitter hesabından, yaptığı açıklamada "Lviv'in sivil altyapısına aynı anda beş güçlü füze saldırısı yapıldığını" belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bild gazetesine verdiği röportajda, AB'ye üye ülkelere Ukrayna'ya hızlı silah sağlama çağrısında bulunarak "Ağır ve hafif silahlar arasında ayrım yapmıyorum. Ukrayna'nın kendini savunması için ihtiyaç duyduğu ve kullanabileceği şeyleri alması gerekiyor" dedi.

l2.jpg

03.33 Ukrayna: "Rusya'nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdük"

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini bildirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin barışçıl Ukrayna şehirlerini bombalamaya, roket ve topçu ateşi altında tutarak acı, ölüm ve anlaşmazlık getirmeye devam ettiği vurgulandı.

Bununla birlikte, Rus işgalcilerin hem karada hem de havada önemli kayıplar vermeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Son 24 saatte aralarında KA-52 Alligator ve 2 adet Mi-24 helikopteri, 1 uçak ve Orlan-10 insansız hava aracını düşürdük." denildi.

03.12 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: "Rus ordusu erkeklerimizi seferber ediyor"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Ukraynalı erkekleri seferber etmeye başladığını iddia etti.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusu ile halkının Rus askeri işgaline karşı kahramanca direnişini sürdürdüğü belirtilerek Rus işgalcilerin insan kaynakları yetersizliği nedeniyle Ukrayna'da kuşatma altındaki İzyum şehrindeki erkeklerin seferber edilmeye başlandığı kaydedildi.

Referandum hazırlıklarının devam ettiği Herson'da şehir sakinleri arasında referandum sonrasında vatandaşların zorunlu olarak silah altına alınacağı söylentilerinin yayıldığı ifade edildi.

Kırım'da Rus medyasına güvensizlik

Açıklamada ayrıca Ukrayna'nın, Rus Karadeniz Filosuna ait "Moskova" kruvazörünü batırmasıyla ilgili çıkan haberlerin Kırım'da geniş yankı uyandırdığı ve Rus medyasına güvensizliğin arttığı kaydedildi ve Rusya Federasyonun, Ukrayna'nın sanayi ve sivil altyapısına füze ve bomba saldırıları düzenlemeye devam ettiği hatırlatıldı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Rusya'da askeri eğitim tatbikatları sırasında 50'den fazla askerin kaçtığı da öne sürüldü.

''Harkov şehri kuşatılmaya çalışılıyor''

Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusunda çatışmalarını şiddetlendirdiği kaydedilen açıklamada, "Rus ordusu Tu-22M3 tipi stratejik bombardıman uçaklarını kullanarak Mariupol şehrine füze ve bomba saldırılarını sürdürüyor. Harkov şehri kuşatılmaya çalışılıyor. " ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Rus birliklerine ait bazı araçların üzerindeki "Z" işaretinin yerini Ukrayna bayrağı aldığı, bunun provokasyon amacıyla kullanılabileceği olasılığı üzerinde durulduğu kaydedildi.

01.17 Zelenskiy: Donetsk ve Lugansk bölgelerini yer yüzünden silmek istiyorlar

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun ülkenin güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine dünyanın tepki vermesi gerektiğini söyledi.

Ulusa sesleniş konuşmasında, 54.güne girilen Rusya-Ukrayna Savaşı'nı değerlendiren Zelenskiy, sürekli bombardıman altındaki Harkov şehrinde son 4 günde 18 kişinin öldüğünü ve 106 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rus ordusunun saldırılarını "bilinçli terör" olarak niteleyen Zelenski, talep ettikleri silahları 53 gündür beklediklerini belirterek "Tabii ki Rusya'dan petrol tedarikine yönelik bir ambargo ihtiyacı her geçen gün artıyor. Artık, Avrupa ve Amerika'daki herkes, Rusya'nın açıkça Batı toplumlarını istikrarsızlaştırmaya çalıştığını görmeye başladı. Açıkça ifade etmek istiyorum. Silahlardaki her gecikme, her siyasi uzatma, Rusya'ya Ukraynalıların canını alma iznidir. Dünya işgalcilerin Ukrayna'nın güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine tepki göstermeli" dedi.

Rus ordusunun gözaltı işkence odaları kurduğunu öne süren Zelenskiy, "Yerel yöneticilerimiz ve dikkat çeken derneklerin liderleri kaçırılıyor. Öğretmenlere şantaj yapılıyor. Emeklilik maaşlarına el koyuluyor. İnsani yardımlar çalınıyor. İnsanlar açlığa sürükleniyor. Kelimenin tam anlamıyla, Mariupol'u yok etmeye devam ettikleri gibi Donbass'ı da yok etmek istiyorlar. Donetsk ve Lugansk bölgelerini de yer yüzünden silmek istiyorlar" diye konuştu.

Rus ordusunun ülkenin doğusunda taarruza hazırlandığına dikkati çeken Zelenski, "Kelimenin tam anlamıyla, Mariupol'u yok etmeye devam ettikleri gibi Donbass'ı da yok etmek istiyorlar. Donetsk ve Lugansk bölgelerini de yer yüzünden silmek istiyorlar." açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN