Ukrayna'da hangi noktalarda operasyon var, hangi silahlar kullanılıyor?

Ukrayna'da hangi noktalarda operasyon var, hangi silahlar kullanılıyor?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için harekete geçmesi sonrası Ukrayna sınırları kırmızı alarmda. Rus askerlerinin Donbass'ta askeri operasyonları sürerken Harkov kentinde hava hareketliliği mevcut. Belarus sınırından da Ukrayna'ya askeri konvoy gönderildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'ın işgali için askeri harekat emrini vermesi sonrası başlayan operasyon henüz dar bir alanda sürüyor.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Moskova'nın söz konusu harekatı şimdilik Donetsk-Lugansk bölgesiyle sınırladığı görülürken ülkedeki diğer kentlerde de hava hareketliliği var. Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı. Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi.

Ukrayna'da halihazırda aktif operasyon noktaları şu şekilde:

DONBASS'TA RUS ASKERLERİ

Rusya'nın operasyon merkezi olan Donetsk ve Lugansk yönetimlerinde Ukrayna askerlerine karşı silah atışları yapılan kentler şu şekilde: Kramatorsk, Kharkov, Berdyansk. Lugansk yönetimi ise Sçastye, Stanitsa ve Luganskaya kentlerinin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Rus askerlerinin desteğini alan Lugansk milis güçleri ise yalnızca askeri tesisleri değil Ukraynalı askerlerin ve mühimmatlarının toplandığı noktaları hedef aldıklarını açıkladı.

KİEV VE HARKOV'DA HAREKETLİLİK

Donbass bölgesinde operasyonun başlamasıyla başkent Kiev'de sirenler çalarken Rusya'nın Ukrayna'nın diğer kentlerine bir askeri operasyonu henüz söz konusu değil. Ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov'da ise Rus jetleri uçuşlar gerçekleştiriyor. Başta CNN olmak üzere Batı basını Rusya sınırına 45 dakika mesafede bulunan kentte patlama sesleri duyulduğunu aktardı. Ancak söz konusu seslerin jetlerin hava geçişleri sırasında meydana geldiği de aktarılan bilgiler arasında yer aldı. Her iki kentte de olağanüstü hal koşulları mevcut.

KIRIM'DA PATLAMA SESLERİ

Rusya'ya bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin Başkanı Sergey Aksyonov, Kırım sınırı yakınlarında Ukrayna topraklarında patlama ve silah seslerinin duyulduğunu söyledi. Aksyonov, "Kırım'ı hiçbir şey tehdit etmiyor" dedi. Aksyonov, olası tahliye için yarımadanın kuzeyinde Ukrayna'ya sınır bölgelere ek otobüs seferlerinin düzenlenmesi emrini verdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Armyansk'taki Titan kimya tesisinin tahliye edildiğini açıkladı.

BELARUS'TAN ASKER GİDİYOR

Rusya'nın 10 Şubat'tan bu yana kapsamlı bir askeri operasyon gerçekleştirdiği Belarus sınırında da askeri hareketlilik yaşanıyor. CNN, Belarus'tan Ukrayna'ya giren askeri konvoy görüntülerini yayınladı. AFP haber ajansı, Ukrayna sınır güvenlik birimlerinin açıklamasını aktardığı haberinde, ülkenin kuzey sınırı boyunca topçu saldırısına uğradığını ve Ukrayna güçlerinin de ateşe karşılık verdiğini duyurdu. Belarus'ta ise bugün sivil hava uçuşları askıya alındı. Minsk Havalimanı'ndan bugün İstanbul, Tel Aviv ve Soçi seferleri yapılmayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN