Ukrayna'dan kan donduran görüntüler: Rus askerleri sivilleri böyle katletti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve işlediği savaş suçları devam ederken buna ilişkin yeni görüntüler ise gelmeye devam ediyor. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde iki sivili acımadan kurşun yağmuruna tutan Rus askerleri, silahsız iş yeri sahibi ve güvenlik görevlisini katlederek işledikleri savaş suçlarına bir yenisini daha eklediler.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ediyor ve her ne kadar sivilleri hedef almadıklarını iddia etseler de gün geçtikçe ortaya çıkan görüntülerde Rusların sivilleri vurmaya devam ettiği, savaş suçları işlemeyi bırakmadıkları biliniyor.

Gün yüzüne çıkan bir başka görüntüde Rusya'nın Kiev'i işgali sırasında bir grup askerin başkentteki bir oto galeriye girmeye çalıştığı görülüyor. Askerleri gören ve silahsız olduklarını göstermek için onlarla konuşmaya giden iş yeri sahibi ve 68 yaşındaki güvenlik görevlisi Leonid Oleksiyovych Plyats, kendilerini askerlere tanıtmış, silahsız olduklarını göstermiş olsalar da daha sonrasında arkalarından vahşi bir şekilde vurularak öldürülüyorlar.

"GÖRÜNTÜLERİ İZLEYEMESE DE GELECEKTE KIZINA GÖSTERMEK İÇİN SAKLIYOR"

CNN'e ulaşan Plyats’ın kızı Yulia, dehşet veren güvenlik kamerası görüntülerini izleyemediğini fakat yine de bu görüntüleri saklayacağını çünkü gelecekte bunu kızına, işgalcilerin ne denli cani olduğunu hatırlatmak ve göstermek istediğini söyledi. Olay hakkında yorum yapan Yulia, “Onlar cellat… Bu çok korkunç bir şey çünkü benim babam bir sivildi ve o, 68 yaşında huzurlu, iyi bir adamdı.” dedi.

Öte yandan bugün Çekya Senatosunun yaptığı açıklamalarda ise Rusya'nın yaptığı bu işgal bir soykırım ve insanlık suçu olarak nitelendirildi.

talkin.jpg

"KATLİAM GÖRÜNTÜLERİ BİRÇOK FARKLI AÇIDAN KAYDEDİLDİ"

Güvenlik kameralarından alınan görüntüler Rusların Mart ayında Kiev’i ele geçirmeye çalıştığı dönemlerden. O dönemlerde Rus askerleri ana yoldan başkente doğru yol almaktaydı ve askerler oldukça hiddetliydi zira kendileri Ukraynalı kuvvetler tarafından geri püskürtülmüştü ve ilerlemeleri engellenmişti.

CNN tarafından onaylanan görüntülerde beş Rus askerinin bir oto galerinin içine girmeye çalıştığı, kilitlere ateş açtığı ve camları kırdığı görülüyor. Daha sonrasında galerinin sahibi olayı görüyor ve ellerini kaldırmış bir şekilde Rus askerlerine doğru yaklaşıyor ve Rus askerleri tarafından herhangi bir silah taşıyor mu diye üzeri aranıyor. Güvenlik görevlisi Plyats’ın da ilerleyen vakitlerde yaklaştığı olay, aralarındaki konuşmaların ardından Plyats ve galeri sahibinin olay yerinden uzaklaşması ile son buluyor gibi gözüküyor.

firing.jpg

"RUSYA'DAN AÇIKLAMA İSTENDİ, CEVAP GELMEDİ"

Yaşanan konuşmaların ardından yollarına devam eden sivillere arkalarından gelen ve en az iki kişi olan askerler tarafından ateş açılıyor ve iki sivil de vurularak yere düşüyor. CNN’in bu görüntülerin ardından Rusya Savunma Bakanlığından bir açıklama istediği fakat şuan için herhangi bir geri dönüş alamadığı da edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Olay hakkında yorum yapan üst düzey savcı ise olayı savaş suçu olarak nitelendirdi ve olayı araştırdıklarını belirtti. Yapılan bu katliama ek olarak ise Rus askerlerinin profesyonel olmayan davranışlar sergilediği gözlerden kaçmadı. Askerlerin olay hakimiyeti konusundaki yetersizliği ve benzeri sergilediği davranışlar olay hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişiler tarafından Rus askerlerinin yetersizliği olarak yorumlandı.

68man.jpg

"YAŞLI ADAM KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞTI"

Vurulmasının ardından yere yığılan fakat hala hayatta olan adamın ise kendini kurtarmaya çalıştığı biliniyor. Görüntülerde Plyats’ın yarası için turnike yaptığı ve yaralı bir şekilde ayağa kalkmaya çalıştığı görülüyor.

Daha sonrasında yardım için telefon ile arama yapan 68 yaşındaki güvenlik görevlisi vatanını savunmak için kalmayı seçen Ukraynalı vatanseverlere ulaştığı ve vatanseverlerin Plyats’ı kurtarmak için Rus askerlerle çatışmaya girdiği biliniyor.

"DAHA ÖNCE UYARILMIŞLARDI"

Vatansever grubunun komutanı olan ve kendi güvenliği için kimliğinin gizli kalmasını isteyen kişi, Plyats’ı ve galeri sahibinin Rus askerlerinin onlara yaklaştığı konusunda uyardıklarını fakat onların yine de orada kalmayı seçtiğini söyledi. Görüntülerde Plyats’ın kurtarılmak adına taşındığını fakat çok kan kaybettiğini bu yüzden bekçi kulübesinin dışında hayatını kaybettiği görülüyor. Öte yandan vatanseverlerin ise Rusların elinde bulunan savaş gücüne karşı savaşacak yeterlilikte olmamaları sebebiyle geri çekilmek zorunda kaldıkları da belirtildi.

Plyats’ın kızı Yulia’nın iddialarına göre 68 yaşındaki yaşlı adamın görevine bağlı olduğunu ve işini yerine getirmek adına orada kaldığını belirtti fakat ne yaşlı adam ne de iş yerinin sahibi işgalci güçler tarafından nasıl muamele göreceğini bilmiyordu.

shotsfired.jpg

"BU KESİNLİKLE BİR SAVAŞ SUÇUYDU"

Gönüllü vatansever savaşçısı bir kişi olay hakkında, “Bu kesinlikle bir savaş suçuydu. Herhangi bir şekilde bu askerleri yakalamanın yolu varsa onları yakalamalıyız ve bence, bu yaptıkları için ölüm cezasını hak ediyorlar.” yorumunda bulundu.

"ADALETİN YERİNİ BULMASINI, DÜNYANIN YAŞANANLARI ÖĞRENMESİNİ İSTİYOR"

Plyats’ın kızı Yulia savaş nedeniyle bir cenaze töreni yapmanın mümkün olmadığını bu nedenle yaşlı adamdan kalanların yakılmasını istedi. Yaşlı adamın külleri ise bir morgda, bir gün, kızı tarafından alınmayı bekliyor. Yulia’nın şuan için yapabildiği tek şey ise çok sıcakkanlı olan babasını en iyi yanlarıyla hatırlamak ve bir nebze de olsa adaletin yerini bulmasını umut etmek.

Olay hakkında Yulia son olarak “Yargılanmaları gerekiyor. Umarım bir gün uluslararası bir mahkemede, sadece benim aileme karşı değil, Ukrayna’ya karşı işlenen tüm savaş suçlarının dünya tarafından öğrenileceğini umuyorum.” yorumunda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN