Venezuela’dan ‘Guyana’ kararı: İngiliz savaş gemisi çekilene kadar devam edeceğiz

Venezuela’dan ‘Guyana’ kararı: İngiliz savaş gemisi çekilene kadar devam edeceğiz

Esequibo bölgesi nedeniyle ihtilaf yaşadığı Guyana yakınlarda askeri hareketliliğini sürdüren Venezuelalı yetkililer, Guyana’ya destekte bulunan İngiltere’nin savaş gemisini çekene kadar tatbikata devam edeceklerini bildirdi.

Son dönemde Esequibo bölgesi konusunda anlaşmazlık yaşadığı komşu ülke Guyana'daki duruma ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, İngiltere’nin savaş gemisini geri çekene kadar bölgedeki askeri tatbikatlarına devam edeceğini bildirdi.

Venezuelalı bakan, "Venezuela, Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri’nin (FANB) ulusal egemenliğini koruduğundan emin olabilir. Atlantik kıyılarında tatbikat yapmaya devam edeceğiz. Emperyalist İngiliz gemisi Venezuela ile Guyana arasındaki ihtilaflı suları terk edene kadar orada olacağız" ifadesini kullandı.

‘ALARM DURUMUNDAYIZ’

Geminin tartışmalı bölgeye gelişinin Venezuela'nın toprak bütünlüğüne "tehdit" oluşturduğunu vurgulayan Lopez, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun emriyle tüm deniz, kara ve hava araçlarının "alarm" durumunda olduğunu belirtti.

Venezuela basınında çıkan habere göre, 29 Aralık'ta başlayan askeri tatbikata 5 bin 682 asker, 28 savaş uçağı ve 16 bot katılıyor. Muhaliflerin Venezuela Üniter Platformu’ndan (PUD) yapılan açıklamada, İngiltere'nin bölgeye savaş gemisi gönderme kararının "kışkırtıcı" ve "gereksiz" olduğu ve "derhal geri çekilmesi" gerektiği ifade edildi.

Öte yandan Guyana hükümetinden yapılan açıklamada, geminin saldırı amaçlı bir eylem için bölgede bulunmadığı ve komşu ülke Venezuela ile barışçıl ilişkiler konusunda kararlı olunduğu bildirildi.

İngiltere, Esequibo bölgesi anlaşmazlığında Venezuela'ya karşı eski sömürgesi Guyana'ya destek amacıyla Kraliyet Donanmasının Karayipler'de bulunan HMS Trent gemisini 26 Aralık'ta bölgeye göndermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN