Wagner’in 'Moskova operasyonu' sürüyor: ‘Putin’in aşçısı’ Rusya’ya başkaldırdı

Wagner’in 'Moskova operasyonu' sürüyor: ‘Putin’in aşçısı’ Rusya’ya başkaldırdı

İkinci yılında tüm hızıyla süren kanlı Ukrayna işgalinde Rusya adına önemli rol oynayan Wagner güçleri ile Rus ordusu arasındaki kriz iç savaşa dönüştü. Rus ordusu kentlere inerken, paralı askerler Moskova'ya doğru ilerliyor.

Ukrayna işgalinin aylarca kilitlendiği Bahmut kentini aldıktan sonra savaştan çekileceğini duyuran paralı askeri şirket Wagner’in patronu Yevgeny Prigojin’in ordu yetkililerine yönelik söylediği sert sözlerin ardından Rus ordusu, Wagner’e karşı harekete geçti.

‘ORDU YÖNETİCİLERİNE KARŞI SAVAŞA GİRDİK’

Prigojin son olarak, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" demişti.

Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini ifade eden Prigojin, "Herkesten sakin olmalarını, provokasyonlara yenik düşmemelerini ve evlerinde kalmalarını rica ediyorum. Başladığımız işi bitirdikten sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bundan sonra da tüm Rusya için adalet gelecek" diye konuştu. Darbe girişimi olarak yorumlanan bu sözler sonrası Rostov sokaklarında zırhlı araçlar ve silahlı askeri polis devriye gezmeye başladı.

PUTİN'DEN 'HAİNLİK' AÇIKLAMASI

Rusya'daki "darbe" iddiaları tüm dünyada endişe yaratırken, Sergey Şoygu'nun başında olduğu Rusya Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Bakanlık, açıklamasında "Prigojin ve taraftarlarının yaptıkları silahlı isyandır. Prigojin, Wagner savaşçılarını kendi suç macerasına sürüklüyor" ifadelerini kullandı.

Olaylara ilişkin açıklamasında Putin, "Gece tüm cephelerdeki ordu birliklerinin komutanlarıyla görüştüm, ordumuz kahramanca savaşıyor. Rusya vatandaşlarına, askerlerine, güvenlik güçlerine ve yalan ve tehditlerle silahlı isyan yoluna itilenlere sesleniyorum. Rusya, geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor. Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım. Toplumumuzu bölme girişimleri, sırtından bıçak saplamaktır, ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız" dedi.

‘TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU’ BAŞLADI

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede Wagner krizi nedeniyle "terörle mücadele operasyonu" rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesinin Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, terörle mücadele önlemlerinin alındığı bildirildi.

Açıklamada, "Olası terör saldırılarını önlemek amacıyla Moskova şehri, Moskova ve Voronej bölgelerinde terörle mücadele operasyonu rejimi ilan edildi" ifadesi kullanıldı. Rostov bölgesinin ardından Voronej bölgesinde de toplu etkinlikler askıya alındı.

PRİGOJİN'DEN HAİN SUÇLAMASINA YANIT

Rusya lideri Putin'in 'hainlik' suçlamalarına yanıt veren Prigojin, “Putin tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz" ifadelerini kullanarak teslim olmayacaklarını belirtti.

KADİROV'DAN PUTİN'E TAM DESTEK

Putin müttefiki Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'dan da Putin'e destek açıklaması geldi. Kadirov, yaşananlar için 'silahlı isyan' ve 'iğrenç ihanet' nitelendirmesinde bulunup, Çeçen askerlerin gerilim bölgesine doğru yola çıktığını söyleyerek "Rusya'nın birliğini korumak ve devletini korumak için her şeyi yapacağız. İsyan bastırılmalı ve bu sert önlemler gerektiriyorsa biz hazırız" dedi.

WAGNER GÜÇLERİNE HAVA SALDIRISI

Rostov’dan Voronej’e doğru ilerleyen Wagner güçlerine karşı koymaya çalışan Rus ordusuna ait helikopterler, Voronej kenti yakınlarında ilerleyen paralı askeri şirket Wagner konvoyuna havadan ateş açtı.

AB 'RUSYA'NIN İÇ MESELESİ' DİYOR

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından açıklamada, AB'nin Rusya'da gelişen durumu yakından izlediğini bildirdi. Avrupalı liderler ve G7 ortaklarıyla temas halinde olduğunu belirten Michel, "Bu, açıkça Rusya'nın iç meselesidir" değerlendirmesini yaparak "Ukrayna'ya ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’ye desteğimiz sarsılmaz" şeklinde kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN