Yaşam süresi yeniden yazılıyor: İnsan ömrü 200 yıla çıkabilir

Yaşam süresi yeniden yazılıyor: İnsan ömrü 200 yıla çıkabilir

Bilim dünyası, iki asrı aşan ömürleriyle bilinen Grönland balinalarının genetik kodlarını mercek altına aldı. Nature dergisinde yayımlanan çığır açıcı araştırma, bu dev memelilerin DNA hasarını onarma yeteneğinin, insan ömrünü uzatmak ve kanserle mücadele etmek için anahtar rol oynayabileceğini ortaya koydu.

İnsanoğlunun binlerce yıldır peşinde koştuğu "uzun yaşamın sırrı", okyanusun derinliklerinde, dondurucu sularda yaşayan Grönland balinalarının hücrelerinde saklı olabilir. Rochester Üniversitesi’nden Prof. Vera Gorbunova ve Prof. Andrei Seluanov liderliğinde yürütülen yeni bir çalışma, bu canlıların yaşlanmaya karşı geliştirdikleri biyolojik savunma mekanizmalarını ilk kez bu denli net bir şekilde tanımladı.

DNA ONARIMINDA "SÜPER KAHRAMAN": CIRBP PROTEİNİ

Araştırmanın kalbinde, hücrelerin genetik bütünlüğünü koruyan "CIRBP" adlı protein yer alıyor. Bilim insanları, Grönland balinalarının bu proteini insanlara kıyasla yaklaşık 100 kat daha fazla ürettiğini saptadı.

CIRBP proteini, hücrelerde yaşlanmayı tetikleyen ve kansere yol açan "DNA çift zincir kırıklarını" olağanüstü bir hızla onarıyor.

Bu mekanizma sayesinde balina hücreleri, çevresel stres faktörlerine ve zamanın yıpratıcı etkilerine karşı direnç göstererek biyolojik yaşlanmayı neredeyse durdurma noktasına getiriyor.

"PETO PARADOKSU"NA GENETİK CEVAP

T24'ün haberine göre, biyoloji dünyasında uzun süredir tartışılan "Peto Paradoksu" (iri cüsseli ve çok hücreli canlıların, teorik olarak daha fazla kanser riski taşıması gerekirken aksine daha az kansere yakalanması durumu), bu çalışmayla yeni bir boyut kazandı.

Araştırmacılar, balinalar ve filler gibi dev memelilerin, evrimsel süreçte DNA hasarlarını henüz başlangıç aşamasında yok edecek genetik bir "anti-virüs" yazılımı geliştirdiklerini kanıtladı. Bu canlılar, hücre sayıları arttıkça yükselen kanser riskini, daha güçlü bir onarım mekanizmasıyla dengelemeyi başarmış durumda.

İNSAN ÖMRÜ İÇİN YENİ BİR EŞİK

Uzmanlara göre, Grönland balinalarından elde edilen bu bulgular sadece teorik bir keşif değil; geleceğin tıp dünyası için bir yol haritası niteliğinde. Prof. Gorbunova, bu mekanizmanın insan hücrelerine uyarlanması durumunda yaşlanmaya bağlı hastalıkların (Alzheimer, diyabet, kalp yetmezliği) seyrinin değiştirilebileceğini ifade ediyor.

"Bu araştırma, insan ömrünün biyolojik sınırlarını yeniden tanımlamamıza olanak sağlayabilir. Gelecekte, balinaların bu genetik mucizesini taklit eden tedavilerle yaşam süresini nitelikli bir şekilde uzatmak hayal olmayabilir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN