Yeni Zelanda saldırganı Tarrant'nın örnek aldığı Anders Breivik kimdir? Norveç katliam

Yeni Zelanda saldırganı Tarrant'nın örnek aldığı Anders Breivik kimdir? Norveç katliam

Yeni Zelanda saldırganı Brenton Tarrant Norveç'te katliam yapan Anders Breivik'ten ilham aldığını manifestosunda açıklamıştı. Peki Norveç'in gördüğü en büyük katliamı yapan Anders Behring Breivik kimdir? Norveç katliamında neler yaşandı? Anders Behring Breivik 18 yaş altındaki 69 kişiyi otomatik silahla tarayarak öldürmüş toplam 77 kişi katliamda hayatını kaybetmişti. İşte Brenton Tarrant'nun örnek aldığı Anders Breivik'in hayatı ve Norveç katliamının detayları...

Yeni Zelanda saldırganı Tarrant'nın örnek aldığı Anders Breivik hayatı ve Norveç katliamının detayları haberimizde. Yeni Zelanda'da camiye saldıran kişi aynı zamanda saldırı öncesinde 74 sayfalık da manifesto yayınladığı ortaya çıktı. Tarrant yaptığı saldırıda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik'ten ilham aldığını yazmış. Peki Anders Breivik kimdir? nders Breivik Norveç'te ne yaptı? Norveç katliamında neler olmuştu? İşte Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenlenleyen Brenton Tarrant'nun ilham aldığı Anders Behring Breivik'in hayatına dair detaylar...

19-03/15/breivik-kimdir.jpg

​ANDERS BREİVİK KİMDİR? 

Norveç'in, İkinci Dünya Savaşı sonrası tanık olduğu en büyük katliamın üzerinden altı yıl geçti. 22 Temmuz 2011 yılında Utoya adasında İşçi Partisi'nin gençlik kampını basarak çoğu 18 yaş altındaki 69 kişiyi otomatik silahla tarayarak öldüren Anders Behring Breivik, eş zamanlı olarak başkent Oslo'da bir devlet binasının önüne koyduğu düzenekle de sekiz kişinin ölümüne neden olmuştu.

​ANDERS BREİVİK KATLİAMI BÖYLE ANLATMIŞTI

Breivik gençlik kampında korkudan donakalmış ve öldürmemesi için yalvaran insanları nasıl birer birer vurduğunu anlattı.

22 Temmuz günü Oslo'daki resmi binaların yakınında bir otomobile yerleştirdiği bombayı patlatarak 8 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik daha sonra Ütöya adasındaki İşçi Partisi gençlik kampında 69 kişiyi katletmişti.

Breivik'in ifadesi boyunca katliamı nasıl planladığını ve gerçekleştirdiğini anlatırken sergilediği soğukkanlılık izleyenleri sarstı.

Breivik polis üniformasıyla adaya gittiğini ve kamptaki güvenlik görevlilerine Oslo'daki bombalı saldırıdan sonra oraya takviye olarak gönderildiğini söylediğini anlatarak başladı.

İlk kurbanlarını vurmadan önce kafasının içinde yüz sesin birden kendisine bunu yapmamasını söylediğini, ama bir iki dakikalık bir tereddütten sonra tetiği çektiğini ve devam ettiğini kaydetti.

Hiç bir duygu belirtisi göstermeden anlatmayı sürdüren Breivik daha sonra bir çok kişinin saklandığı kafeye girdiğini söyledi ve devam etti: "Bazıları tamamen donakalmıştı. Kaçamıyorlardı. İkisi iyice büzülmüştü. Silahımı yeniden doldururken insanlar öldürme diye yalvarıyorlardı. Başlarından vurmayı sürdürdüm."

Breivik "Bazıları da ölü taklidi yapıyordu" diye ekledi, "Ama onların daha önce vurulmadığını biliyordum, onları da vurdum."

Daha sonra adayı dolaşıp saklananları polis olduğunu, onları korumaya geldiğini söyleyerek çıkmaya teşvik ettiğini anlatan Breivik, "Çıktıklarında başlarına nişan alarak onları da vurdum" dedi.

Breivik bunları anlatırken salondaki şok sessizliği zaman zaman yerini ölenlerin yakınlarının ağlamaları ve hıçkırıklarına bırakıyordu.

19-03/15/anders-breivik.jpg

"İYİ BİRİSİYİMDİR"

Breivik katliamı yaptığını inkar etmiyor ama bunun suç teşkil etmediğini, Norveç'i çok kültürlülüğe karşı savunma amaçlı olduğu için meşru olduğunu savunuyor.

Oslo'da 8 kişinin öldüğü otomobilli bombadan sonra Ütöya adasında 69 kişiyi öldürdüğü saldırı hakkındaki soruları yanıtlayan Breivik, iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampı yaptığı adada öldürdüğü kişilerin "çok kültürlülükten" sorumlu olduğunu söyledi.

Davada bir amaç da sanığın cezai ehliyeti olup olmadığını belirlemek.

77 kişiyi öldürmekten yargılanan Breivik daha önceki saatlerde "Normal koşullarda çok iyi biriyimdir" demişti.

Breivik son iki günkü duruşmalarda, duruşma salonuna girerken daha önceki günlerde verdiği Nazi selamını tekrarlamadı.

Cinayetleri işlediği gün internette yaklaşık 1500 sayfalık bir manifesto yayınlayan Breivik, eylemlerinin Avrupa'yı ele geçirmekte olduğunu iddia ettiği İslam'a karşı "savunma" olduğunu söylüyor.

33 yaşındaki Breivik buna karşılık 2006 yılından itibaren toplu katliama hazırlanmak için kendisini "insani duygulardan arındırma" eğitimine soktuğunu anlattı.

33 yaşındaki sanık Oslo'daki davasının dördüncü gününde İşçi Partisi'nin gençlik kampının olduğu Ütöya adasında eski Başbakan Gro Harlem Brundtland'ı yakalayıp kafasını kestikten sonra videosunu internete koymayı da hedeflediğini anlatmıştı.

19-03/15/18-1552639953.jpg

YENİ ZELANDA'DA İKİ CAMİDE KATLİAM 

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan Brenton Tarrant'ın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Yeni Zelanda Başbakanı saldırılarda 49 kişinin öldüğünü ve 48 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı. Saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydedildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardernsaldırılarda 49 kişinin öldüğünü ve 20'si ağır olmak üzere 48 kişinin yaralandığını açıkladı. Ardern saldırganların daha önce polisin şüpheliler listesinde bulunmadığını söyledi. Başbakan Ardern açıklamasında, "Güvenlik tehdit seviyesi yükseğe çıkarıldı, güvenlik önlemleri artırıldı. En uygun şekilde tepki veriyoruz. Sınırlarımız içerisinde Christchurch bölgesinde bütün uçuşlar durduruldu. Sağlık hizmetleri devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ardern saldırılar nedeniyle 4 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

19-03/15/25-1552640165.jpg

YENİ ZELANDA SALDRGANI BRENTON TARRANT KİMDİR? 

Kendisini Avustralya doğumlu, 28 yaşında beyaz bir erkek olarak tanımlayan canavar, 'To Turks' başlığı altında akılalmaz ifadelere yer verdi: "Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın doğu yakasında. Ancak Avrupa topraklarında yaşamaya çalışırsanız, sizi öldüreceğiz ve siz hamamböceklerini topraklarımızdan atacağız. Konstantinopolis'e gelir, şehirdeki tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinopolis tekrar Hristiyan şehri olacak."

SALDIRGAN TARRANT ANDRES BREIVIK'TEN ÖRNEK ALMIŞ 

Yeni Zelanda'da camiye saldıran kişi aynı zamanda saldırı öncesinde 74 sayfalık da manifesto yayınladığı ortaya çıktı. Tarrant, manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN