Arnavutluk Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku’nun, devam eden soruşturma kapsamında görevden el çektirildiği ve ülkeyi terk etmesinin yasaklandığı öğrenildi. Balkan Insight’a konuşan kaynak, tedbir kararının Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi tarafından alındığını söyledi.
Yolsuzlukla mücadele savcıları, Balluku’nun 2020’deki bir yol inşaatıyla bağlantılı olarak ihale kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma altında olduğunu bildirmişti.
‘YENİ BİR DEVRİN BAŞLANGICI’
Başbakan Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti’nin önde gelen isimlerinden biri olan Balluku, 2019’dan beri Altyapı ve Enerji Bakanı, 2022’den beri Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Muhalefetteki Demokrat Parti uzun süredir Balluku’nun istifasını talep ediyordu. Partinin parlamento grup başkanı Gazment Bardhi yaptığı açıklamada mahkeme kararını, “Belinda Balluku’nun düşüşü yeni bir devrin başlangıcıdır” ifadeleriyle yorumladı.
‘SUÇLAMALAR ASILSIZ’
Balluku ise haberler üzerine henüz bir açıklama yapmadı. Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada suçlamaların asılsız olduğunu savunarak, “Bu birkaç kelimeyi, bugünlerde bolca atılan çamuru, edilen imaları, söylenen yarım gerçekleri ve yalanları telafi etmek için değil; çalışmaya ve çamura değil, çalışmaya inanan herkese karşı duyduğum sorumluluk için söylemem gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Edi Rama da muhalefetin istifa çağrısı sonrası Balluku’ya destek verdi ve muhalefet milletvekillerine, “Halkın savcısı gibi davranıyorsunuz” diye seslendi.
