Yunanistan Alman mallarına el koyabilir

Yunanistan Alman mallarına el koyabilir

İkinci Dünya Savaşı esnasında Almanya’nın verdiği zararlar için tazminat talebinde bulunan Yunanistan’ın, ülkedeki Alman varlıklarına el koyma yöntemine başvurması gündemde.

KARAR/ALMANYA

Yunan Parlementosu’nun Almanya’nın birinci ve ikinci dünya savaşları esnasında Yunanistan’a verdiği zararları tazmin için 300 milyar euro tazminat talebini onaylayan yasayı çıkarmasından sonra, Yunanistan’ın ülkedeki Alman varlıklarına el koyması gündeme geldi.

Spiegel Online sitesinde yer alan haberde Yunan Parlementosu’nun Çarşamba günü 12 saat süren bir oturum sonrasında aldığı karar sonrasında, hükümetin yoğun bir tazminat talebi atağı başlatacağı bildirildi.

300 MİLYAR EURO TALEP EDİLİYOR

Yunanistan’ın yaklaşık 300 milyar euroyu bulan tazminat talepleri, Alman askerlerinin ülkeye verdiği zararlar, savaş suçu nedeniyle zarar gören kurbanlar ve yakınları için tazminatlar, zorla verine krediler ve bunların faizleri ile Yunanistan’dan çalınan tarihi ve sanat eserlerinin iadesi kalemlerinden oluşuyor.

Alman işgalciler Nisan 1941 ve Eylül 1944 tarihleri arasında Yunanistan’da 300 bin kişiyi öldürdü. Yunan Merkez Bankası da söz konusu tarihler arasında Almanya’ya zorla 500 milyon Reich Mark kredi vermek zorunda bırakıldı. Bu meblağ faizleri ile birlikte bugün bir kaç milyar euro yapıyor.

ALMANYA TALEPLERİ REDDEDİYOR

Parlemento aldığı bu kararla zararların tazmini konusunda hükümete resmi görev vermiş oluyor. Yunan Başbakanı Alexis Çipras milletvekillerine tüm imkanları kullanacağı sözünü verdi. Yunan tarafı Almanların tazminat konusunda "kabul edilemez ve ukala" bir tutum içinde olduğunu iddia ediyor. Alman tarafı ise Almanya’nın söz konusu zararlar için 1961 yılında 115 milyon Alman markı ödeme yaptığı ve böylece zararın tazmin edildiğin belirterek, yeni tazminat taleplerini kabul etmiyor.

MÜZAKERE YAPMAYACAK

Çipras ise yaptığı açıklamada Yunanistan’ın artık AB’nin finans yardım programlarına ihtiyacı kalmadığını belirterek, Yunanistan’ın AB’ye olan borçlarını Almanya’dan alacağı tazminatla ödemek istediği iddialarının gerçekçi olmadığı söyledi. Ancak Çipras’ın bu adımla seçim yatırımı yaptığı iddiaları da bulunuyor. Gözlemciler Alman hükümetinin Yunanistan’ya yeniden tazminat müzakerelerine başlamasını mümkün görmüyor.

UZUN HUKUKİ SÜREÇ

Yunanistan’ın elinde Den Haag Uluslararası Mahkemesi’ne gitmek ya da Londra’daki Uluslararası Uzlaşı Mahkemesi’ini göreve çağırmak gibi imkanlar bulunuyor. Ancak bu noktalara gelmek için sayısız hukuki adımların atılması gerekiyor. Uzmanlar Yunanistan’ın tüm bu süreçler sonunda başarı elde etmesini çok düşük bir ihtimal olarak görüyor. Son bir ihtimal olarak ise Yunanistan’daki Alman varlıklarına el koyma ihtimali bulunuyor. Ancak bu ihtimal de Almanya ile bağımlılık derecesinde olan ilişkileri bozmak ve Yunanistan’ın en önemli gelir kaynaklarından olan Alman turistleri ülkeye gelmesini engellemek anlamına geliyor.

YAPTIRIM OPSİYONU GÜNDEMDE

Alman mallarına el koyma yöntemi hiç bir Yunan hükümeti tarafından bu zamana kadar uygulanmadı. Ancak Yunan hükümet ve parlemento yetkilileri bu bu opsiyonu değerlendirmeye başladı Spiegel Online sitesinde yer alan bilgiler arası

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN