Zelenskiy'den Davos'ta tahıl koridoru vurgusu: Milyonlarca insanın hayatı kurtuldu

Zelenskiy'den Davos'ta tahıl koridoru vurgusu: Milyonlarca insanın hayatı kurtuldu

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na çevrim içi katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan gıda krizine çözüm üretmek adına yapılan "tahıl koridoru" projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, "Tahıl koridoru sayesinde tüm dünyada milyonlarca insanın hayatı kurtuldu." dedi.

İsviçre’nin Davos kentinde geçtiğimiz pazartesi başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya işgali nedeniyle sebebiyle yaşanan gıda krizine çözüm üretmek adına yapılan 'Tahıl Koridoru' anlaşması hakkında konuştu. Zelenskiy, "Tahıl koridoru sayesinde tüm dünyada milyonlarca insanın hayatı kurtuldu." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın Brovary şehrinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması istedi. Tüm salon ve Zelenskiy’nin ayağa kalktığı o anlarda bir dakikalığına saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmasına, Batı’nın tedarik ettiği silahların Rusya’nın saldırılarını önlediğini ifade ederek başlayan Zelenskiy, dünyayı karar alma sürecinde daha hızlı olmaya davet etti.

Davos'ta konuşan Zelenskiy özetle şunları söyledi:

Burada mürettebatın yanı sıra helikopterdeki insanlar da hayatını kaybetti. Sizi saygı duruşuna davet ediyorum. Sadece 1 dakika ama hayatını kaybeden insanların anısını yaşatmamızı sağlıyor. Rus füzesi yüzlerce km yol aldı ve 45 kişinin ölümüne yol açtı. Aralarında çocuklar da vardı. Vaktimiz kısa ama bu konulardan bahsedeceğim.

3 yıl önce Davos'ta ilk defa konuştum. Şimdi ise çevrim içi konuşuyorum. Dünya, barışı tesis edemiyor şu anda. Güvenlik krizi, enerji krizi hepsi başka bir kriz yoluyla çözülmeli. Zaman krizi ile yürütülmeli. Hızlanılması gerekiyor. Karar alma süreci hızlanmalı. Medeni dünyanın karşılık verme süreci hızlanmalı. Rusya 1 saniyede bu savaşı başlattı. Dünyanın yaptırım uygulaması günler sürdü. Ukrayna ve müttefikleri bu sürece 1 yıldır direniyor.

Rusya, uzun vadeli SİHA saldırılarıyla Ukrayna’yı yıldırmayı planlıyor.

'SİZİ SAYGI DURUŞUNA DAVET EDİYORUM'

Burada mürettebatın yanı sıra helikopterdeki insanlar da hayatını kaybetti. Sizi saygı duruşuna davet ediyorum. Sadece 1 dakika ama hayatını kaybeden insanların anısını yaşatmamızı sağlıyor.

Rus füzesi yüzlerce kilometre yol aldı ve 45 kişinin ölümüne yol açtı. Aralarında çocuklar da vardı. Vaktimiz kısa ama bu konulardan bahsedeceğim.

TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde, sadece Ukrayna'da değil tüm dünyada milyonlarca insanın hayatı kurtuldu.

TAHIL SEVKİYATI NEDİR?

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN