E-Devlet giriş ile miras sorgulama nasıl yapılır? Mirasçılık sorgulama hizmeti hakkındaki tüm detay

E-Devlet giriş ile miras sorgulama nasıl yapılır? Mirasçılık sorgulama hizmeti hakkındaki tüm detay

E-Devlet giriş ile miras sorgulama nasıl yapılır? sorusu mirasçılık sorgulama hizmetinin devreye girmesi ile gündeme düştü. Yeni hizmette kullanıcılar tek tık ile miraslarını sorgulayabilecek. Daha önce soyağacı ve şehit sorgulama hizmeti ile e-Devlet'te yoğunluk yaşanmıştı. e-Devlet 'in yeni hizmeti ilgi görecek gibi. Artık Adalet Bakanlığı "Veraset İlami Sorgulama" başlığı altında miras sorgulama işlemleri yapılıyor.

E-Devlet giriş ile miras sorgulama nasıl yapılır ve  Mirasçılık sorgulama hizmeti nasıl işliyor soruları Soy Ağaçı ve Ailemde Şehit var mı sorgulamalarından sonra gündeme geldi. Türkiye genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan e-devlette yeni hizmetler gelmeye devam ediyor. Son iki ayda PTT şubelerine binlerce kişi akın etti ve e-devlet kullanmayan kişiler şifrelerini alarak e-devlet girişini açtı. Adalet Bakanlığı UYAP sistemi üzerinden "Veraset İlami Sorgulama" uygulamasını vatandaşlara açtı. 1990 yılından sonra ölen yakınlarınızın TC numaraları ile size miras kalıp kalmadığını sorgulayabileceksiniz.  

Adalet Bakanlığı 'nın yeni uygulamasıyla tek tık ile miraslarınızı sorgulayabileceksiniz. Peki  E-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? sorusunda en önemli iki kriter şu  ölen yakınınızın TC kimlik numarasını bilmeniz ve 1990'dan sonra ölmüş olması gerekiyor. Daha önce soyağacı sorgulama ve şehit sorgulama işlemlerini aktif eden e-Devlet, şimdi de miras sorgulama hizmetini aktif hale getirdi. Milyonlarca vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği miras sorgulama işlemleri e-Devlet girişi üzerinden gerçekleştiriliyor. Peki, e-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? İşte mirasçılık sorgulama hizmeti ile ilgili tüm detaylar...

18-03/06/e-devlet-girisi-1520318433.jpg

E-DEVLET GİRİŞİ İLE MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Kamu ve devlet hizmetlerinin kolayca yapıldığı e-Devlet sistemi üzerinden yeni bir hizmet aktif hale geldi. E-Devlet'te Adelet Bakanlığı'nın "Veraset İlami Sorgulama" başlığı altında açılan hizmet ile miras sorgulama yapılıyor. Bu hizmet, 16 Aralık 2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

E-Devlet üzerinden miras sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. E-Devlet şifreniz yoksa bu hizmetten ve diğer hizmetlerden faydalanabilmek için en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz.

E-Devlet şifresi olan vatandaşlar, e-Devlet'in resmi internet sitesine (https://www.turkiye.gov.tr/) T.C. Kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıkran sonra arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazdıktan sonra hizmeti görebilecekler. Daha sonra gelen pencerede miras sorgulama yapabilmek için 'Miras Bırakan T.C. Kimlik Numarası"nı yazması gerekiyor. Ardından sorgula butonuna bastıktan sonra miras sorgulama işlemi gerçekleştirilebilecek. İlgili sisteme giren adaylar e-devlete giriş yapabilir T.C. kimlik numaraları aracılığı ile üzerlerine her hangi bir miras kaldı mı öğrenebilir. Üzerlerine her hangi bir veraset kalmayan adaylarda kayıt bulunamadı yazısı yazarken miras çıkanlarda bu konu hakkında bilgi çıkmaktadır.

18-03/06/e-devlet-sorgulama.jpg

Adalet Bakanlığı miras sorgulama sayfası üzerinden hizmet ile ilgili şu açıklama yapıldı:

"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."

18-03/06/e-devlet-girisi.jpg

E - DEVLET'İN SAĞLADIĞI HİZMETLER NELER?

E devlet girişi yapabilmek için şifrenizi PTT şubelerinden almanız gerekiyor. E-Devlet giriş ile miras sorgulama, soy ağaçı sorgulaması ve ailemde şehir var mı gibi uygulamalara giriş yapabilirsiniz.  E-Devlet ile IMEI sorgulama ve kaydı, askerlik durum belgesi sorgulama, 4A hizmet dökümü, emeklilik bilgileri, üniversiteyurt kaydı vb. birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet resmi web sitesinde yer alan “e-hizmetler” bölümünden tüm hizmetleri görebilirsiniz. Ancak E-Devletin sunduğu hizmetleri genel olarak dört başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;

Bilgilendirme Hizmetleri,

Ödeme İşlemleri,

Entegre Elektronik Hizmetler,

Kurum ve Kuruluşlara Kısa Yollar şeklindedir.

Bu başlıklara ek olarak, kamu kurumları arasında bilgi ve belge paylaşımı bu portal üzerinden sunulan hizmetler ile sağlanabilmektedir.

E-DEVLET'İN SUNDUĞU KOLAYLIKLAR

E-Devlet, kamu kurumlarının hizmetlerine elektronik ortamdan tek bir portal altında erişebilmenize imkan sunarak, doğru ve güncel bilgilere ulaşabilmenizi sağlamaktadır. Bu sisteme kimlik numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra başka bir doğrulama işlemi istenmeden tüm hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca sadece kimlik numarası ve şifre ile değil, elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı gibi birden fazla giriş seçeneği ile sınırları ortadan kaldırmış, tüm kolaylıkları vatandaşlarına sunmaktadır. Kişisel bilgileriniz ise son derece güvenli bir şekilde korunarak sadece ilgili vatandaşlara sunulur.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN