128 milyar geri döndü

128 milyar geri döndü

Suç örgütü lideri Peker’in iddialarının gölgesinde kalan ‘tarihin en büyük finans skandalı’nda dikkat çeken gelişme. Savcılık kararıyla toplatılan “128 milyar dolar nerede” afişleri mahkemeden döndü. Rezervleri eriten döviz satışlarının kimlere, ne zaman ve hangi kur üzerinden yapıldığı soruları yeniden gündeme geldi.

Muhalefetin, MB rezervlerine ilişkin iktidara yönelttiği “128 milyar dolar nerede” sorusunun yer aldığı afişler savcılık ve valilik kararlarıyla kaldırılmıştı. ‘

Cumhurbaşkanı’na hakaret’ soruşturmalarına konu olan afişlerin toplatılmasına yargı ‘dur’ dedi. CHP Edirne İl Başkanlığı’nın itirazını kabul eden mahkeme, el koyma kararını kaldırdı. Afişlerin, emniyetten alındıktan sonra yeniden asılacağı belirtildi.

SORULAR YANIT BEKLİYOR

Rezervlerin akıbetine yönelik muamma, iktidar kanadından gelen çelişkili açıklamalarla büyüdü. Yerel seçimler öncesi şubat 2019’da başlanan döviz satışına dair şu sorular hâlâ yanıt bekliyor: Satış yetkisini bakanlığa devreden 2017 tarihli protokol neden gizli tutuldu? Kamu bankaları aracılığıyla kimlere, hangi tarihte satış yapıldı? Bu işlemler hangi kur üzerinden gerçekleşti?

manset-25-mayis.jpg

CHP’nin, Merkez Bankası’nın eriyen rezervlerinin akıbetine ilişkin astığı “128 milyar dolar nerede?” afişleri savcılık ve valilik kararlarıyla 20’den fazla ilde toplatılmıştı. CHP Edirne İl Başkanlığı, afiş krizini yargıya taşıdı ve mahkeme el koyma kararını kaldırdı. Afişlerin, sökülen yerlere yeniden asılacağı belirtildi.

CHP’nin parti ve belediye binaları ile billboardlara astığı “128 milyar dolar nerede” afişleri ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun işlendiği iddiasıyla indirilmişti. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı da CHP Edirne İl Başkanlığı’nın “128 milyar dolar nerede” afişine el koymuştu.

El koyma kararı Edirne 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından onanmıştı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Merkez İlçe Başkanı Burak Güngörmedi, Edirne 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına, Edirne 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde itiraz etmişti.

CHP’nin itirazı mahkemece kabul edildi. Pekcanlı “Emniyetten afişleri alacağız. Bu afişleri aldığımızda aynı yere asacağız” dedi.

13 Nisan’da kaldırılan “128 milyar dolar nerede” afişi yerine tekrar asılacağını belirten Pekcanlı, afişlere ilişkin yargı sürecinde Türkiye’de bir ilk yaşandığını kaydederek, el koyma kararındaki hukuksuzluğun göz önüne serilmiş olduğunu ifade etti.

Pekcanlı “Bizim bir afiş krizimiz vardı. Davayı kazandık. Afişleri geri alıp asacağız. Hakkımızı da helal etmeyeceğiz. Türkiye’de ilk burada oldu” diye konuştu.

Pekcanlı, 1.Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar ile el koyma kararının hukuka aykırı olduğunun kabul edildiğini söyledi. Kararın lehine sonuçlanmasının ardından toplatılmış olan pankartları geri alacaklarını ifade eden Pekcanlı “Davayı kazandık haklılığımız ortaya çıktı” dedi.

Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde CHP tarafından reklam panolarına asılan ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılı afişler indirilirken “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle soruşturmalar başlatılmıştı. Afişler en az 22 ilde toplatılmıştı. Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan erime için hazırlanan afişte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de yer alıyordu.

Rezervlerdeki erimeyi ortaya çıkaran Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve ekonomist Kerim Rota, KARAR TV’de “İlk satış 2019’un Şubat ayında yapıldı. Pandemiden bir yıl önce, yerel seçimlerden 1,5 ay önce. Kritik nokta odur” bilgisini vermişti. Rezervlerin akıbetine yönelik belirsizlik, iktidardan yapılan çelişkili açıklamalarla büyümüştü.

Merkez Bankası’nın dövizi satışı yetkisini 2017’de yapılan bir protokolle Hazine’ye devrettiği ortaya çıkmıştı. Muhalefetin soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdığı konu hakkında “Türkiye tarihinin en büyük finans skandalı” değerlendirmesi yapılmıştı.

“Kamu bankaları aracılığıyla kimlere, hangi tarihte satış yapıldı? Bu işlemler hangi kur üzerinden gerçekleşti? Satışlara dair veriler neden Merkez Bankası’nın internet sitesinde yayınlanmadı” soruları hâlâ yanıt bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN