15 gün içinde araba alamayanlar yandı! Bu fırsatı kaçıran dizlerini döver

15 gün içinde araba alamayanlar yandı! Bu fırsatı kaçıran dizlerini döver

Son zamanlarda zamlardan dolayı ve piyasada araba olmamasından kaynaklanan bazı nedenler vatandaşların araba sahibi olmasının önünde bir engel. Lakin yapılan bazı açıklamalara göre ağustos ayı bitene kadar araba alamayanlar bu fırsatı bir daha zor yakalayacak.

Ülkemizde bir zam furyası yaşanırken, döviz kuru en çok da araba fiyatlarına etki etti. Öte yandan kredi işlemlerinin de son zamanlarda zorlaşması araba alma hayallerinin önüne set gibi geçti. Tüm bunların yanı sıra piyasada araba bulamamak ise cabası oldu. Dolayısıyla araba alma hayalleri her geçen gün biraz daha uzaklaştı. Lakin sektör uzmanları bazı açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki 15 günü iyi değerlendirmekte fayda var.

EYLÜLDEN SONRAYA BIRAKMAYIN

Geçtiğimiz ay, Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el araç satışlarına ilişkin yeni adımlar atıldı. Daha öncesinde piyasada yaşanan durgunluk, taleplerdeki azalma, fiyatların gerilemesi, araçların oto pazarlarında satılmaya çalışıldığı gibi konular gündeme geldi.

araba.jpg

Bunların sonrasında Ticaret Bakanlığının attığı adımlar oldukça işe yaramıştı ve “Al-Sat” yapan yatırımcıların yerini “ihtiyaç” doğrultusunda araba alan vatandaşlar aldı. Lakin araba alacak vatandaşlar bir yandan “araba fiyatlarında düşü olur mu?” düşüncesi ile alımlarını bekletmek istiyorlar. Araç fiyatlarında bir düşüş gözlemlenmezken öte yandan satıcılar da “fiyatı düşüreceğime, beklerim” düşüncesi ile hareket ediyor. Hal böyle olunca talep birikiyor.

Piyasadaki uzmanlar ise eylül ayından itibaren talep doğrultusunda fiyatlarda artış olabileceğini dile getiriyor. Dolayısıyla eylül ayı gelene kadar ikinci el otomobil almak için en doğru zaman olduğu söyleniyor.

FİYATLAR HER GEÇEN GÜN ARTACAK

Hürriyet'e konuşan İstanbul Rami’deki açık oto pazarının esnaflarından Hüsamettin Yeşil, “İkinci el araç almak isteyenin ayağı kesildi. Geçen sene de 3 ay böyle bir boşluk yaşamıştık. O dönemde fiyatlar bir miktar gerilemiş ardından sene sonuna doğru artmıştı. Şu anda ise fiyatlarda belirgin bir düşüşten söz edemeyiz. Sene sonuna doğru taşıt veya bireysel kredi olanakları artarsa ikinci elde yeniden talep ve fiyat artışı yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

araba2.jpg

“ZAM GELMEYE DEVAM EDECEK”

Güngören’de bulunan açık oto pazarında satış yapan satıcı Serkan Dadak ise, “Yerine bir araç alamadıktan sonra malım bende dursun daha iyi. Düşen bir şey yok. Böyle olunca ihtiyacı olup da almak isteyen vatandaş da alamıyor. Biraz daha bekleyeyim diyor sonra fiyatlar artınca pişman oluyor. Sıfır otomobile her ay zam geliyor, gelmeye de devam edecek. O zaman dolaylı olarak ikinci el araç fiyatları da artacak” diye konuştu.

Başka bir satıcı Serkan Aslan ise, “Müşteri trafiği durdu. Fiyatlar düşmedi, sabit. Herkes beklemede. 500 bin liraya aldığım otomobili 400-450 bin liraya nasıl satayım. Satarsam yerine yenisi alabilir miyim, alamam. Bu dönemde ya Dolar, Altın, borsa gibi araçlarda kalacaksın ya da ev veya otomobilde. Döviz Kurları artarken yine enflasyon artarken otomobili satıp TL’ye geçmek veya fiyatı düşürmek tercih edilecek bir yöntem değil” dedi.

AĞUSTOS AYINDA SİFTAH YAPAMAYANLAR VAR

Göker Otomotiv ikinci el satış müdürü Zeynel Coşkun, hala siftah yapamadıklarından söz ederek, “Ağustos ortasına geldik, henüz siftah yapamadık. İnsanlar elde ettiği kazanımları kaybetmek istemiyor. Talep azalsa da direnmeyi tercih ediyor. Durağanlığa karşılık fiyatlar sabit. Kayda değer bir düşüş yok” yorumunda bulundu.

araba3.jpg

İkinci el araç platformu Vavacars’ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ise, “Endekslere baktığımızda fiyatlarda düşüş gözlemlemiyoruz. Piyasada istenen fiyat istikrarı yaklaşık olarak sağlandı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda amaca neredeyse ulaşıldı diyebiliriz. Buradan sonra fiyatları aşağıya çekecek bir adım atılacağına dair öngörü yok. O yüzden insanlar ihtiyaçlarını ertelememeli. Gerçekten bireysel müşteriler için otomobil almak için doğru zaman olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, biriken talebin bir anda geri dönmesiyle ikinci el araç fiyatları da artabilir” ifadelerini kullandı.

UZUN SÜRE DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Sıfır araçların fiyatlarındaki artış her geçen gün devam ederken, ikinci el araçlarda fiyat düşüşü bekleyenlere üzücü bira haber geldi. Şu durumda piyasada bir düşüş olması beklenmiyor. Öte yandan araçların fiyatları bir süre sabit kalacak ardından yeni artışa geçecek. Dolayısıyla da fiyatlarda uzun süre belirgin bir düşüş beklenmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN