2022 asgari ücret beklentisi net 4 bin TL seviyesinde

2022 asgari ücret beklentisi net 4 bin TL seviyesinde

2022 asgari ücret zam oranı ile ilgili hükümet kanadından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ciddi bir artış yapılacağının sinyalini verirken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrette yapılacak artışın enflasyon oranı üstünde olacağını dile getirdi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise asgari ücretin 4 bin TL seviyelerinde olabileceğini söyledi. İşte, 2022 asgari ücret tahminleri...

2022 asgari ücret beklentisi 4 bin TL üzerinde olacağı yönünde güçleniyor. Zira, AK Parti iktidar kanadından yapılan açıklamalar, son yılların en yüksek asgari ücret zammının yapılacağına işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayı enflasyonun yıllık bazda yüzde 19,89 olduğunu duyurmasına karşın Dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke, Türkiye'deki gerçek enflasyonun yüzde 58,75 olduğunu ileri sürdü. Temel gıda ürünlerinin son bir yılda fahiş oranda artması dolayısıyla hükümetin, asgari ücretten alınan vergiyi düşürerek asgari ücrete yüksek oranda zam yapması bekleniyor.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Yılda bir kez zamlanan asgari ücretin 2022 yılında en az 3 bin 500 TL olmasına kesin gözüyle bakılırken 4 bin TL olmasının sürpriz olmayacağı tahmin ediliyor.

2022 yılında asgari ücrete yapılacak olan zam oranı yüzde 30-35 arasında zam bekleniyor. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 19,31'e yükselmesi ve beraberinde enflasyonun 8-10 puan üzerinde bir zam yapılacağı beklentisinin olması ve siyasilerin açıklamaları asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılacağı beklentisini arttırıyor.

Asgari ücrette ağır basan senaryo, yüzde 30-35 oranında artış olacağı yönünde.

Yüzde 30 artış demek, 2022 yılında asgari ücretin brüt 4 bin 650 lira olacağı anlamına geliyor ki, çalışanın eline geçecek net ücret 3 bin 673 lira civarında olacaktır. Bu durumda asgari ücretin işveren maliyeti de 5 bin 463 lirayı bulacaktır.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Asgari ücrette ciddi bir artış yapılacağının sinyalini vererek, asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 22 Kasım 2021 Pazartesi günü asgari ücretin tespitine ilişkin aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını dile getirerek, "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde" dedi.

Ayrıca asgari ücretin tespiti için yapılan anket sonuçlarının 24 Kasım 2021 Çarşamba günü sonuçlanacağını belirten Bilgin, "Önce Cumhurbaşkanı'mızla paylaşacağım. Muhtemelen bir sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim" dedi.

18 Kasım 2021 tarihinde katıldığı bir programda asgari ücrette beklenen artışa değinen AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Başta asgari ücret olmak üzere dar gelirli vatandaşların beklentilerini karşılayacak düzenleme yapılacak. Hakkaniyet enflasyon oranı üstünde bir artış olması. Asgari ücreti yaşanabilir bir seviyeye çıkarmak en önemli vazifedir" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise 8 Kasım 2021 günü katıldığı bir programda, "Asgari ücret 4 bin lira olacak mı?" sorusunu yanıtladı. Özkan, "Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum" ifadelerini kullanırken şu ana kadar en yüksek zam olacağını öne sürdü.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarına 2021 Aralık ayının ilk haftasında başlayacak.

İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ), işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) temsil ettiği komisyon, aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.

Asgari ücret mevcutta brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

AGİ'DE ARTIŞ OLACAK MI?

Asgari ücretteki artışla beraber her yıl asgari geçim indiriminde de (AGİ) artış gerçekleşiyor. 2021 yılında geçerli olacak asgari ücret, yapılan yüzde 21,56'lık artışla brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklandı. AGİ ise, bekar biri için 268,31TL, evli eşi çalışmayan için 321,98 TL olarak belirlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN