2022-2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı yüzleri güldürdü

2022-2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı yüzleri güldürdü

2022-2023 memur ve memur emeklisi maaş zam oranı belli oldu. 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinden, memurlar ve memur emeklileri için 2022 ve 2023 yıllarında toplam yüzde 30-35 arasında değişen oranlarla enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. Öte yandan 3600 ek gösterge, toplu sözleşme maddesi haline getirildi. İşte, 2022 memur maaşları zammında son durum...

Yeni yıl memur maaşı zammı netleşirken, 2022 memur emeklisi maaş zammı da belirlendi. Döviz kurunda yaşanan fahiş artış, Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası yükselen enflasyon nedeniyle maaşlar adeta eridi. Hayat pahalılığının arttığı dönemde hükümetin, memurlara ve memur emeklilere vereceği enflasyon zam oranı da belli oldu.

2022 MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR?

Yeni yılda memurlara ve memur emeklilerine yapılacak maaş zammı hakkında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.

Son dönemde kurda yaşanan hareketlilikten kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla toplu sözleşmenin ilgili maddelerinde güncellemeye gerek duyulmuştur. Söz konusu çalışma, sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Aylık enflasyon son 5 ayda sırasıyla yüzde 1.80, 1.12, 1.25, 2.39 ve 3.51 arttı. Toplamı yüzde 10.07 yapıyor. Bu rakamlara göre enflasyon farkı yüzde 7'nin üzerinde oluyor. Kasım ayı rakamları baz alındığında memurlar ve memur emeklileri, yüzde 7,47 enflasyon farkı zammı alabileceği tahmin ediliyordu. Aralık enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarına uygulanacak olan zam oranı da belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2022 ve 2023 yıllarında memur ve memur emeklisi maaş zammı oranının toplam yüzde 30-35 aralığında olacağı ifade edildi.

2022 MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı 2021 yılının ağustos ayında belli olmuştu. Buna göre; 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaşlarda iki yıl süresince kümülatif yüzde 28.62'lik bir artış olacak.

Her 6 ayda bir enflasyon söz konusu zamların üzerine çıkarsa, fark da eklenecek. Buna ilave olarak sendikalı yaklaşık 2 milyon memura 400 liralık da toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Memurların emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları ile emekli olurken alacakları emeklilik tazminatının hesaplanmasında çeşitli göstergeler kullanılıyor. Bu göstergeler ise hesaplamayı dolayısıyla da maaşı ve tazminatı otomatik olarak etkiliyor. Ek göstergenin 2200'lerden 3600'lere çıkması durumunda sadece emeklilik tazminatında 20 bin liraya yakın bir artış bekleniyor. Aynı zamanda emekli maaşında da artış olacak.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAR?

3600 ek göstergede dört meslek grubu; polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisi için tek paket hazır. Yaklaşık 1.6 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Yeni düzenlemeyle beraber hem emekli maaşları, hem de memur maaşları ve emekli ikramiyelerinde artışlar olacak.

3600 EK GÖSTERGE NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Ek gösterge 3600 tartışmalarının önemli bir konusu da memur maaşları, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde meydana getirdiği değişiklik. Ek gösterge, artışıyla birlikte özellikle emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarını artıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN