Asgari ücret görüşmelerinde 4 bin TL'de mutabakata varıldı

Asgari ücret görüşmelerinde 4 bin TL'de mutabakata varıldı

2022 asgari ücret zammı, gündemdeki yerini koruyor. Zira, Türkiye'nin yüzde 42'si asgari ücretle geçimin sağlıyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari görüşmelerinin ikincisi 7 Aralık 2021 Salı günü tamamlandı. Yeni asgari ücretin 4 bin TL seviyesinde olması beklenirken, taraflar arasında birçok konuda mutabakat sağlandı. İşte, sendikaların asgari ücret beklentisi ve hükümetin asgari ücret teklifi...

2022 asgari ücret görüşmeleri sürüyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında 7 Aralık 2021 Salı günü ikinci kez bir araya geldi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi heyetini ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsil etti.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü kez toplanmasından önce asgari ücretin belli olması beklenmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 TL arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 TL arasında asgari ücret istediğini ifade etti.

Sendika temsilcileri en az 4 bin TL olması gerektiğini dile getirirken, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yeni asgari ücretin net 5200 TL olmasını talep ediyor.

TÜRK-İŞ sendikası, yüzde 36.2'lik yeniden değerlenme oranın üzerinde bir zam beklerken, bu oranın gerçekleşmesi durumunda net maaş yaklaşık 3 bin 850 TL'ye çıkacak.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda 2022 asgari ücret için net bir rakam ifade edilmese de 3 bin 800 TL ile 4 bin TL arasında olacağının sinyalleri verildi.

YENİ YIL ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İşçi, iş veren ve hükümeti temsil eden 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk iki görüşmesi sona erdi. Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantı 9 Aralık 2021 Perşembe günü yapılacak. Yasaya göre, toplantı sayısında bir sınırlama bulunmuyor fakat aralık ayının son haftasına kadar asgari ücretin belirlenmesi gerekiyor. Şu ana kadar tarafların birçok konuda anlaştığını belirtelim. Dolayısıyla aralık ayının ikinci haftasında 2022 asgari ücretin belli olması sürpriz olmayacak.

TİSK Genel sekreteri Koç, asgari ücretin ne zaman açıklanacağına sorusu üzerine, "Hem TİSK başkanımız hem TÜRK-İŞ başkanımız hem de Sayın Bakanımız en kısa sürede üçlü mutabakatla imzalama taraftarı. Yasada da zaten bir, üç veya dört toplantı diye bir zorunluluk yok. Ümit ederiz ki bu hafta asgari ücreti açıklarız" yanıtını verdi.

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de 2020 yılında kayıtlı işçilerin yüzde 42'si asgari ücretle çalışıyor.

2020 yılında Türkiye'de çalışan kayıtlı işçi sayısı 15 milyon 203 bin 423. Bunların 6 milyon 390 bin 19'u ise asgari ücretle çalıştı. Bu da kayıtlı işçilerin yüzde 42'sinin asgari ücretle çalıştığını gösteriyor.

2021-12-01-111320.jpg

TÜRKİYE'DE VE AVRUPA'DA ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN SAYISI

Avrupa Birliği İstatistik Kurumu'nun (Eurostat) açıkladığı son bilgiler 2018 yılına ait.

Eurostat'ın 2018 verilerinde Türkiye yer almıyor. SGK belgelerinden ise Türkiye'nin 2018 yılı verilerine ulaşmak mümkün.

Buna göre 14 milyon 229 bin kayıtlı işçiden 5 milyon 153 bini asgari ücretli idi. Asgari ücretle çalışanların oranı ise yüzde 36,2.

Türkiye bu oranla açık ara zirvede yer alıyor. İkinci sıradaki Slovenya'da asgari ücretli oranı yüzde 15,2. Türkiye'deki oran kendisine en yakın Slovenya'nın 2,5 katı.

Üçüncü sırada ise yüzde 14,1 ile Bulgaristan var. Bu ülkeleri sırasıyla Romanya (yüzde 13,3), Polonya (yüzde 12,1), Fransa (yüzde 11,6) ve Yunanistan (yüzde 8,9) takip ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN