2023 asgari ücret için 8 bin TL beklentisi

2023 asgari ücret için 8 bin TL beklentisi

Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşın alım gücü son yılların en düşük seviyelerine gerilerken, 2023 Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam oranı için tahminler gelmeye başladı. Asgari ücrete yapılacak zam oranının enflasyonun üzerinde olması kesinken, son kararı aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl aralık ayında toplanarak 'enflasyon' verisini kıstas alarak milyonlarca kişinin gelirini etkileyen asgari ücret için karar veriyor.

Küresel enflasyonun etkileri ülkemizde de görülürken hükümet, EYT ve sözleşmeli memurlara kadro yönünde çalışmalar yaparken, bir yandan da ücretliler, emekliler ve memurlar başta olmak üzere ocak zammı çalışmalarını sürdürüyor.

REFAH KAYBI GİDERİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret, memur, emekli maaşları ve tüm kesimlerin gelirlerini etkileyecek ödemelerin yıl başında ciddi şekilde yükseltileceğinin altını çizerken, enflasyonun yol açtığı refah kaybının da aşama aşama giderileceğini vurguladı.

Haber Global'de yer alan habere göre, 3600 ek gösterge çalışması sonrası sözleşmeliye kadro ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için düzenlemeler hükümetin öncelikli gündemi halini aldı.

SÖZLEŞMELİ MEMUR PERSONELİN GÖZÜ MECLİS'TE

500 bini aşkın sözleşmeli memurun beklendiği çalışma tamamlandı. Bu ay içerisinde sözleşmeliye kadro meselesinin TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen yönetimi kamudaki sözleşmeli personelin kadro meselesi yönünde toplantılarını yaparak çalışmanın son halini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunacak.

Kamudaki 90 bin taşeron işçisi için çalışmalar kasım ayında sonuçlanacak.

EYT YASASI ARALIK AYINDA NETLEŞECEK

Milyonların beklediği ve kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan vatandaşlar için EYT çalışması teknik olarak biterken detaylar aralık ayında netleşerek Meclis'e gelecek. Bu yasayla beraber prim günü tam olan 1.5 milyon vatandaşın emekli edilmesi bekleniyor.

Prim gibi eksik olanların ise primi tamamladığı taktirde aylara ve yıllara sari bir şekilde emekli edilmesi mümkün olacak. EYT yasası emeklilikte yaşa takılan herkesi kapsayacak şekilde olacak. (Eylül 1999 öncesi emeklilik sigortası girişi olan)

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, 2022 Temmuz zammıyla beraber yaklaşık yüzde 30 artışla 5 bin 500 TL'ye yükseldi. İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayı boyunca toplantılar yaparak uzlaşma sonrası zam kararını duyuracak.

Bilindiği üzere asgari ücret için enflasyon rakamları önemli bir veri. Asgari ücret zammı, enflasyon oranının altında olmayacak.

ZAM ORANI NETLEŞİYOR

Asgari ücret, emekli ve memur 2023 Ocak zammı için ipucu veren veriler gelmeye devam ediyor.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının belli olması sonrası 3 aylık zam oranı kesinleşti. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 7,05, memur ve memur emeklileri için yüzde 8,05 zam oranı belirdi. Yani bundan sonraki aylarda enflasyon sıfır çıksa bile emekli ve memur maaşlarının bu oranda artması netleşmiş oldu.

2023 ENFLASYON TAHMİNLERİ

Ocak zammı ise ekim, kasım ve aralık ayındaki enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası kesinleşecek.

AA Finans'ın yıl sonu anketine göre; enflasyon beklentisi yüzde 73,88, Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yüzde 67,73, Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre yüzde 65 oldu. Bunların ortalaması ise yüzde 68,86 olarak dikkat çekti.

Bu beklentilere göre, 2023 asgari ücret hesaplamaları yıllık enflasyon beklentilerine göre yapılacağı için temmuz zammı öncesi uygulanan net asgari ücret 4.253,40 TL'yi kıstas alınacak.

Tahmini 2023 asgari ücret tablosu:

ZAM ORANI HESAPLARI (%) / AA FİNANS / TCMB / OVP / ORTALAMA

2022 Enflasyon beklentisi / 73,88 / 67,73 / 65 / 68,86

6 Aylık enflasyon beklentisi / 22,15 / 17,83 / 15,91 / 18,62

Asgari ücret 2023 hesabı (TL) / 7 bin 395 / 7 bin 134 / 7 bin 18 / 7 bin 182

Burada verilen rakamlar enflasyon beklentilerine göre hesaplandı. Asgari ücret 2023 her koşulda enflasyon rakamlarının üzerinde olacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SON KARARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK

Tahmini rakamlar, asgari ücret için beklenen enflasyon rakamlarıyla beraber yapılan taban hesapları. Önceki kararlar dikkate alındığında asgari ücret enflasyon rakamlarının üzerinde olacak ve 7 bin 500 TL ve 8 bin TL formülü de masada olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı boyunca görüşmelerini sürdürecek. Ortaya çıkan rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak ve aralık ayı sonunda 2023 asgari ücret belli olacak.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda 9 Ekim 2022 Pazar günü açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" ifadelerini kulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN