Ağbaba'dan enflasyon çıkışı: 5 bin 500 TL asgari ücret 4 bin 253 TL'nin gerisinde kaldı

Ağbaba'dan enflasyon çıkışı: 5 bin 500 TL asgari ücret 4 bin 253 TL'nin gerisinde kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücrete yapılan zamların enflasyona yenik düştüğünü söyleyerek Ocak ve Ekim aylarındaki alım güçlerini kıyasladı. Ağbaba, "Nebati enflasyon gerileyecek, gıda fiyatları ucuzlayacak dedi ama asgari ücretlinin kaybı 10 ay öncesine göre kat be kat arttı. Bu gidişle de bu modelin getireceği tek şey açlıktan ve yoksulluktan başka bir şey olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yeni ekonomik modelin açlık ve yoksulluktan başka bir şey getirmediğini söyleyerek enflasyonun asgari ücretli vatandaşa yansımalarını anlattı.

Ağbaba yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:

“Erdoğan enflasyonun önce yaz aylarında düşeceğini söylerken şimdi de enflasyonda kalıcı düşüşün yeni yılda gerçekleşeceğini iddia etti. Erdoğan daha önce de yaz aylarında fiyatlar aşağı inecek dedi ama fiyatlar neredeyse ikiye katlandı. Haziran ayında asgari ücrete ikinci zam yapılmasına rağmen asgari ücretin alım gücü ocak ayında 4 bin 253 TL asgari ücretin kat be kat altında kaldı. Ekim ayında asgari ücretlinin alım gücü ocak ayına göre patateste 283 kilo, domateste 140 kilo, kuru soğanda ise 130 kilo azaldı.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ 2 BİN TL ALTINDA

Asgari ücretlinin sofrasındaki temel bakliyat ürünleri ise ocak ayına göre kaybı 182 kiloya kadar yükseldi. 4 bin 253 TL asgari ücretle Ocak ayında 287 kilo pirinç alabilen asgari ücretli, Ekim ayında 5 bin 500 TL asgari ücretle alım gücü 161 kiloya kadar düştü.

Nebati’nin kendisinin dahi anlamadığı bu yepyeni ekonomi modelinin dar gelirlilere getirdiği tek şey açlık ve yoksulluk oldu. Asgari ücrete bu yıl iki kez zam yapılmasına rağmen asgari ücret, Eylül ayı itibariyle 7 bin 500 TL’ye yükselen ortalama açlık sınırının 2 bin TL altında kaldı. Nebati enflasyon gerileyecek, gıda fiyatları ucuzlayacak dedi ama asgari ücretlinin kaybı 10 ay öncesine göre kat be kat arttı. Bu gidişle de bu modelin getireceği tek şey açlıktan ve yoksulluktan başka bir şey olmayacaktır. Asgari ücretlinin alım gücü her geçen ay azalmaya devam edecektir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN