5 yıllık bilançomuzda kâr artışı yok

5 yıllık bilançomuzda kâr artışı yok

BİM İcra Kurulu Üyesi COO ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, PLAT 7. Private Label Zirvesi’nde konuştu. Denetimler üzerine konuşan Aykaç “Bizlerin üzerinde yapıştırılmaya çalışan şeylere oransal olarak gelip baksınlar. Ben şirketim adıma söyleyebilirim 5 yıllık bilançomda kar artışı yok. Biz bunu tutuyoruz o yüzden herkes bize uymak zorunda kalıyor. BİM özelinde konuşmak gerekirse, biz enflasyona fren oluyoruz” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, BloombergHT’de soruları cevapladı. Denetimlere ilişkin konuşan Aykaç “Denetimler her zaman yapılıyor yapılmaya devam ediyor. Biraz yöntem değişecek. Verileri alıp veriler üzerinden yorum yapılacak. Bizler verilerimizi onlarla paylaşacağız. Onlar da bir analiz yapacak. Satış fiyatlarını günlük ve haftalık olarak paylaşacağız. Biz verililerimizi TÜİK’e, Merkez Bankasına, Ticaret Bakanlığına veriyoruz. Verileri tek merkeze verelim tek tek uğraşmayalım diyoruz. Bunu ilettik. Kontroller sıklaşsın hiçbir sorunumuz yok. Her şey açık bizim hoşumuza gidiyor. Eksiklerimiz varsa görüyoruz. Bu memlekette haksız rekabet işliyor. Bugün Türkiye’de haksız ve tağşiş ürün konusunda dünyada 3’üncüyüz buna çözüm bulmamız gerekiyor” dedi.

Fahiş fiyat konusuna da değinen Aykaç “Sektör fahiş fiyat ünitesinde biraz sorun yaşıyor. Bunun nedenlerinden birisi enflasyon. Dünya mücadele ediyor. Türkiye’de biraz daha farklı yaşanıyor. Maliyet enflasyonumuz var. Bunu çözmediğimiz sürece tamamen spekülatiflikten öteye gidemiyor. Televizyonlarda farklı yorumlar yapılıyor. Çok abes yorumlar ortaya çıkıyor. Bilgiye dayalı bir yorum yok. Bizlere de cevap hakkı tanımıyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Perakende sektörü enflasyonla yan yana koyulacak bir şey değil. Temel tüketim ürünlerinde aşırı rekabet var. Marjlar son derece kısıtlı. O yüzden yan ürünlerden dengelenme sağlanıyor. Bir sürü maliyetler bizleri ve fiyatları etkiliyor.

Bazı gazeteciler bilmeden yorumluyor. Bize sorsalar biz zaten doğru bilgili onlara en şeffaf haliyle aktaracağız. Bizim bilançolarımız devletin elinde karlılık gözüküyor. Birçok işletmemiz zarar ediyor kar edenler de maksimum yüzde 4. Bu işletmeler fedakarlık etseler bile enflasyon geriye gelmeyecek. Maliyetlere dikkat etmemiz gerekiyor. Dışa bağımlılığı azaltmak durumundayız. Tarımı ayağa kaldırmamız gerekiyor. Süt azaldı inekler kesildi fiyatlar arttı. Şimdi sırada aynı tablo ette var. Bu alan acil müdahale bekliyor. Bizlerin üzerinde yapıştırılmaya çalışan şeylere oransal olarak gelip baksınlar. Ben şirketim adıma söyleyebilirim 5 yıllık bilançomda kar artışı yok. Biz bunu tutuyoruz o yüzden herkes bize uymak zorunda kalıyor. BİM özelinde konuşmak gerekirse, biz enflasyona fren oluyoruz. Diğer meslektaşlarımızla rekabette bize uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bizim masraflarımız oldukça düşük. O yüzden uygun fiyata ürün satabiliyoruz” diye konuştu.

‘TESK BAŞKANI KOLTUĞU BOŞUNA İŞGAL EDİYOR’

Galip Aykaç “Tedarik zincirinde bir daralma var. Bu fiyatlara da yansıyor. Biz buna mani olmaya çalışıyoruz. Herkes kendini bir yerlere konumlandırmaya çalışıyor. Bir güruh var büyümemize mani olmaya çalışıyor. Bugün Türkiye’nin hala çağa ayak uydurulmamış yerel bakkallarımız marketlerimiz zincirlerimiz var. Bunun düzenlenmesi lazım kurtarılması lazım. TESK Başkanı ne yapıyor. Her gün çıkıp bizim hakkımızda negatif şeyler söylüyor. Ama icraat yok. Koltuğu boşuna işgal ediyor” dedi.

‘EYT SADECE BİM’E 500 MİLYON YÜK GETİRECEK’

EYT konusuna da değinen Galip Aykaç “EYT konusunda da şunu söyleyebilirim. 75 binden fazla çalışanımız var. Ciddi sayıda EYT’limiz var. Düzenleme ne çıkaracak bilmiyorum ama gençler çalışabilirler. Kıdem tazminatları bile ciddi bir yük getirecek. Sadece BİM’e 500 milyon civarında bir yük getirecek. Bunun ince eleyip sık dokunulması lazım” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN