Zincir marketlerden Erdoğan'ın 'fahiş fiyat' açıklamasına cevap! 'Varsa bir hata devlet gereğini yapar'

Zincir marketlerden Erdoğan'ın 'fahiş fiyat' açıklamasına cevap! 'Varsa bir hata devlet gereğini yapar'

GDP Başkanı ve aynı zamanda BİM İcra Kurulu Üyesi olan Galip Aykaç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'zincir marketlerde fahiş fiyat var' açıklamalarına yanıt verdi. Aykaç, bu açıklamaları kabul etmezken, son beş yılda kendi marketi adına kâr marjlarında bir artış olmadığını açıkladı.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, son zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, artan gıda fiyatları sorulduğu zaman devamlı olarak 'zincir marketlerin fahiş fiyat uyguladığına' dair iddialarına yanıt verdi.
Zincir marketlerden olan BİM'in İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, bilançolarını açıkladıklarını söyleyerek, “Birçok işetmemiz zarar ediyor. Kâr edenler de yüzde 0 ile 4 arasında kâr marjı ile çalışıyor. Kârlılıktan feda etsek bile esas odaklanmamız gereken şeyler maliyetler” ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Aykaç, son beş senede kendi marketi adına kâr marjlarında bir artış olmadığını ifade ederek, “Dışa bağımlılığı azaltıp hayvancılığı kalkındırmak zorundayız. Peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiği konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde et fiyatları da artacak. Enflasyon dünyanın yaşadığı bir şey, Türkiye’de biraz daha farklı yaşanıyor. Maliyet enflasyonu var. Buna eğilmediğimiz sürecek konuşulan şeyler bilgiye dayalı olmaz. Orgazine perakende sektörü enflasyonu tetiklemiyor” şeklinde konuştu.

Market denetimlerinde Ticaret Bakanlığı’nın farklı şekildeki yollara başvuracağını söyleyen Aykaç, “Veriler üzerinden yorum yapmak gibi bir düşünceleri var. Ticaret Bakanı Mehmet Muş bize öyle iletti. Biz satış fiyatına ilişkin verilerimizi paylaşacağız. Kontroller sıkılaşabilir hiçbir sorun yok. Varsa bir hata devlet mevzuatlar çerçevesinde gereğini yapar” ifadelerini kullandı.

"EYT, KIDEM TAZMİNATI YÜKÜ GETİRECEK"

Yalnız artan gıda fiyatlarına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaların a değinmeyen Aykaç, asgari ücret ve EYT ile ilgili de konuştu. Aykaç, “75 bin üzerinde çalışanımız var. EYT’ye takılanların sayısı da ciddi boyutlarda. Düzenlemeden ne çıkacağını bilmemekle beraber, şirketlerin üzerine kıdem tazminatı finansman yükü getirecek. Tahmin ediyorum bu düşünülerek düzenleme yapılacaktır. Bizim marketimiz özelinde 500 milyon TL civarında bir yükü olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullanarak, EYT yasası yürürlüğe girdiğinde nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN