Zincir marketleri Devlet Bahçeli hedef gösterdi Bakan Muş savundu! Market linci maksatlı

Zincir marketleri Devlet Bahçeli hedef gösterdi Bakan Muş savundu! Market linci maksatlı

Zincir marketlerdeki fahiş fiyat tartışmaları için Ticaret Bakanı Mehmet Muş da konuştu. Bakan Muş, MHP'nin ve Devlet Bahçeli'nin aksine marketlerdeki yüksek fiyatları ‘serbest piyasa koşullarına' bağladı. Muş, bazı kişilerinse yanıltıcı şekildeki bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını ifade etti.

Zincir marketlerde etiketlere verilen fiyatlar sebebi ile AK Parti- MHP ve zincir marketler arasındaki gerginlik büyüyor. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zincir marketlerdeki fiyatlar sebebi ile yeni çalışmaların başlayacağının sinyalini vermişti. Ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bazı zincir marketlerin FETÖ terör örgütü ile bağlantısının araştırılmasını istedi. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç bu iddialara yanıt verirken bugünse MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Aykaç'a hakaretlerde bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konu ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a konuştu. Bakan Muş, marketlerdeki fiyat farklarının arz ve talep dengesiyle uyuşmayan ve serbest rekabete aykırı olan fiyat hareketlerini yakından takip ettiklerini söyledi.

Muş, MHP lideri Bahçeli ve Semih Yalçın'ın aksine marketlerdeki fiyat farklarını savunurken söz konusu durumu ise ‘serbest piyasa koşullarına' bağladı.

"KAMUOYUNU YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR"

81 ilde denetimlerin devam ettiğine vurgu yapan Muş, hedeflerinin tüketicinin mağduriyetini gidermek, piyasanın sağlıklı işlemesini sağlamak ve aynı zamanda tüm aktörleri korumak olduğunu söyledi. Bazı kişilerin de yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını ifade ederek, " “Bakanlık olarak, sosyal medya üzerinden özellikle gıda fiyatları ile ilgili yapılan spekülasyonlara karşı ivedi bir şekilde konuyu ele alıyoruz. Yazılanların bir kısmında haklılık payı olsa da bu yayınların çoğunlukla maksatlı ve vatandaşlarımızı yanıltmaya yönelik olduğunu görmekteyiz. Usulsüzlük olduğu değerlendirilen durumlarda ise konuyu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu gündemine getirerek gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz” şeklide konuştu.

3sjvw8-x.jpgTicaret Bakanı Mehmet Muş

AYNI ÜRÜNLER NEDEN FARKLI FİYATA

Bakan Muş, “Aynı markadaki ürün farklı marketlerde neden farklı fiyatta?” sorusunu ise, “Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak.

"BU ŞEKİLDE MÜMKÜN DEĞİL"

Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır.

Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor” şeklinde cevapladı.

MÜDÜR YARDIMCISI FİYATLARI ORMAL BULDU

Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli ise geçtiğimiz gün Ankara'da bulunan marketlerde fahiş fiyat denetimi gerçekleşirdi. Denetimlerde ürünlerin alış ve satış fiyatları, etiket değişim tarihleri ve etiket fiyatı ile kasa fiyatındaki uyum kontrol edilirken Benli, market fiyatlarının normal olduğunu söyledi. Benli, durumu, "Bu ürünün alış fiyatı 5 TL, satış fiyatı 9,95 TL. Normaldir. Lojistik maliyeti ve market maliyetleri var" şeklinde yorumladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN